19.1.2022 15:38

Με προεκλογικό αέρα η ομιλία Μακρόν στην ευρωβουλή

Τις προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την οποία ασκεί η Γαλλία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σήμερα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, με την ομιλία του ωστόσο να αποκτά εκ των πραγμάτων και έναν περισσότερο προσωπικό-προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται πίσω στη Γαλλία τον Απρίλιο. 

Ο Μακρόν έχει άλλωστε επιδιώξει να οικοδομήσει ένα «ευρωπαϊκό ηγετικό προφίλ», με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και εντός των γαλλικών συνόρων, καθώς εκτιμά πως κάτι θα μπορούσε να του δώσει «πόντους» και στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων. 

Από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε σήμερα την ένταξη της προστασίας του Περιβάλλοντος και του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά «σύμπτωση», μόλις μια ημέρα νωρίτερα είχε εκλεγεί νέα πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στη θέση του θανόντος Νταβίντ Σασόλι η – πολέμιος των αμβλώσεων – Ρομπέρτα Μέτσολα.  

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις υποσχέσεις, εκείνες της δημοκρατίας, της προόδου και της ειρήνης, συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε αυτούς που έχουν απομακρυνθεί από το Κράτος Δικαίου», είπε ο ίδιος, κοιτώντας προς την πλευρά χωρών όπως είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Μία από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα είναι η προστασία των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. 

Αναφερόμενος, δε, σε όσα έχουν διαδεχθεί το Brexit, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται καλή τη πίστει αναζητώντας τον δρόμο της εμπιστοσύνης στις μεταξύ τους σχέσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλουν να βρουν έναν δρόμο εμπιστοσύνης, είπε αναφερόμενος στις μετά το Brexit σχέσεις των δύο πλευρών. Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δύο πλευρές πρέπει να τηρηθούν, πρόσθεσε.

Πηγή: Καθημερινή 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ