30.6.2019 18:16

«Δεσμεύομαι να είμαι η δυνατή φωνή της Χίου στην Αθήνα»

Να βγει η Χίος από την πολιτική αφάνεια ο πρώτος στόχος Μηταράκη την επομένη των εκλογών

Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ο Νότης Μηταράκης, μιλά στον «Πολίτη», για όλους και για όλα: τη Χίο και το σχέδιο των 4+1 πυλώνων, τη θητεία ως βουλευτής Χίου της αντιπολίτευσης, τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά προχωρά και σε προσωπικές εξομολογήσεις: για τα παιδικά χρόνια, τη ζωή στο εξωτερικό και την απόφαση να επιστρέψει στο νησί, εκπροσωπώντας το στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

  • Κύριε Μηταράκη, τι χρειάζεται σήμερα η Χίος περισσότερο;

Η Χίος πρέπει επιτέλους να βγει από την αφάνεια, δεκαετιών, θα έλεγα. Πρέπει να αποκτήσει φωνή και πρόσωπο στην Αθήνα, στα υπουργικά γραφεία. Χρειαζόμαστε μια Χίο στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, που να μπορεί να διεκδικεί μερίδιο στα έργα, στις χρηματοδοτήσεις, να μπορεί να φέρνει «μπροστά» τα θέματα, από το πιο τοπικό ζήτημα μέχρι τα γενικότερα και πιο πολύπλοκα, όπως είναι το αεροδρόμιο και το μεταναστευτικό.

  • … και πώς γίνεται αυτό;

Πρώτα απ’ όλα με την ισχυρή παρουσία και τον διαρκή αγώνα των βουλευτών. Ξέρετε, όλη η Ελλάδα έχει ανάγκες. Οι προτεραιότητες μπαίνουν ανάλογα και με ποιος είναι πρώτος εκεί για να διεκδικήσει. Ως βουλευτές οφείλουμε πρωτίστως να ορθώνουμε ανάστημα, στο δύσκολο και συχνά εχθρικό περιβάλλον των Αθηνών. Σε συνεργασία και με τους άλλους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης.Και δεν αρκεί απλά κάποιος να «φωνάζει». Χρειάζεται διασυνδέσεις με την κυβέρνηση και συμμαχίες,χρειάζεται να έχει προτάσεις και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για καθετί που θα ζητάει. Δεσμεύομαι να είμαι η δυνατή φωνή της Χίου στην Αθήνα, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια.

  • Δηλαδή, εσείς τι δείξατε την τετραετία που ήσασταν βουλευτής Χίου; Γιατί να σας ξαναψηφίσουν οι Χιώτες;

Τέσσερα χρόνια, ίσως για πρώτη φορά ακούστηκαν και αναδείχτηκαν τόσο έντονα τα προβλήματα της Χίου στην Αθήνα και μέσα στο Κοινοβούλιο και τα Υπουργεία.  Και μάλιστα από αντιπολιτευόμενο βουλευτή. Αναδείξαμε την κυβερνητική ολιγωρία και τα ψέματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών. Μαζί με τους κατοίκους συμβάλλαμε αποφασιστικά στο κλείσιμο της Σούδας, και στο να μη γίνει κέντρο στους Ολύμπους. Κάναμε τροπολογίες: για το νησιωτικό ΦΠΑ, την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ, τορουκετοπόλεμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τη Χίο για να διοργανώσει το Προσυνέδριο για το μεταναστευτικό, εκδήλωση που παρευρέθη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του. 

Τώρα, και εφόσον, οι Έλληνες δώσουν την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Χίου.Δεσμεύομαι, από όποια θέση μου ζητηθεί, πάντα να βρίσκομαι δίπλα στους Χιώτες και τα προβλήματά τους.

Η Χίος έχει ανάγκη έναν κυβερνητικό βουλευτή, πρώτης γραμμής, για να έρθει και αυτή στο επίκεντρο.

  • Ακούσαμε για τους 4+1 πυλώνες στη Χίο. Τι είναι τελικά αυτό το σχέδιο ;

Μιλάμε για τέσσερεις πυλώνες: οικονομία, κοινωνική συνοχή, υποδομές, μεταναστευτικό. Δηλαδή, τέσσερεις θεματικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν ολιστικά τα προβλήματα της ανάπτυξης στη Χίο. Ο «συν ένα» πυλώνας, είναι ένα εξειδικευμένο σχέδιο για τα Ψαρά, τις Οινούσσες και την Αμανή, περιοχές που χρειάζονται δημογραφική ενίσχυση. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στην πρόταση εδώ και δύο χρόνια. Από τότε συζητήσαμε με τους Χιώτες, κάναμε πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις, μιλήσαμε με φορείς, εξειδικεύσαμε δράσεις και βάλαμε βασικές προτεραιότητες. Πλέον είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να την εφαρμόζουμε από την επομένη των εκλογών.

  • Οικονομία, συνοχή, υποδομές, μεταναστευτικό, τα ακούμε από όλους. Τι αλλάζει στη δική σας πρόταση; 

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω, χωρίς να επαίρομαι, ότι πρώτοι αναδείξαμε πολλά θέματα και άλλοι ακολούθησαν τη ρητορική μας. Οι υποδομές για παράδειγμα αναδείχτηκαν στοχευμένα και ολοκληρωμένα,  με την ερώτηση μου το 2017 προς εννιά υπουργούς γιαδέκα σημαντικά έργα.

Το σχέδιό 4+1, είναι φυσική συνέχεια του έργου που είχαμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 2012-14. Εκεί ξεμπλοκάραμε το αεροδρόμιο (για το οποίο σημειωτέον ο κ. Σπίρτζης είχε πει ότι μόνο εμένα απασχολεί), εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το Μουσείο Μαστίχας, ξεκινήσαμε την ένταξη των Κεραμείων στο fasttrack, προστατέψαμε τη μαστίχα. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πλέγμα ενεργειών, γύρω από το 4+1. Το 2015-2019 σώσαμε ότι σωζόταν και παλέψαμε πολύ γι αυτό σας διαβεβαιώνω. Τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής εφαρμογής.

Αυτό είναι εξάλλου και το κεντρικό μας σύνθημα «Τώρα Μπορούμε»!  Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Χίου. Και αυτή την ευκαιρία δεν έχουμε δικαίωμα να τη χάσουμε.

  • Μια συχνή μομφή προς το πρόσωπό σας είναι ότι δεν είστε από τη Χίο. Τι απαντάτε; 

Όλα όσα λέγονται, δεν έχουν  καμιά σημασία και πραγματικά νομίζω ότι έχουν κουράσει και τον κόσμο. Το 2015, δεν ήρθα για πρώτη φορά στη Χίο: Επέστρεψα στη Χίο, έχοντας ζήσει και δουλέψει στο εξωτερικό, έχοντας μια θητεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και φέρνοντας μαζί μου εμπειρία χρόνων στην αγορά, στην πολιτική και την κυβέρνηση. Εξάλλου η οικογένειά μου δεν έλειψε ποτέ από τη Χίο. Είμαστε τρεις γενιές Έλληνες του εξωτερικού, που όλοι γυρίσαμε πίσω. Το σπίτι μας στον Κάμπο ανήκει στην οικογένεια και οι δεσμοί αίματος παραμένουν αναλλοίωτοι.

Όντως οι Χιώτες το 2015 δε με γνώριζαν. Με τίμησαν ωστόσο με την ψήφο τους και σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την παράταξη, εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε τη Χίο γαλάζια στο χάρτη. Εδώ και τέσσερα χρόνια, πλέον η Χίος είναι το δεύτερο σπίτι μου, μοιράζοντας το χρόνο μεταξύ Αθηνών – Χίου και έχοντας περισσότερες παρέες εδώ παρά στην Αθήνα!!

Και θέλω επίσης να πω ότι είναι οξύμωρο από τη μια να περηφανευόμαστε για τα όσα πετυχαίνουν οι Χιώτες στο εξωτερικό και από την άλλη όσοι γυρίζουν πίσω να τους αρνούνται την εντοπιότητα.

  • Είδαμε το βίντεο της υποψηφιότητάς σας που έχει εικόνες από την παιδική σας ηλικία. Περνούσατε εδώ τις διακοπές σας;

Ο πατέρας μου ήταν ερασιτέχνης κινηματογραφιστής. Οι ταινίες από τα καλοκαίρια της Χίου είναι για μένα από τα πιο πολύτιμα που μου κληροδότησε. Με πολύ αγάπη και προσοχή τις αποκαταστήσαμε. Και  θέλησα να τις μοιραστώ με τους Χιώτες, καθώς είναι γεμάτες με εικόνες της Χίου του ’70. Έτσι τις εντάξαμε στο βιντεάκι που είδατε.

Τα καλοκαίρια στο νησί είναι βασικό κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας. Αλλά η Χίος ήταν πάντα μέσα στην οικογένειά μας. Από τους γονείς και τους παππούδες έμαθα για την ιστορία μας, τα κατορθώματα των Χιωτών στη θάλασσα, τους αγώνες για ελευθερία, το δαιμόνιο των ανθρώπων. Και για αυτό ακριβώς γύρισα: για τους ανθρώπους και για όσα μπορούμε μαζί να πετύχουμε.

  • Γιατί σήμερα η Χίος δεν έχει τη θέση που της αξίζει;

Το βασικό σας το είπα πιο πάνω: Έλλειψη δυναμικής στιβαρής παρουσίας βουλευτών, κυρίως κυβερνητικών. Θα προσθέσω και απουσία ολιστικού σχεδίου, αποσπασμαστικότητα δράσεων και έλλειψη συνεργασίας. Έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα: ιστορία, παράδοση, προϊόντα, ακτές, φυσικό περιβάλλον. Από μόνα τους δεν είναι αρκετά: Πρέπει όλα μαζί να συνδυαστούν, και κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς να συνεργαστούμε. Δεσμεύομαι να επαναφέρω την πρότασή μου για ένα άτυπο συντονιστικό όργανο με συμμετοχή όλων των προηγούμενων. Ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή, ότι η κοινωνία και οι φορείς θα την «αγκαλιάσουν», γιατί πραγματικά χωρίς συντονισμό και συνεργασία, δεν θα πάμε πουθενά.

  • Βασική προτεραιότητα του προγράμματός σας;

Θεωρώ ως προσωπικό μου στοίχημα να προχωρήσει το αεροδρόμιο. Το 2014 είχαν γίνει σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τις απαλλοτριώσεις, ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ενός δημόσιου έργου. Με προσωπική μου ευθύνη έγινε η παραλαβή της απαιτούμενης έκτασης για την επέκταση του διαδρόμου. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστεψε ποτέ στο έργο και εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε μόνο υποσχετικές, συσκέψεις και Μνημόνια Συνεργασίας.

Δεσμεύομαι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια θα ολοκληρώσει το έργο, ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. 

Δεν θα αμελήσουμε όμως και τα υπόλοιπα έργα: το Τελωνείο που σήμερα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, το λιμενικόσύστημα, το νοσοκομείο, τα έργα για το νερό, τα δικαστήρια, τις φυλακές. 

  • Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη ναυτιλία;

Η Χίος πρέπει με τη βοήθεια όλων, να γίνει ή καλύτερα να ξαναγίνει, κέντρο ναυτοσύνης. Θέλουμε να στρέψουμε τους νέους ξανά στη θάλασσα, η οποία σήμερα προσφέρει πολύ καλές προοπτικές απολαβών, με συνθήκες πολύ καλύτερες από ότι μια ή δύο γενιές πριν. Οι δουλειές στη θάλασσα, θα δημιουργήσουν και θέσεις στην ξηρά: σε γραφεία προσωπικού, παρόχους εκπαίδευσης και συνοδευτικές υπηρεσίες.Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις ναυτιλιακές να μεταφέρουν εδώ δραστηριότητές τους, να αναπτυχθούν συνέργειες με το πανεπιστήμιο και τις σχολές, να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. 

  • Μεταναστευτικό: Σκληρή γραμμή ή «ανθρωπισμός»; 

Οι θέσεις μας στη Νέα Δημοκρατία είναι σαφείς και σταθερές. Επανεπιβεβαιώθηκαν με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστασία συνόρων, διαχωρισμό μεταναστών από πρόσφυγες, γρήγορες αποδοτικές διαδικασίες ασύλου και επαναπροωθήσειςόσων δε δικαιούνται, κλειστά κέντρα όπου απαιτείται, διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Μια ορθή, στιβαρή, μεταναστευτική πολιτική δεν είναι αντίθετη με την έννοια του ανθρωπισμού. Άλλωστε το απέδειξε (από την αντίθετη δυστυχώς πλευρά) ο ΣΥΡΙΖΑ που και έπληξε τα συμφέροντα της χώρας  και στοίβαξε πρόσφυγες και μετανάστες στη ΒΙΑΛ και τη Μόρια σε απάνθρωπες συνθήκες. Θέλει δουλειά και συνεργασίες. Να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινή ανακοίνωση Ε.Ε. – Τουρκίας για τις επιστροφές. Δυστυχώς η  πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και η ένταση στο Αιγαίο, ενδεχομένως εντείνουν και τα προβλήματα με τις αφίξεις, και ήδη βλέπουμε μια αυξητική τάση.

  • Τι φοβάστε περισσότερο για την 7η Ιουλίου και τι για την 8η;

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, μας κάνουν να αισιοδοξούμε και για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την φέρει σε μια νέα καλύτερη εποχή. Ωστόσο οι κάλπες είναι ακόμα άδειες. Η αποχή και ο εφησυχασμός είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.  Καλούμε όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν, ώστε από την 8η Ιουλίου να ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά. Η Δευτέρα 8 Ιουλίου θα είναι μια μέρα χαρούμενη, αλλά και δύσκολη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσα αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ