3.11.2021 12:43

Αστείες δικαιολογίες από το Υπ. Μετανάστευσης για το Θόλος (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με ελλιπή έγγραφα και χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα προφασιζόμενοι φόρτο εργασίας

Την προχειρότητα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο, επιχειρεί διά του Υπ. Μετανάστευσης να εγκαταστήσει υπερδομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, ανέδειξε η εκδίκαση της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι, ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, έχει διαμηνύσει προ πολλού ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία της υπερδομής στο Θόλος, στο Δικαστήριο, οι δικηγόροι του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Κτηματικής Υπηρεσίας, ζήτησαν αναβολή, διότι όπως ισχυρίστηκαν ακόμη δεν έχουν στην κατοχή τους έγγραφα από συναρμόδια Υπουργεία αλλά ούτε και τοπογραφικό διάγραμμα με το επίδικο τμήμα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας, απέδωσαν τη μη κατοχή εγγράφων, στον αυξημένο φόρτο εργασίας, προκαλώντας όμως την αντίδραση της δικηγόρου του Δήμου Χίου που επεσήμανε ότι είναι αδιανόητο να επιχειρείται η εγκατάσταση δομής χωρίς την κατοχή εγγράφων από την πλευρά του Δημοσίου.

Υπάρχουν νεότερα έγγραφα

Από τη συζήτηση περί αναβολής της υπόθεσης προέκυψε ακόμα ένα σοβαρό στοιχείο, αφού εμφανίστηκε έγγραφο με το οποίο ο Δήμος ενοικίασε στη ΔΕΥΑΝ Χίου ήδη από το 2008, έκταση, ακριβώς δίπλα στο μοντελοδρόμιο κάτι που σύμφωνα με τον Δήμο, αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο για την υπόθεση που αποδεικνύει την κυριότητα του Δήμου στην επίδικη έκταση.

Αναβολή αλλά… ποιος θα είναι υπεύθυνος

Με κάθε τρόπο και μέσο πάντως ο Δήμος Χίου προσπάθησε να αποκρούσει την αναβολή συζήτησης του θέματος, λέγοντας ότι, αν υπάρξει αναβολή χωρίς την έκδοση προσωρινής διαταγής τότε το Υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί να μπει άμεσα στον χώρο και να ξεκινήσει εργασίες, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου παρεμβαίνει διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θίγονται τοπικά, εθνικά και οικονομικά συμφέροντα. Παρακαλώ το δικαστήριό σας να φανταστεί ένα από τα πλέον ειδυλλιακά τοπία της Ελλάδας, μετά τη βίαιη ανατίναξη και ισοπέδωση της έκτασης. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι το Δημόσιο έχει την κυριότητα αλλά δεν διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα. Είναι επίσης αδιανόητο να φύγουμε από αυτή την αίθουσα χωρίς τουλάχιστον μία προσωρινή διαταγή που θα διασφαλίζει ότι μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς», ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα.

Τελικά το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή του θέματος, χωρίς έκδοση προσωρινής διαταγής, για τις 19 Ιανουαρίου 2022, κάτι που σημαίνει ότι το Υπουργείο ακόμα κι έτσι θα μπορεί από αύριο να ξεκινήσει εργασίες στο σημείο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ