14.6.2020 14:38

"Η ΒΙ.ΑΛ. δεν ενδείκνυται για ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., πρέπει να κλείσει"

"Να μην ανησυχεί ο Ανδρέας Μιχαηλίδης για τα έργα στο νησί, θα είναι καλεσμένος στα εγκαίνια", η απάντηση Μηταράκη στη συνέντευξη Μιχαηλίδη στον "π"

Απόπειρα συνέχισης λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ. καταλογίζει ο Νότης Μηταράκης στον Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη με αφορμή την εφ όλης της ύλης συνέντευξη του τελευταίου στον "π".

Ο Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι η ΒΙ.ΑΛ. θα πρέπει να κλείσει και γι αυτό το λόγο δεν ενδείκνυται για φιλοξενία του Προαναχωρησιακού Κέντρου.

Εκτός των άλλων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σχολιάζει τα λεγόμενα Μιχαηλίδη για τη στασιμότητα στα μεγάλα έργα του νησιού, σημειώνοντας ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς θα είναι καλεσμένος στα εγκαίνια τους.

Αναλυτικά η δήλωση Μηταράκη:

"Θετική η πρόταση του κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη για λειτουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α) στη Χίο, καθώς επιβεβαιώνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας ασύλου στο νησί.

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα από την τοποθέτηση του, τόσο για τη χωρητικότητα του κέντρου, καθώς και για την επιλογή του σημείου που θα βρίσκεται. Η ΒΙΑΛ, προφανώς και δεν ενδείκνυται για αυτόν τον σκοπό και έχουμε από την πρώτη στιγμή, εκφράσει, ως Κυβέρνηση, τη βούληση να κλείσει.

Και, τελικά, φαίνεται πως συγκλίνει προς την αρχική μας πρόταση. Μια ενιαία, δηλαδή, δομή με χώρο καταγραφής, ταυτοποίησης φιλοξενίας και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.

Ως προς το μέγεθος της δομής, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου δημιουργούν νέα δεδομένα. Πλέον, χρειαζόμαστε μικρότερες δομές. Δομές, ωστόσο, επαρκείς να αντιμετωπίσουν μελλοντικά έκτακτα γεγονότα.

Να θυμίσω στον κ Μιχαηλίδη ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να προχωρήσει, χωρίς κανένα διάλογο, το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α στο αεροδρόμιο των Ολύμπων, παρεμβήκαμε και καταθέσαμε -τότε- ενιαία πρόταση οι 4 εκπρόσωποι του νησιού. Δηλαδή, ο κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Κάρμαντζης, ο κ. Βουρνούς και εγώ, ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης τότε, προτείναμε από κοινού, την μεταφορά και της δομής και του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α στο "18", θέση που διατηρώ μέχρι και σήμερα. Σήμερα, όμως, η μνήμη του κ. Μιχαηλίδη αποδεικνύεται ασθενής.

Αναφορικά με την διαχείριση του Μεταναστευτικού στα νησιά, και ειδικά στην Χίο, τα στοιχεία αποσυμφόρησης και μειωμένων ροών δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Από την αρχή του χρόνου έχουν μεταφερθεί από τα πέντε νησιά του Αιγαίου 15.744 αιτούντες ασύλου -από την Χίο 1.946- και τρεις μήνες τώρα δεν έχουμε καμία άφιξη στο νησί μας.

Ο κ. Μιχαηλίδης οφείλει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά. Θα

Όσο για τα έργα, τέλος, θα ήταν καλό να μην ανησυχεί ούτε για την ημερομηνία ούτε για την πορεία υλοποίησης τους. Θα είναι καλεσμένος στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Χίου, του φράγματος, του δικαστικού μεγάρου, του νοσοκομείου, καθώς και σε πολλά ακόμη. Ουσιαστικά έργα υποδομών για το νησί μας βρίσκονται, σήμερα, σε εξέλιξη”.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ