29.3.2020 8:29

ΚΚΕ Χίου: Η κατάσταση στα hotspot των νησιών συνεχίζει να παραμένει επικίνδυνη λόγω κορωνοϊού

Ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα hot spot των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, όπου οι ελλείψεις στις δομές της υγείας συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή .

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πως θα προστατευθούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα διπλά στο άλλο.

Το πως θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι, μέσα στα ΚΥΤ, επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Πχ στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα ανάμεσά τους και 13 παιδιά!

Ακόμα, οφείλει να εξηγήσει το πως θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής, που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό. Ας απαντήσει ο υπουργός στο τι να κάνουν με το μπουκάλι του 1,5 λίτρου που τους παρέχεται τη μέρα, να πιούν, να πλένουν τα χέρια τους, τα ρούχα τους ή τα υλικά που χρησιμοποιούν;

Η κυβέρνηση ελέγχεται ακόμα και σε ότι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων.

Σε ότι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία εξοπλισμένων ιατρείων στα ΚΥΤ, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μπρος σε αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση στα νησιά του Β. Αιγαίου, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, στήθηκαν οικίσκοι έξω από τα ΚΥΤ για να γίνουν τα ιατρεία και αυτά ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δυο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε ότι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά. Τα αντισηπτικά υγρά και οι μάσκες που δόθηκαν εξαντλήθηκαν από την πρώτη βδομάδα και από εκεί και πέρα η προμήθειά τους αφέθηκε και εδώ στην ατομική ευθύνη των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα και όσοι έχουν είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν σε φαρμακεία και σουπερ μάρκετ, που δεν έχουν πια εύκολη πρόσβαση. Είναι τόση μεγάλη η ανάγκη και τόσο μεγάλες οι ελλείψεις όπου στο ΚΥΤ της Μόριας αναγκάζονται ομάδες προσφύγων να φτιάχνουν αυτοσχέδιες μάσκες.

Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, όσο εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέλει τα νησιά να γίνουν φυλακές προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spot της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Τώρα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ριζικών μέτρων.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ