16.11.2017 16:19

Το μεν πνεύμα πρόθυμο στη Ν.Δ., η δε σαρξ… προσαρμοστική για το προσφυγικό

• «ΚΑΘΑΡΕΣ» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΟ (ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΟ) ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με ανάμεικτα συναισθήματα αποχώρησαν από το ξενοδοχείο «Χανδρής» όσοι παρακολούθησαν την 11η προσυνεδριακή διαδικασία της Ν.Δ. με θέμα τη μεταναστευτική κρίση. Ο κομματικός μηχανισμός, ο οποίος προετοίμασε τη διαδικασία, ήταν ξεκάθαρος, πολλές φορές υπερθεματίζοντας, αποφεύγοντας το λαϊκισμό, των νησιωτικών αιτημάτων. Αντίθετα τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσο και ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης φρόντισαν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή με τη «χύμα» διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση, στάθηκαν ωστόσο σε πιο γενικευμένες θέσεις από τους ξεκάθαρους εισηγητές.

Δεν θα δεχτούμε τα νησιά – πάρκινγκ

«Είχα την ευκαιρία να το μεταφέρω και πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν θα ανεχτούμε τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών», ξεκαθάρισε στην τοποθέτηση του ο αρχηγός της Ν.Δ.. Στον βασικό πυρήνα αντιμετώπισης του θέματος στη Ν.Δ. φαίνεται να καταλήγουν σε ένα ανεκτό διάστημα 4 – 6 εβδομάδων παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει διεκπεραιωθεί συνολικά η διαδικασία εξέτασης χορήγησης ασύλου και δευτεροβάθμια. «Όποιος απορρίπτεται στην πρωτοβάθμια φάση θα μεταφέρεται σε κλειστού τύπου κέντρα κι από εκεί όσοι δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όσων η αίτηση απορρίπτεται θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία», εξήγησε ο πρόεδρος της Ν.Δ..

Οι 5 άξονες

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών. Παρουσίασε μάλιστα τους 5 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

  1. Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης χορήγησης ασύλου. Με τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη να ανακοινώνει ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι η δημιουργία Δευτεροβάθμιας Επιτροπής σε κάθε νησί.
  2. Διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εξαίροντας την προσφορά ορισμένων κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  3. Φύλαξη των Θαλασσίων συνόρων. «Σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αντικρούοντας αναφορά του πρωθυπουργού ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα.
  4. Διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής ισότιμης κατανομής των βαρών.
  5. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Στο σημείο αυτό επίκρινε την κυβέρνηση ότι δεν βρήκε χώρο διάσωσης του νησιωτικού ΦΠΑ στις ανακοινώσεις διανομής του Κοινωνικού Μερίσματος. Χαρακτήρισε «αδειανό πουκάμισο» τον επενδυτικό νόμο και στάθηκε ιδιαιτέρως στη δέσμευση της Ν.Δ. να ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου, μια ελάχιστη ηθική υποχρέωση για το νησί, όπως το χαρακτήρισε.

«Έχουμε σχέδιο για το τι θα γίνει μετά τα μνημόνια», ανέφερε, κλείνοντας την ομιλία του.

Χώρα κι όχι χώρος

Ανοίγοντας τις διαδικασίες του προσυνεδρίου ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης κανονισμού λειτουργίας για κάθε hotspot. «Είναι μύθος ότι η Ευρώπη δεν βοηθά. Απλά τα νησιά βιώνουν το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

«Η Ελλάδα δεν είναι χώρος, είναι χώρα», ανέφερε, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

 

Πέταγε φωτιές υπέρ των νησιών το πάνελ

Ευθυγραμμισμένες απόλυτα με τα αιτήματα των νησιών ήταν οι εισηγήσεις που διατυπώθηκαν. Ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου», Νικ. Κανάκης, απέδωσε στις τεχνικές λεπτομέρειες της Κοινής Δήλωσης το πρόβλημα που παρουσιάζεται στα νησιά. «Η Συμφωνία μοιάζει να αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα των νησιών, αλλά οι Συμφωνίες αλλάζουν. Είναι υποκρισία να ζητάμε από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να επιμεριστούν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και να μην το κάνουμε αντίστοιχα στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.

Τη διαπίστωση ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμούσε να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα στον αναγκαίο βαθμό έκανε ο Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, Αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία. «Από τα ελεγχόμενα σύνορα βρεθήκαμε να μας ασκείται κριτική γιατί το Λιμενικό ελέγχει τα σύνορα», αποκάλυψε.

Την πραγματικότητα, ότι τα νησιά ορίστηκαν ως ζώνες αποκλεισμού για να λειτουργούν αποτρεπτικά για την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη αποδέχθηκε ο Παναγιώτης Νίκας, τ. Διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Στο τέλος της διαδικασίας ασύλου κανένας δεν πρέπει να παραμένει στα νησιά», κατέληξε.

Σε δυο πολύ σημαντικές για τα νησιά παραμέτρους επέμεινε και ο καθηγητής της Παντείου Αγγ. Συρίγος. Ο κ. Συρίγος ζήτησε να υπάρχει καθορισμός ανωτάτου ορίου διαμενόντων στα νησιά, ενώ παράλληλα  τάχθηκε ευθέως υπέρ της διάθεσης αντισταθμιστικών μέτρων στις πληττόμενες νησιωτικές κοινωνίες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ