17.12.2021 10:47

Γ. Καμίνης: "Να εφαρμοστεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά το συντομότερο δυνατό"

Παρακολούθησα την ενημέρωση που παρείχαν στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ECOFIN, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Η απόφαση του ECOFIN ανοίγει τον δρόμο για την οριστική και μόνιμη επαναφορά του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Δίνει την ευχέρεια στην Ελλάδα να προβεί επιτέλους σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής των νησιών, πάνω σε εντελώς νέες βάσεις. Είναι λοιπόν αναμφίβολα μια διπλωματική επιτυχία της χώρας, και αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Οικονομικών και στη διαπραγματευτική ομάδα των άξιων δημοσίων λειτουργών που έφεραν σε πέρας την υπόθεση αυτή, με επικεφαλής την Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής κ. Καλύβα.

 Η κυβέρνηση οφείλει από εδώ και πέρα να κάνει δύο πράγματα

1) Να δημιουργήσει τις δημοσιονομικές εκείνες συνθήκες ώστε να εφαρμοστεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά το συντομότερο δυνατό και πάντως νωρίτερα από το 2025 που προβλέπεται αυτή τη στιγμή από την Οδηγία. Ο Υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, απέτυχε να εξηγήσει πειστικά για ποιο λόγο αυτό δεν είναι εφικτό.  

2) Να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να να συμπεριληφθούν στις διατάξεις αυτής ή μιας μελλοντικής Οδηγίας και τα υπόλοιπα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας. 

Περί σύνδεσης μειωμένου ΦΠΑ και μεταναστευτικού 

Από το 2015, χρονιά κατά την οποία ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπεσε θύμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις σκοπίμως συνδέουν, ευθέως ή με υπαινιγμούς, τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά με την έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Αυτή η σύνδεση, την οποία οι νησιώτες δικαίως θεωρούσαν ως εκβιασμό, είναι καιρός πια να αποσυρθεί οριστικά από τον δημόσιο διάλογο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ομόφωνα αναγνώρισαν πως μειωμένο Φ.Π.Α. δικαιούνται όλα τα νησιά του Αιγαίου, όχι μόνο όσα υποδέχονται προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς.  

Αυτή η αναγνώριση αποκαθιστά την αίσθηση δικαίου για τους νησιώτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Τα νησιά δικαιούνται μειωμένο Φ.Π.Α. γιατί διαρκώς δοκιμάζονται από ιδιαίτερες, εγγενείς δυσκολίες στην τροφοδοσία, την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, στις μεταφορές ανθρώπων, αγαθών και υλικών. Δυσκολίες που συμπυκνώνονται στην έννοια «νησιωτικότητα», κατά το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λάθος μεγάλο να εστιάζουμε μόνο στο γεγονός ότι τα νησιά έχουν αφεθεί  να σηκώνουν μοναχικά την ευθύνη της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ