22.3.2018 15:41

Κυβερνητικό έγκλημα στον Κάμπο

Καλούν τους ιδιοκτήτες να μετατρέψουν τα περίφημα περιβόλια σε οικόπεδα

Εκατοντάδες ειδοποιητήρια σε κατοίκους του Κάμπου απέστειλε τον τελευταίο μήνα η Δ.Ο.Υ. Χίου με τα οποία ζητά από τους ιδιοκτήτες των περιβολιών και των κτημάτων να αλλάξουν χρήση γης και να τα κάνουν οικόπεδα.

Σε επιστολή του με 14 αποδέκτες με πρώτο και κύριο τον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Ι. Δραγασάκη, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου σημειώνει παρότι με Προεδρικό Διάταγμα του 1991 ο Κάμπος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, όλα οδηγούν στην οικοπεδοποίησή του.

«Η επαπειλούµενη απαξίωση του Κάµπου µέσω της αυξηµένης φορολογίας είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει µακροχρόνια και κανένα δηµόσιο όφελος, αφού θα µειώνεται διαρκώς η συνεισφορά του τόσο στην τοπική οικονοµία όσο και στην πολιτιστική κληρονοµιά.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο µόνο ο Κάµπος της Χίου είναι το µοναδικό Ελληνικό µνηµείο που επιλέχθηκε ως ένα από τα 7 πλέον απειλούµενα µνηµεία πολιτιστικής κληρονοµιάς στην Ευρώπη για το 2016 από την Europa Nostra. Εάν συνεχίσει το δηµόσιο την τακτική του να χαρακτηρίζει τα κτήµατα ως οικόπεδα, τότε θα έχουµε στον Κάµπο αγρότες χωρίς αγροτική γη αφού θα είναι κύριοι οικοπέδων.

Παράλληλα οι κάτοικοι του Κάµπου θα χαρακτηρίζονται ιδιοκτήτες οικοπέδων χωρίς εµπορεύσιµη ρεαλιστική αξία. Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατή η κατάτµηση σε µικρότερα από 8.000τ.µ. τεµάχια, και κατ’ επέκταση οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να την πωλήσουν για ανοικοδόµηση όπως σε άλλες περιοχές.

Με όλα τα παραπάνω θα φθάσουµε στο παράλογο να υπάρχει έκταση 15.000τ.µ. µε κτίσµα το οποίο ο αγρότης ή καλλιεργητής δεν θα µπορέσει να αντέξει την συντήρησή του», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου, σημειώνοντας ότι πιθανά να προσφύγει δικαστικά στο άμεσο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ