3.5.2017 17:41

Κομισιόν: «Ηρθε η ώρα για επιστροφή στο σύστημα Σένγκεν»

Επιστροφή στην κανονικότητα όσων ορίζει η συνθήκη Σένγκεν για τους συνοριακούς ελέγχους των ευρωπαϊκών χωρών πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας προφανώς ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Την ίδια στιγμή, αν και η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016) περιόρισε δραστικά τις προσφυγικές ροές, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά και ειδικά στη Χίο από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το άνοιγμα των συνόρων μέσα στους επόμενους έξι μήνες στις χώρες που τα είχαν κλείσει εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών τον προηγούμενο χρόνο. Η Επιτροπή αναφέρεται στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Δανία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία, που εδώ κι ένα χρόνο, από τον Μάιο του 2016, διατηρούν τα σύνορά τους κλειστά κάνοντας εσωτερικούς ελέγχους. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά μέτρα που θα επιφέρουν το ίδιο ποσοστό ασφάλειας, όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, αναφέροντας ελέγχους της αστυνομίας στα σύνορα και κατά μήκος των βασικών εθνικών οδών. «Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε σταδιακά σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χίο, καθώς το νησί το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στους καταυλισμούς. Οι κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν καθημερινά επεισόδια, καθώς έχουν δημιουργηθεί αντίπαλες ομάδες μεταναστών που συγκρούονται για την κυριαρχία σε συγκεκριμένες περιοχές. Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στη Χίο 116 άτομα από την Τουρκία, ενώ συνολικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο νησί παραμένουν 3.850 πρόσφυγες και μετανάστες. Mόλις χθες 22χρονος Σύρος, που διαμένει στον καταυλισμό της Σούδας, τραυμάτισε με μαχαίρι Αφγανό σε συμπλοκή για άγνωστη αιτία. Ο νεαρός Σύρος συνελήφθη. Χθες, επίσης, ομάδα μεταναστών πήγε για μπάνιο σε παραλία του νησιού, αλλά στη συνέχεια προκλήθηκε φασαρία καθώς οι νεαροί άρχισαν να παρενοχλούν τις κοπέλες που επίσης έκαναν μπάνιο.

Παράλληλα, χθες, η UNICEF και ο Συνήγορος του Παιδιού σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την προστασία των ανήλικων προσφύγων που έφτασαν στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και παραμένουν εδώ. Εκτιμάται ότι περίπου 700 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμη εκτός οργανωμένων δομών από τα συνολικά 2.000 που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, «για τα ασυνόδευτα ανήλικα στα νησιά δεν έχουμε επίσημα στοιχεία», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι στη Χίο υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Σούδα (καταυλισμός εκτός του hotspot όπου έχουν μεταφερθεί οικογένειες αλλά οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες) «μια κατάσταση για την οποία όλοι ντρεπόμαστε». Την ίδια στιγμή, πάντως, η πρόεδρος της UNICEF στην Ελλάδα, Σοφία Τζιτζίκου, τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά όσον αφορά τους ανηλίκους τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια. Δημιουργήθηκαν επιπλέον 1.000 θέσεις φιλοξενίας, οπότε συνολικά 1.200-1.300 ασυνόδευτα ανήλικα διαμένουν σε οργανωμένες δομές με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ // Έντυπη έκδοση

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ