12.11.2021 10:36

Ερώτηση Μιχαηλίδη στη Βουλή για το "Εξοικονομώ" και τον νησιωτικό Φ.Π.Α.

Ερώτηση για τα προβλήματα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που έχουν προκύψει στα νησιά που εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση απευθύνεται στους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και υπογράφεται από ακόμα 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, τα προβλήματα εντοπίζονται σχετικά με την ερμηνεία που κάνουν, ως φαίνεται, ορισμένοι ελεγκτές του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» (Α΄ και Β΄ Κύκλος) ως προς την επίδραση που έχει στις μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες το καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου. Πρακτικά, αυτό είτε οδηγεί στη μείωση των επιλέξιμων δαπανών, είτε αναγκάζει τους δικαιούχους του προγράμματους που κατοικούν στα πέντε νησιά να καλύπτουν ιδία δαπάνη τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ μειωμένου (17%) και γενικού (24%) ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως στον Οδηγό του Προγράμματος, μέχρι και την πιο πρόσφατη τροποποίησή του, δεν υπάρχει οιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ. Επιπροσθέτως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και άλλων φορέων και μεμονωμένων πολιτών, να θέσουν το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία, ουδεμία διευκρίνιση από την πλευρά τους έχει ως τώρα παρασχεθεί.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν την επίσημη παροχή διευκρινήσεων και οδηγιών, τονίζοντας παράλληλα ότι η όποια λύση δοθεί δεν μπορεί να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, το οποίο δεν συνιστά κάποια ειδική ωφέλεια, αλλά εύλογο αντιστάθμισμα των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ