11.12.2021 17:54

Και επίσημα αίτημα του Δήμου Χίου για χρηματοδότηση του νέου Τελωνείου με 3 εκ. ευρώ (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα αξιολογηθεί από την επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Μετανάστευσης

Περιοδείες σε όλα τα μεγάλα εν εξελίξει έργα της Χίου πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Νότης Μηταράκης, Σταμάτης Κάρμαντζης, Παντελής Βρουλής και Κυριάκος Ζωάνος.

Ο Βουλευτής και οι αιρετοί βρέθηκαν σε αεροδρόμιο, λιμάνι και δικαστικό μέγαρο.

Η πορεία των εργασιών

Α) Αεροδρόμιο Χίου: 

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και άμεσα η έναρξη του εργοταξίου. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούσαν, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες, εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, έγινε ο διαγωνισμός και δόθηκε η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  

Αρχές του 2022 θα δημοπρατηθεί το έργο της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς τα σχέδια έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, με πιο πρόσφατη την έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. 

Παράλληλα προχωράνε τα οδικά έργα που (παραλιακή οδός & οδός Χρήστου) πραγματοποιούν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου. 

Β)Πύλη Schengen 

Η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται τη Χίο τα τελευταία χρόνια είναι μέσω του Λιμένα Χίου και κατά συνέπεια είναι κρίσιμη η ανακατασκευή της πύλης Schengen στο λιμάνι και ο εξοπλισμός της με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να αναβαθμιστούν η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του λιμένα.  Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και την επέκταση στο κτίριο της παλαιάς ιχθυόσκαλας, την προμήθεια και τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ύψους 3 εκ. Ευρώ. 

Γ) Νέο Δικαστικό Μέγαρο: Αντιμετωπίστηκαν όλα τα θέματα που χρόνιζαν από το 2015. Αποβλήθηκε ο παλιός εργολάβος, έγινε νέα παραχώρηση της έκτασης, βρέθηκαν οι  αναγκαίοι πόροι χρηματοδότησης του έργου, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε το ξανά η εκτέλεση του έργου. Το έργο κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και αυτή τη στιγμή είναι στη φάση αποπεράτωσης των εργασιών  σκυροδέτησης.  

Επίσης αναφορικά με την επισκευή του Πρωτοδικείου Χίου, αφού προηγήθηκαν η έγκριση από την  αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία της μελέτης αποκατάστασης,  η συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής,  η έκδοση της απαιτούμενης άδειας μικρής κλίμακας,  η έγκριση του  προϋπολογισμού δημοπράτησης  και η  δημοπράτησή του έργου, το έργο συμβασιοποιήθηκε. Η εκτέλεση του έργου κινήθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες που προβλέπονταν στη σύμβαση, υλοποιούνται κάποιες πρόσθετες εργασίες που ζητήθηκαν και στις 10 Ιανουαρίου θα παραδοθεί το έργο.  

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο  Ν. Μηταράκης δήλωσε:  

«Επισκέφθηκα, σήμερα, τα μεγάλα έργα που έμεναν για χρόνια στάσιμα. Έργα που η ολοκλήρωση τους θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του νησιού μας. Οραματιστήκαμε μια Χίο διαφορετική, τουριστικά αναπτυγμένη και μεταφορικά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. 

Σήμερα, βλέπουμε να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται οι πύλες εισόδου του νησιού. Το έργο του αεροδρομίου ξεκινά και σύντομα θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες, πρώτα στο νέο διάδρομο και πολύ σύντομα στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ένα έργο που περίμενε δεκαετίες να πραγματοποιηθεί.  

Εξίσου σημαντικό το νέο Τελωνείο. Το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου  εξετάζει αίτημα Δήμου Χίου και Λιμενικού Ταμείου για την χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. Ευρώ που απαιτούνται για την νέα Πύλη Schengen στο Λιμένα Χίου ώστε το 2022 να ξεκινήσει και αυτό το σημαντικό έργο. 

Το έργο του νέου Δικαστικού Μεγάρου προχωρά, ενώ στις 10 Ιανουαρίου παραδίδεται το επισκευασμένο Πρωτοδικείο Χίου. 

Η Χίος αλλάζει και αλλάζει ταχύτατα, όπως είχαμε δεσμευθεί. Αφήνει πίσω της όσα την κράτησαν πίσω.» 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ