25.6.2018 10:25

Ένα χρόνο παίζουν την κολοκυθιά με τα τεύχη δημοπράτησης του λιμένα των Λημνιών

• Στο … ράφι η αρχική εξαγγελία Χαρίτση για ένταξη του υπερώριμου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό από την αδυναμία Δήμου ή ΕΟΤ να συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου!

Στο μακρύ κατάλογο των ημιτελών έργων του νομού ετοιμάζεται να ενταχθεί το Τουριστικό Αγκυροβόλιο των Λημνιών. Τα συμπληρωματικά απαραίτητα έργα για την αξιοποίηση του όλο το χρόνο, μολονότι έχουν ανακοινωθεί ότι εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου σε λίστα που έδωσε προ μηνών στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Αλ. Χαρίτσης, δεν  έχουν λάβει σήμα δημοπράτησης καθώς, για προκλητικά ανεξήγητους λόγους κωλυσιεργεί πάνω από ένα χρόνο η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Τι απομένει

Στην ώριμη μελέτη, που προσδιορίζει τον προϋπολογισμό του έργου στο  1.200.000 ευρώ, προβλέπεται η επέκταση των δύο λιμενοβραχιόνων για να υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για τα ελλιμενισμένα σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή δυο κτηριακών δομών, ουσιαστικά ενός χώρου υποδοχής, που θα λειτουργεί και ως κυλικείο και τουαλετών.

Για την ωρίμανση των μελετών έγινε αγώνας ταχύτητας από αιρετούς με καταγωγή από την περιοχή καθώς και μεμονωμένους μόνιμους κατοίκους της Βολισσού. Ένας αγώνας που δείχνει να προσκρούει στον αραμπά των υπηρεσιών, με ορατό πια τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο, αν υπερκαλυφθούν οι δεσμεύσεις του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Χίο.

Από πέρσι το Μάιο!  

Οι αναγκαίες συμπληρωματικές μελέτες του έργου προχώρησαν  από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου και με τη θετική εισήγηση και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδη πείσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης να εντάξει το έργο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Κάπου εδώ αρχίζει η … κολοκυθιά. Από τον περασμένο Μάιο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, υπόθεση το πολύ δυο εβδομάδων, αν μια Υπηρεσία ασχοληθεί εντατικά, θα συνταχθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΕΟΤ ή του Δήμου Χίου. Σε μια περίοδο φάνηκε ο Δήμος έτοιμος να πάρει πάνω του την υπόθεση, αλλά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τίποτα ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Ο ένας περιμένει τον άλλο και η απουσία καθαρής εντολής στους υπηρεσιακούς παράγοντες να κλείσουν την υπόθεση κινδυνεύει να φέρει ένα υπερώριμο έργο σε οριακές καταστάσεις και να αναζητεί νέα ευκαιρία χρηματοδότησης.

Το χαμένο καλοκαίρι

Όσοι παρακολουθούν από κοντά το έργο υποστηρίζουν ότι αν οι διαδικασίες σύνταξης των τευχών δημοπράτησης είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ίσως το έργο να είχε ήδη παραδοθεί και το καλοκαίρι του 2018, με τη Regatta να έχει προγραμματισμένη διέλευση της από το τουριστικό καταφύγιο των Λημνιών, να αποτελούσε την ιδανική διαφήμιση για μια υποδομή, πάνω στην οποία στηρίζει πολλά συνολικά η βόρεια Χίος.

Κι έχουμε φτάσει, ένα χρόνο μετά, η κολοκυθιά μετάθεσης της ευθύνης να συνεχίζεται και το έργο να καρκινοβατεί, με απροσδιόριστη εξέλιξη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ