14.6.2020 9:29

ΒΙΝΤΕΟ – «Αναγκαιότητα είναι το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και όχι η υπερδομή»

Μετά από ένα χρόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά του σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον «π»

Λίγο πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εθνικές εκλογές του 2019, που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στα κυβερνητικά έδρανα, ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανοίγει τα χαρτιά του στον «π» μέσα από μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην οποία σχολιάζει τα πάντα.

Όπως εξηγεί η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε 1-2 μείζονα ζητήματα καθώς και στις καθυστερήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον 1 χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε εμπράκτως ότι ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση στηρίζοντας την Κυβέρνηση όπου αυτό επιβάλλονταν μέσα από το εθνικό και πατριωτικό καθήκον.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «π» χαρακτηρίζει ως απογοητευτική τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τη Ν.Δ., σχολιάζοντας ότι η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι όλα αυτά τα οποία επικαλούνταν ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλον.

Προσέθεσε μάλιστα ότι τα σύνορα πάντα φυλάσσονταν και ότι όποιος το αμφισβητεί αυτό είτε τώρα, είτε υπαινισσόμενος ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε φύλαξη, είναι εθνικά απαράδεκτος.

«Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένη όσον αφορά στη μαζική και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια πολιτική, την οποία άσκησε εδώ και πολλά χρόνια προς τις τοπικές κοινωνίες, αναφέρομαι στις κοινωνίες της ενδοχώρας, όπου ακόμα και δικοί τους άνθρωποι εξανίστανται και δημιουργούν ζητήματα στο να αποδεχτούν ένα μικρό αριθμό ανθρώπων», ανέφερε.

Το ΠΡΟΚΕΚΑ, η Υπερδομή και τα ΜΑΤ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για οργανωμένο χώρο ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο, δομή που ουδεμία σχέση έχει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για υπερδομές στο Αιγαίο.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν αντιλήφθηκε τις αντιδράσεις στη Νότια Χίο για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στο αεροδρόμιο των Ολύμπων, προτίμησε να υποχωρήσει από το να οδηγηθεί σε σύγκρουση ΜΑΤ και κατοίκων, ότι δηλαδή έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έντονη κριτική σε Μηταράκη

Παράλληλα ο Βουλευτής, άσκησε δριμύτατη κριτική στον Νότη Μηταράκη, λέγοντας ότι η θητεία του προσδιορίζεται από συγκρεκριμένα ζητήματα, όπως ότι το νησί παραμένει υπερφορτωμένο από μετανάστες και πρόσφυγες, από έλλειψη βούλησης μετακίνησης μεταναστών στην ενδοχώρας καθώς και από την επιμονή του στη δημιουργία υπερδομών.

Εξέφρασε μάλιστα την κατηγορηματική του άρνηση στη διαχείριση μυστικών κονδυλίων από το Υπ. Μετανάστευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Φοβούμαι ότι αυτά είναι βρώμικες δουλειές, τις οποίες προσπαθεί  ή θα επιχειρήσει να κάνει το Υπουργείο καλυπτόμενες από τις δαπάνες αυτές».

«Δεν προχωρούν τα έργα»

Αναφερόμενος στην πορεία των έργων στο νησί ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μία στασιμότητα σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κανένα μεγάλο έργο δεν θα είναι έτοιμο το 2023, όπως διαβεβαιώνει ο Νότης Μηταράκης, στον οποίο καταλόγισε επικοινωνιακά τεχνάσματα αντί κινήσεων ουσίας.

Κριτική στον Μητροπολίτη Μάρκο

Τέλος άσκησε κριτική στον Μητροπολίτη Μάρκο, καυτηριάζοντας τη στάση σιωπής που κρατά μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατος και με αρκετές παρεμβάσεις που ξέφευγαν του θεσμικού του ρόλου.

Ο Βουλευτής, σημείωσε ιδιαίτερα ότι ακόμα και ο Ιερέας που του είχε πετάξει κέρματα, όχι μόνο έμεινε ατιμώρητος αλλά εκ των υστέρων «είχε την πιο θετική αντιμετώπιση εκ μέρους του Προϊσταμένου του που είναι ο τοπικός Μητροπολίτης».

Πράγματι για τη διαχείριση, τουλάχιστον μέσα στο πλαίσιο που ισχύει σήμερα, του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ζητήματος υπάρχει αναγκαιότητα για ένα χώρο, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο. Προαναχωρησιακό κέντρο σημαίνει μία δομή, μικρή, ολίγων εκατοντάδων ανθρώπων και θα μπορεί μέσα σ’ αυτή τη δομή να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι θα πρέπει για κάποιους λόγους τεκμηριωμένους και βάσει της απονομής του Διεθνούς Δικαίου είτε να προωθηθούν στην Ευρώπη ως επανενώσεις, είτε πρέπει να προωθηθούν στις χώρες προέλευσης κλπ. Αυτό και μόνο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ