21.6.2024 13:21

Μέσα στο 2025 η νέα αίθουσα επιβατών του Τελωνείου της Χίου (Video)

Την εκτίμησή του ότι το έργο της νέας αίθουσας επιβατών του Τελωνείου της Χίου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, κατέθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Επιτροπή Παρακολούθησης των Έργων του Φορέα Τουρισμού, ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Μηταράκης τόνισε την κρισιμότητα του έργου για την τοπική κοινωνία, καθώς το 90% των διεθνών αφίξεων στη Χίο πραγματοποιείται μέσω του Λιμένα.

Πρωτοβουλία και χρηματοδότηση

Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτάξει το έργο ως μέγιστη προτεραιότητα κατά την πρώτη του κυβερνητική θητεία το 2019, αφού τον Δεκέμβριο του 2021, ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπέγραψε τη χρηματοδότηση του έργου με 3 εκατομμύρια ευρώ μετά από αίτημα του Δήμου Χίου.

Οι εκκρεμότητες

Ο φάκελος του έργου ολοκληρώθηκε από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο εξέδωσε και την οικοδομική άδεια. Παρά τα σημαντικά βήματα, παραμένουν ορισμένες εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν πριν το έργο προχωρήσει:

  • Τεχνική Περιγραφή: Απαιτείται η αποστολή της τεχνικής περιγραφής στο Υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση.
  • Διορθώσεις στην Προγραμματική Σύμβαση: Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις στην προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Τελικές Μορφοποιήσεις: Χρειάζονται τελικές μορφοποιήσεις στο κείμενο πριν σταλεί ο φάκελος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Προσυμβατικός Έλεγχος: Το έργο πρέπει να περάσει από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι εκκρεμότητες θα επιλυθούν εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, ώστε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μπορέσει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση εντός του 2025.

Παράλληλα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα παραμένουν ως έχουν: το κτίριο του Τελωνείου το 2024, το λιμάνι το 2025, και ο διάδρομος το 2026. Επίσης, σημείωσε την έκδοση της άδειας ίδρυσης υδατοδομίων για Χίο και Ψαρά και την αναμονή για την έγκριση της σχετικής άδειας για τις Οινούσσες.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε ότι η εταιρεία Hellenic Seaplanes βρίσκεται στο στάδιο συντονισμού για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τα υδατοδρόμια, με την έναρξη των εργασιών να αναμένεται σύντομα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ