26.7.2018 10:03

Γιατί ως ΔΑΚΕ καταψηφίσαμε την ανακοίνωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΑΚΕ και ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, με τη ΔΑΚΕ να εξηγεί με ανακοίνωσή της τους λόγους καταψήφισης της ανακοίνωσης του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:  

«Κάποιοι που κόπτονται ότι στα πρόσωπα των προσφυγόπουλων βλέπουν τα παιδιά τους, γιατί δεν άνοιξαν κατά το σχολικό έτος 2017-2018 την πόρτα του σχολείου τους για να φοιτήσουν αυτά τα κατατρεγμένα παιδιά (π.χ. 11ο Δημοτικό σχολείο Χίου, του οποίου Διευθυντής είναι ο Πρέδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου), την ώρα που άλλα Δημοτικά σχολεία της πόλης της Χίου (3ο, 7ο και 8ο) την άνοιξαν;

Σαν ΔΑΚΕ, πρωτίστως, διαφωνούμε με την έκδοση της ανακοίνωσης του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, μιας και δεν απευθύνονται στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ τα κείμενα αντίθεσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, Γυμνασίου Κάμπου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Συκιάδας και Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου Συκούση για τη δημιουργία ΖΕΠ ή ΔΥΕΠ στα σχολεία, που φοιτούν τα παιδιά τους. Επίσης, διαφωνούμε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Αλήθεια, πώς γίνεται το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου να μιλάει για απεγκλωβισμό των προσφύγων απ' το νησί μας και την ίδια ώρα να ζητάει να μπουν τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Χίου; Δεν σπάει μ' αυτόν τον τρόπο το transit (=περιοχή μη μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων) και γίνεται πράξη ο περαιτέρω χρονικά εγκλωβισμός τους στο νησί μας; Ύστερα, είναι εκπαίδευση σοβαρή εκείνη, που γίνεται για λίγους μήνες και μετά τα παιδιά αυτά φεύγουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή επιστρέφονται στην Τουρκία; Να γίνει σωστά και, όπως πρέπει, η εκπαίδευση αυτών των παιδιών (όσων μείνουν στη Χώρα και δεν επιστραφούν στην Τουρκία) στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Μια εκπαίδευση, που δεν θα στοχεύει στη δημιουργία μειονοτήτων στη Χώρα και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας-ιδιοπροσωπίας του ελληνικού σχολείου, αλλά θα επιδιώκει την ομαλή ένταξη των παιδιών στη Χώρα μας. Στη Χίο, αν γίνουν εκπαιδευτικές δομές για τα προσφυγόπουλα να γίνουν εντός της ΒΙΑΛ ή σε κάποιο κλειστό σχολείο δίπλα της (π.χ. Βαβίλων), ούτως ώστε να αλλάζουν παραστάσεις για κάποιες ώρες τα παιδιά από την σκληρή καθημερινότητα τους. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για λόγους εθνικής ασφαλείας (Ερντογάν) δεν πρέπει να μείνει μόνιμα κανείς πρόσφυγας και μετανάστης.

 

Υ.Γ. Στην έκδοση της ανακοίνωσης οδηγηθήκαμε, επειδή η προσκείμενη στο ΚΚΕ πλειοψηφία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου αρνήθηκε ‘’λαϊκά δημοκρατικά’’ να συμπεριλάβει στην ανακοίνωσή την διαφωνία μας σαν παράταξη. Πρέπει, ως φαίνεται, προς τα ιδεολογικά τους αδέρφια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν ότι όλο το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου συμφωνεί με την είσοδο των προσφυγόπουλων-μεταναστόπουλων στα σχολεία της Χίου. Επίσης, αναρωτιόμαστε αν η ΔΗ.ΣΥ. Πρωτοπορία (ΠΑΣΟΚ) στηρίζει την ανακοίνωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου, την ώρα που το ένα εκλεγμένο μέλος της επισκέπτεται συχνά πυκνά τα πασαλάκια και το σπιτάκι των καταταλαιπωρημένων από το προσφυγικό Χαλκούσων έξω από τη ΒΙΑΛ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ