14.9.2017 12:25

Είναι υποδεέστεροι ή απλά κάνουν τη δουλειά τους;

• Συνάντησε τον Μουζάλα ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να μας πει ότι θα μας λύσει το πρόβλημα το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Κάνουμε μαύρα μάτια να δούμε κάποιον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κι όταν ο βουλευτής του νησιού συναντά τον κ. Μουζάλα, αποδέχεται να τον δουλεύει και να γίνεται απλός αγωγός μιας λύσης που μόνο η κυβέρνηση και πιθανά η Ε.Ε. και η Τουρκία πιστεύουν ότι θα αποδώσει.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι στατικό και καθόλου διαφωτιστικό για την εξέλιξη του προσφυγικού στο νησί μας. Ο κ. Μουζάλας σερβίρει τη λύση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ως πανάκεια, την ώρα που σε νησιά όπου ήδη λειτουργεί δεν έχει αποδώσει ούτε κατ’ ελάχιστο. Παράλληλα:

  • πιστοποιήθηκε ότι η απόφαση να εγκαταλειφθεί η Σούδα είχε από την πρώτη στιγμή τις ευλογίες της κυβέρνησης και δεν ήταν πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και τέλος
  • επανήλθε η ανάγκη απομάκρυνσης των Υπηρεσιών Ασύλου από τη ΒΙΑΛ, όταν όλη η κοινωνία του νησιού γνωρίζει ότι έχει ήδη μεθοδευτεί.

 

Καμία απάντηση

Η συνάντηση δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει το φλέγον ερώτημα: τώρα που η Σούδα δεν υποδέχεται νέους πρόσφυγες και μετανάστες πού ακριβώς θα καταλήγουν όσοι συρρέουν με τις βάρκες, με δεδομένο ότι η διαδικασία ασύλου συνεχίζει να κινείται με βραδύτατους ρυθμούς; Πόσους επιπλέον χωρά η ΒΙΑΛ, η οποία ήδη θεωρείται υπερκορεσμένη;

 

Μήπως κάνουν τη δουλειά τους;

Το γεγονός ότι δεν θίγεται από τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη το στοιχειώδες ερώτημα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση τους. Είναι δυνατόν να είναι τόσο ανεπαρκή ή απλά αποδέχονται να υλοποιήσουν ένα σχέδιο το οποίο αδιαφορεί για τις συνέπειες του για τη Χίο;

Εννοείται ότι απόλυτα συντονισμένα στη γραμμή «αυτή είναι η διαταγή Μουζάλα» βρίσκονται και τα περισσότερα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία, ως δια μαγείας, καταπίνουν την αυτονόητη ερώτηση, μετά τη Σούδα τι; Την ίδια ώρα στα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεσαλώσει και πάλι δήθεν αλληλέγγυοι, οι οποίοι συνεχίζουν να στοχοποιούν για τις δικαιωμένες μέχρι σήμερα θέσεις της την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.

 

ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ ΜΕ ΦΩΤΟ ΒΙΑΛ

Μπλοκάρουν τις επαναπροωθήσεις μέσω … προσφυγών

Κι ενώ η επόμενη μέρα στη ΒΙ.ΑΛ., ελλείψει χώρου, είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές, η επίσκεψη του Ανδρέα Μιχαηλίδη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Χαλκειός ήρθε να αναδείξει ακόμα μία πρακτική που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι παράτυποι μετανάστες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Ο κυβερνητικός βουλευτής πληροφορήθηκε ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί μετανάστες με την παρότρυνση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Αλληλέγγυων, μετά την κοινοποίηση και του δεύτερου απορριπτικού εγγράφου που αφορά στην αίτηση ασύλου τους, προσφεύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο επιδιώκοντας την αναστολή της απόφασης απέλασής τους στην Τουρκία.

«Από αυτά που ξέρουμε περίπου το 20 με 25% όσων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους σε δεύτερο βαθμό καταφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Οι διαδικασίες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά αργές, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία αποσυμφόρησης του νησιού. Ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν αυτή η πρακτική υιοθετηθεί από μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών», ανέφερε στον «π» ο Χιώτης βουλευτής.

Ο ίδιος πάντως αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΑΛ. τη χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη επί του παρόντος», διατυπώνοντας όμως την ανησυχία του για το προσεχές μέλλον, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αφίξεις και παράλληλα μπλοκάρει η μετακίνηση πληθυσμών είτε προς την ενδοχώρα είτε προς την Τουρκία. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ