31.5.2020 13:04

ΒΙΝΤΕΟ- Δρομολόγησε εξελίξεις η επίσκεψη Μηταράκη στο Χαλκειός

Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για δημιουργία νέας δομής 1.200 ατόμων στο «18» προτίθεται να καταθέσει άμεσα ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μανδάλας

Μία σημαντική είδηση που θα επαναφέρει σε τοπικό επίπεδο το μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, απασχολώντας εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, έκρυβε η επίσκεψη του Νότη Μηταράκη το πρωί της Κυριακής στο Χαλκειός.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο της 3ήμερης παρουσίας του στο νησί και λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, συναντήθηκε επί 2ωρο με το Τοπικό Συμβούλιο του Χαλκειούς, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους γύρω από το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να κατανοήσουν οι Χιώτες»

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Μετανάστευσης ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλης Βίγκας, επεσήμανε την ανάγκη μετεγκατάστασης της ΒΙ.ΑΛ. σε άλλο σημείο του νησιού, αφού, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπο να κλείσει το hotspot που βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού του Χαλκειούς και στην καρδιά των Καμποχώρων.

Ο πρόεδρος του Χαλκειούς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η νέα δομή αφενός δεν θα ενοχλεί κατοίκους περιοχών, αφετέρου θα μπορεί να παρέχει πολύ καλύτερες συνθήκες διαμονής σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ελεγχόμενη και μακριά από κατοικημένες περιοχές η νέα δομή»

Τη διαβεβαίωσή του ότι η Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ασφάλειας των συνόρων και στο μέλλον, έδωσε από την πλευρά του ο Υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Χίου τους τελευταίους 2,5 μήνες οι αφίξεις έχουν μηδενιστεί ενώ συνολικά στο Αιγαίο η μείωση φθάνει στο 90%.

Παράλληλα εξήγησε ότι η αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. προχωρά σταθερά αλλά με μικρούς ρυθμούς, λέγοντας ότι αντί να έχει 6.600 άτομα, ο αριθμός έχει μειωθεί στους 4.500 διαμένοντες κάτι που αναγνώρισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλης Βίγκας.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι μέσα από το νέο πλαίσιο για το άσυλο οι διαδικασίες εξέτασης γίνονται γρηγορότερα, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειψη πολιτικής βούλησης για επιστροφές και αποσυμφόρηση.

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι η όποια νέα δομή θα πρέπει να είναι πλήρως ελεγχόμενη και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η πρόταση Μανδάλα με στόχο την εμπλοκή του Δημοτικού Συμβουλίου

Κι ενώ κανείς θα πίστευε ότι η συνάντηση των κατοίκων του Χαλκειούς με τον Υπουργό Μετανάστευσης, θα επιβεβαίωνε απλά την σύγκληση απόψεων για τη μετεγκατάσταση της δομής, η παρέμβαση του αντιδημάρχου Αγίου Μηνά και Καμποχώρων Παναγιώτη Μανδάλα ήταν αυτή που τελικά έκρυβε και την είδηση.

Ο ίδιος αφού πρώτα ρώτησε τον Υπουργό για την πορεία της αποσυμφόρησης της ΒΙ.ΑΛ., αποκάλυψε την πρόθεσή του να καταθέσει άμεσα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση για δημιουργία νέας δομής στο «18» και συγκεκριμένα στη θέση «Ανδρόλακκος», ζητώντας μάλιστα αυτή να στηριχθεί ιδιαίτερα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της ευρύτερης περιοχής των Καμποχώρων ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν.

«Η νέα δομή θα πρέπει να πάει στη συγκεκριμένη περιοχή που απέχει 10 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο οικισμό και να είναι όμως της δυναμικής της ΒΙ.ΑΛ. δηλαδή 1.200 έως 1.500 άτομα», ανέφερε ο Παναγιώτης Μανδάλας. 

Από την πλευρά του πάντως ο Νότης Μηταράκης, εξήγησε ότι η Κυβέρνηση μετά τα γεγονότα δεν έχει προτείνει καμία νέα θέση, αναμένοντας πρόταση από την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ