10.12.2021 13:29

Επίσκεψη φιλίας με ηχηρά μηνύματα για το μεταναστευτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Χίο ο πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία

Με ηχηρά μηνύματα τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τους ιστορικούς δεσμούς της Χίου με την Γαλλία, συνοδεύτηκε η επίσκεψη στο νησί μας του προέδρου της Γαλλικής Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

Ο Γάλλος Πολιτικός συνοδευόμενος από γερουασιαστές και στελέχη της Γαλλικής Πρεσβείας, επισκέφθηκε τόσο το Κ.Υ.Τ. της ΒΙ.ΑΛ. όσο και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά όπου ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, καταθέτοντας μάλιστα στεφάνι σε όσους σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια των μεγάλων σφαγών.

Η Γαλλική αντιπροσωπεία, μετέβη και στο Δημαρχείο Χίου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη καθώς και τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά αποθήκες ψυχών»

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Μετανάστευσης έκανε λόγο για επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Ξεναγήσαμε τους υψηλούς μας προσκεκλημένους στη δομή της ΒΙΑΛ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις σαφώς βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, που είναι στενά συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και να ακούσουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες λόγω του μεταναστευτικού.

Η Ελλάδα και η Γαλλία αναπτύσσουν μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση και είχε ιδιαίτερη αξία για εμάς να παρουσιάσουμε στους Γάλλους συνομιλητές μας τις θέσεις μας για μία δίκαιη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη που θα κατανέμει ισόρροπα τα βάρη από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές ακριτικές περιοχές. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και κατέληξε λέγοντας: «Ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνει το νησί μας αποθήκη ψυχών. Η Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστική μείωση ροών σε όλη την ΕΕ και δίκαιη και αυτόματη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη».

«Με πίστη στο ευρωπαϊκό δίκαιο προχωράμε αισιόδοξοι»

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Γερουσίας  αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός υψηλής σημασίας για τη χώρα μας αλλά το ακριτικό Αιγαίο.

«Για εμάς δε τους Ακρίτες που διαβούμε στους βράχους τους Αιγαίου, σε περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας σε εθνικό αλλά ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξαιρετικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, ενισχύει την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση αλλά και την δύναμή μας στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων και δυσκολιών», ανέφερε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Δήμαρχος και για το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι αποτελεί διακαή επιθυμία των νησιωτών η θωράκιση των ακριτικών περιοχών.

«Με πίστη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προχωράμε και πλέον είμαστε αισιόδοξοι.

Η σημερινή σας επίσκεψη ενισχύει τη θετική προοπτική για τη χώρα και το νησί μας και μάλιστα σε μία συμβολική στιγμή, μιας και φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», κατέληξε, δίνοντας στον κ. Λαρσέ, το επετειακό μετάλλιο του Δήμου Χίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ