18.12.2020 15:03

ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου: «Ένας προϋπολογισμός βαθιά ταξικός, βαθιά αντιλαϊκός»

Τοποθετήσεις Αγλαΐας Κυρίτση-Γιώργου Αμπαζή για τον προϋπολογισμό

Στις 17/12/20 σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2021. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος ήλθε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με διαφορά λίγων μόλις 24ωρων, από την ψήφιση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού.

Ένας π/υ, που όπως ανέφερε η εισήγηση και υπερθεμάτισαν και οι εισηγητές της Περιφερειακής αρχής, έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Ενας προϋπολογισμός που βαδίζει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με τον κρατικό π/υ. Και δεν επιτρέπει ούτε την διαχείριση της μιζέριας, αφού αν προστεθούν τα κονδύλια: δαπάνης για μισθοδοσία, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία και λειτουργικές δαπάνες  αυτό που απομένει είναι μόλις  26 εκατ ευρώ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων 34 εκατ.(αν προτεθούν και τα υπόλοιπα του 2020) για να γίνουν έργα  ή να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.

Ένας π/υ που δίνει τον γενικό τόνο της συνολικής πολιτικής που διαμορφώνεται και αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι :το 35% των μαθητών της Ικαρίας δεν έχουν πρόσβαση στη μάθηση (χωρίς ψηφιακά μέσα και πρόσβαση στα σχόλια) , με εξαθλιωμένο σύστημα υγείας σε περιόδους  πανδημίας, χωρίς ίχνος πολιτικής προστασίας στη διαχείριση της κρίσης που προκαλούν  φυσικά φαινόμενα( σεισμοί και πλημμύρες), με βαθύ πλήγμα στον τουρισμό και τους εργαζόμενους που τον απαρτίζουν, με αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, με ένα προσφυγικό ζήτημα που στιγματίζει νησιά, ανθρώπους και συνειδήσεις...

Δεκάδες σελίδες με κωδικούς και αριθμούς που αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πόσο παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος είναι ο όρος «αυτοδιοίκηση» που με ευκολία χρησιμοποιείται. Κι εδώ ακριβώς αποδεικνύεται ο ρόλος που επιφυλάσσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και για τις περιφέρεις και για τους δήμους: να είναι οι εφαρμοστές της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής, να είναι το μακρύ χέρι τους.

Προϋπολογισμός όμως για τη Λαϊκή Συσπείρωση ,σημαίνει πολιτική ιεράρχηση εσόδων και εξόδων, ιεράρχηση έργων και πολιτικών κι όχι μια απαρίθμηση ποσών που γίνεται με έναν ξερό τεχνικό τρόπο, σύμφωνα κάθε φορά με τις υποδείξεις και το μπούσουλα του υπουργείου Εσωτερικών και τoυ υπουργείου Οικονομικών.

Γιατί στον προϋπολογισμό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται η πολιτική παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής. Η πολιτική που ιεραρχεί , βάζει προτεραιότητες και υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών μας.

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση:

“Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2021.

 Έναν προϋπολογισμό ο οποίος έρχεται για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με διαφορά λίγων μόλις 24ωρων, από την ψήφιση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού.

Και θέλω αρχικά να κάνω μερικές επισημάνσεις για τον  κρατικό προϋπολογισμό του 2021, γιατί δίνει τον γενικό τόνο της συνολικής πολιτικής που διαμορφώνεται και από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει η περιφέρεια.

Ο προϋπολογισμός του  2021 μιλά για εξωστρέφεια της οικονομίας, κάτι που ακούσαμε κι εδώ, από σας, στη συζήτηση για τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας, με την κυβέρνηση να διαφημίζει ότι το 2021 δεν θα υπάρχουν νέοι φόροι και τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει συνέχεια τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ.

Στα νησιά μας ο μειωμένος ΦΠΑ πήρε ακόμα μια παράταση λόγω προσφυγικού. Οι κυβερνώντες μιλούν για αύξηση της παραγωγικότητας και της εργασιακής απόδοσης, κάτι που ενώ θα έπρεπε να φαίνεται και στο εισόδημα των εργαζομένων, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και επιπλέον  έρχεται η έκθεση Πισσαρίδη που παραδέχεται πως η “εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης ...”

Κι αυτή τη μείωση τη βλέπουμε καθημερινά, με τα ελαστικά ωράρια, τα 6μηνα, τα 8μηνα, που όσο πάνε αντικαθιστούν τη μόνιμη εργασία, με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται.

Σήμερα η κρίση στην ΕΕ και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πανδημία, απαιτεί επεκτατική και επιθετική διαχείριση, φυσικά με έναν προσανατολισμό που είναι αλα-καρτ. Τα κονδύλια της ΕΕ και οι κρατικοί πόροι δεν θα πέσουν γενικά και αόριστα στην οικονομία. Ούτε αυτά τα πακέτα συνιστούν κάποια προοδευτική-φιλολαική στροφή της ΕΕ.

Βλέπουμε ήδη τι γίνεται με την Aegean, την Τράπεζα Πειραιώς κλπ . Θα στηρίξουν τον επαναναπροσανατολισμό της, στην πανάκριβη “πράσινη ενέργεια” και στον λεγόμενο “ψηφιακό μετασχηματισμό”.

Για ποιούς; Γι αυτούς που επωφθαλμιούν τα νησιά μας (μην ξεχνάμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, στις πρώτες κατοικίες, στους αιγιαλούς... Δεν έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Έχουν στόχο να στηρίξουν το κέρδος.

Ας έλθουμε όμως και στα δικά μας. Ας πάμε από το γενικό στο ειδικό για να καταλάβουμε πως η γενικότερη οικονομική πολιτική «κουμπώνει»  και διαμορφώνει τους προϋπολογισμούς των τοπικών διοικήσεων.

Και το αναφέρετε κύριοι συνάδελφοι στην εισαγωγή σας:

“Για την σύνταξη λήφθηκαν υπόψη όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 και στο άρθρο 5 της σχετικής εγκυκλίου, δηλαδή ότι πρέπει να  υπολογισθούν μόνο οι υποχρεωτικές δαπάνες και τα έσοδα που προβλέπονται από τον νόμο και  ότι δεν έχουν υπερεκτιμηθεί τα ίδια έσοδα. Επίσης, τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 4 (βασικοί στόχοι κατάρτισης του προϋπολογισμού) αφορούν την συγκράτηση των δαπανών και την ορθολογική εγγραφή εσόδων...”

Και οι ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας;

Αγνοούνται προκλητικά οι τεράστιες ανάγκες που έχουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Σάμου και των νησιών που επλήγησαν από το σεισμό, οι κάτοικοι της Βρύσσας που ακόμη μετρούν τις πληγές τους, τα προβλήματα και οι ανάγκες που δημιούργησαν οι πρόσφατες πλημμύρες στο νοσοκομείο της Χίου, το ιστορικό σχολείο του Πολυχνίτου το οποίο χωρίς συντήρηση είναι έτοιμο να καταρρεύσει, οι μεταφορές των μαθητών τα οδικά δίκτυα που και αυτά υπέστησαν ζημιές και ζητούν άμεσες λύσεις...

Φυσικά δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά καταρτίστηκε ένας προϋπολογισμός που φαίνεται να αγνοεί (αφού δεν υπάρχει καμιά ειδική αναφορά) όλα αυτά που ζήσαμε και ενδεχομένως θα ζήσουμε. Σαν να μην υπάρχουν. Αγνοεί τις μεγάλες ανοιχτές πληγές που υπάρχουν και φυσικά τις συνέπειες στη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας, που μέσα στην κρίση έχασε όχι μόνο δουλειά και εισόδημα, αλλά βρέθηκε να ζει στην εξαθλίωση...

Καλούμαστε να μιλήσουμε και να ψηφίσουμε για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2021, έχοντας πάλι μπροστά μας δεκάδες σελίδες με κωδικούς και αριθμούς.

Δεκάδες σελίδες που αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πόσο παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος είναι ο όρος «αυτοδιοίκηση» που με ευκολία χρησιμοποιείται.

Μια απαρίθμηση ποσών που γίνεται με έναν ξερό τεχνικό τρόπο, σύμφωνα κάθε φορά με τις υποδείξεις και το μπούσουλα του υπουργείου Εσωτερικών και τoυ υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνετε, πολύ καλά δεν είναι προϋπολογισμός, αλλά η τακτοποίηση αριθμών στα αντίστοιχα κουτάκια της προσχεδιασμένης φόρμας.

Προϋπολογισμός σημαίνει πολιτική ιεράρχηση εσόδων και εξόδων, ιεράρχηση έργων και πολιτικών. Κάτι βέβαια που απέχει πολύ απ’ ότι καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα.

Για να το πω με ένα παράδειγμα, θα μπορούσε ο περιφερειάρχης ή ο επί των οικονομικών αντιπεριφερειάρχης να μας πει πού υπάρχει η πολιτική παρέμβασή τους.

Ποιο ποσό πήραν από έναν κωδικό και το έβαλαν σε κάποιον άλλο για να υπηρετήσουν κάποιες ανάγκες ή προτεραιότητες που η περιφερειακή αρχή αξιολογεί ως σημαντικές.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να απαντήσουν, γιατί ακριβώς μιλάμε για μια, στην ουσία της τεχνική απαρίθμηση και τακτοποίηση αριθμών.

Κι εδώ ακριβώς αποδεικνύεται ο ρόλος που επιφυλάσσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και για τις περιφέρεις και για τους δήμους.

Πάμε τώρα στην ουσία, αυτού του τεχνικού και αυστηρά προ-συμπληρωμένου προϋπολογισμού, ο οποίος δεν ξεφεύγει -και δεν θα μπορούσε άλλωστε- από τις κατευθυντήριες γραμμές του κεντρικού προϋπολογισμού για το 2021 που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Για το 2021 οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξης :

Επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για τους Δήμους 1,914 δισ. ευρώ για δε τις Περιφέρειες 646 εκατ. ευρώ.

Το Σύνολο, δηλαδή, των ΚΑΠ που θα κατανεμηθούν στην ΤΔ ανέρχεται σε 2,56 δισ. Ευρώ. Ειδικά για τις περιφέρειες έχουμε μια μείωση 6 εκατ ευρώ, αφού το 2021 θα πάρουν 646 εκατ. ευρώ, από 652 εκατ. ευρώ το 2020.

Είναι ενδεικτικό και άκρως αποκαλυπτικό ότι για το 2021 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους θα δοθούν 2,56 δισ. Ευρώ, ενώ μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού δήμων και περιφερειών φτάνει στα 2,6 δισ. Ευρώ.

Επίσης, κατά 26 εκατ. ευρώ μειώνεται η χρηματοδότηση σχολικών μονάδων και για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. σε σχέση με το 2020.

Και όλα αυτά, μάλιστα, σε μια περίοδο που ο κορονοϊός γονατίζει νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η περιφέρεια θα μπορούσε και έπρεπε να παίξει καθοριστικό ρόλο, γνωρίζοντας υποτίθεται τις τοπικές και επιμέρους ανάγκες.

Και η μείωση των πόρων προς την τοπική διοίκηση, βέβαια, αντισταθμίζεται με νέα τέλη και φόρους και μέσα από τάχα διευθετήσεις, οι οποίες τελικά στόχο έχουν και πάλι πρωτίστως την οικονομική αφαίμαξη του λαού.

Για παράδειγμα, στο σύνολο της χώρας προβλέπονται φόροι και τέλη πάνω από 335 εκατ. ευρώ με πρόσχημα τη διασταύρωση τετραγωνικών που γίνεται από τους δήμους.

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας.

Έχουμε έναν προϋπολογισμό για το 2021, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 4,368 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Από αυτή την αύξηση, τα 3,96 εκατ. ευρώ αφορούν το περιβόητο και «σκοτεινό» Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο «καθαρός» προϋπολογισμός της περιφέρειας είναι αυξημένος μόλις κατά 678.000 ευρώ.

Τα ποσά, μάλιστα, για τις επιχορηγήσεις από τα υπουργεία είναι κυριολεκτικά copy paste από τον προϋπολογισμό του 2020. Για παράδειγμα αναφέρω, 5,27 εκατ. ευρώ για μεταφορά μαθητών και 2 εκατ. για δακοκτονία και το 2020 και το 2021. Η δακοκτονία το 2020 πήγε τόσο καλά, θυμίζω ότι όλοι οι ελαιοπαραγωγοί ήταν στα κάγκελα, που δεν χρειάζεται ενίσχυση;

Επαρκούν τα 2 εκατ. που διατέθηκαν το 2020, όταν, μάλιστα, το 2021 περιμένουμε να είναι μια καλύτερη χρονιά σε ό, τι αφορά την παραγωγή;

Επίσης, τα ίδια έσοδα της περιφέρειας το 2021 εμφανίζονται μειωμένα κατά 355.000 ευρώ σε σχέση με το 2020. Πώς προκύπτει αυτή η μείωση;

Και τελικά μπορεί κάποιος να μας απαντήσει αν και τι διαφορετικό έχει ο προϋπολογισμός του 2021 που συζητάμε από τον προϋπολογισμό του 2020;

Τι είναι αυτό που επιχειρείτε και θέλετε να κάνετε το 2021, με βάση το πώς πήγε και τι διδαχτήκατε από το 2020;

Αντίστοιχα, επειδή χανόμαστε μέσα στους κωδικούς και τα διάσπαρτα νούμερα για την πολιτική προστασία. Μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μας ενημερώσει τι ποσό δόθηκε για την πολιτική προστασία το 2020 και τι ποσό στοχεύετε να δοθεί το 2021, με βάση και τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και την τραγική εμπειρία που αποκτήσαμε από τον σεισμό της Σάμου; Δεν είναι ρητορικά τα ερωτήματα. Ζητάμε να δοθούν στη σημερινή συνεδρίαση συγκεκριμένες απαντήσεις επί αυτών των ερωτημάτων.

Πώς τοποθετείστε, τι σχεδιασμό έχετε κάνει για τις Μεταφορές μαθητών που τα ποσά δεν φτάνουν. Το κράτος και η περιφέρεια έχουν αποτύχει να μετακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία, ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού, που μόνο τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τη μεταφορά αυτών των μαθητών.

 Το κονδύλι που είναι το ίδιο με το 2020 δεν επαρκεί. Η ΚΥΑ που διέπει το θέμα της μεταφοράς των μαθητών πρέπει να αλλάξει.

Επιπλέον, ορισμένα σχολεία προσωρινά θα μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες μακριά από την περιοχή τους (πχ ΔΣ και νηπιαγωγείο Βαθέως, ΔΣ Χώρας, ΔΣ και νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου, τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών;.

Πώς τοποθετείστε στο θέμα του σεισμού στη Σάμο και της αποκατάστασης των πληγέντων: το ποσό που δίνει το κράτος δεν επαρκεί, είναι μικρό και το γνωρίζετε.

Πώς τοποθετείστε και πώς φαίνεται η όποια πρόθεσή σας στον προϋπολογισμό του 2021 που καλούμαστε να ψηφίσουμε για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσια κτίρια και κυρίως στα σχολεία

Στο θέμα της στήριξης των επαγγελματιών και του αιτήματός τους για επιδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το μίνιμουμ ποσό (5000€) τι λέτε;

Η αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, πώς θα γίνει και με ποιους πόρους;

Από την άλλη, υπάρχει μια αύξηση 3,69 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, οι οποίες δεν έχουν ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες για βασικές υποδομές, των οποίων η ανυπαρξία ταλανίζει ολόκληρες περιοχές. Αφορούν στην ουσία την κρατική συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από τις Περιφέρειες.

Ένα σύνολο προγραμμάτων και πόρων που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με οδηγό τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ένας προϋπολογισμός, λοιπόν, ρουτίνας και λογιστικής τακτοποίησης κονδυλίων, που καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των νησιών μας και των κατοίκων τους.

Ένας προϋπολογισμός που είναι μακριά από τα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου.

Γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε, περιμένοντας τις συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε…

Για μας έτσι όπως έχει στηθεί το πλαίσιο κυρίως για τις περιφέρειες, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια απλή διεκπεραίωση των κεντρικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, χωρίς τη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και ουσιαστικών κατευθύνσεων.

Μιλάμε για το μακρύ χέρι του κράτους, που απλά υλοποιεί προαποφασισμένες αποφάσεις μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια.

 Και βέβαια, στο κομμάτι των περίφημων, τάχα αναπτυξιακών, επενδύσεων, εκεί που υπάρχει και το πολύ χρήμα, εκεί ακριβώς υπάρχει και η απόλυτη θολούρα για το ποιος διαχειρίζεται τι και σε ποιο πλαίσιο.

 Εκεί με τις δήθεν αναπτυξιακές επενδύσεις γίνεται και το μεγάλο πάρτι των συμφερόντων και των τάχα επενδυτών που θησαυρίζουν με έργα και σχεδιασμούς, τα οποία καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών.

Ως λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας σε περιφέρειες και δήμους

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

 

Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση, μόλυνση νερού και αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.

Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών για τον πολιτισμό τον αθλητισμό, την προστασία και την ανάπτυξη των τοπικών μας προιόντων, του τουρισμού και την έμπρακτη στήριξη των φορέων  και των εργαζομένων που εμπλέκονται σε αυτούς τους τομείς.

 

Παλεύουμε  όμως και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τις Περιφέρειες πεδίο επικοινωνιακής και διαχειριστικής πολιτικής , επιχειρηματικής δραστηριότητας και κερδών για λίγους.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΜΠΑΖΗ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού της ΠΒΑ του 2021 έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων ( ΝΔ, κ.κ. Καλογήρου-Μουτζουρη, με τη μια ή την άλλη μορφή, ΠΑΣΟΚ κ. Χριστόφα, κ. Σπιλανη ΣΥΡΙΖΑ ) στη βάση του ταξικού περιεχομένου του, που οδηγεί τα 10 νησιά και τους ακρίτες κατοίκους τους, στην οικτρή πραγματικότητα, που είναι συνέπεια των πολλαπλών καπιταλιστικών πολιτικών:  ( βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων -προσφυγικό, τις επιπτώσεις του Covid19,των χρόνιων ελλείψεων μέτρων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών,(σεισμός στη Βρίσα της Μυτιλήνης, στη Σάμο, πλημμύρες στα νησιά, κλπ) και παντελής κυβερνητική εγκατάλειψη στη  στήριξη των υποδομών των νησιών και των τοπικών οικονομιών, δομών υγείας, παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού, με κύρια αιχμή στα ιστορικά μνημεία).

Επιβεβαιώθηκε μέσα από συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2021 ότι:

    Το ανθρώπινο δυναμικό των Περιφερειακών Ενοτήτων, που προσφέρει με επιστημονική ευσυνειδησία έχει αφεθεί στη μοίρα του βιώνοντας τη μείωση του μισθού του ,τη μείωση του αριθμού εργαζομένων και  με το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων  με εργασιακές σχέσεις γαλέρας ( κοινωφελή εργασία, δίμηνα, τετράμηνα, οκτάμηνα κλπ.,).

    Τις μεταφορές μαθητών να γίνονται χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού δεν γίνεται καμία παρέμβαση να αλλάξει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καλύπτει τον τομέα αυτών και που δεν ανταποκρίνεται στα σημερινές ανάγκες της πανδημίας και με δαπάνες που παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια.

   Τη μη προστασία του αγροτικού τομέα (Μαστίχα, Λάδι και κρασί),με αιχμή την αντιμετώπιση του σάκου.

  Την εγκατάλειψη της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΠΒ Αιγαίου στη μοίρα τους, αφού οι δαπάνες δεν αντανακλούν την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, της πολυνησιωτικοτητας, των διάσπαρτων υπηρεσιών και  του πεπαλαιωμενου  τεχνολογικού εξοπλισμού τους και πάνω από όλα της σταθερής μείωσης του.

     Τέλος,  τονίσθηκε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ,που θα έπρεπε να αντανακλά την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων σε αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία στη δημιουργία λιμενικών και αλιευτικών υποδομών, στη στήριξη της σχολικής στέγης και υγειονομικών δομών  είναι κατώτερο των περιστάσεων και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου.

     Με αποκορύφωμα την παντελή έλλειψη αναφοράς στο σεισμό της Σάμου (30/10/20) και τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες, και την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων στο λαό.

Με προβλεπόμενο κονδύλι για φυσικές καταστροφές για Σάμο 359.707 χιλ.€, για Χίο 425.109 χιλ.€, Λέσβο 850.218 Χίο €.

 Η ΛΑΣ τόνισε για μία ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια πολιτική που βάζει πλάτη για να αυγατίζει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο και που αποτελεί μνημείο αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει φτώχεια και εγκατάλειψη για τους κατοίκους των 10 ακριτικών νησιών.

Ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, ανεδαφικός και ατεκμηρίωτος και συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης Περ. Αρχής και της των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

  Η ΛΑΣ  κάλεσε το λαό των 10 νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου να κάνει πράξη τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή,που τιμά με τα 46 χρόνια από το θάνατο του Κ.Βαρναλη

«Είμαστε μεις οι Μοίρες του Εαυτού μας (...)Τη λευτεριά δε τη ζητάνε με παρακάλια,τηνε παίρνουν,με τα δικά τους χέρια, μοναχοί.»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ