25.9.2018 10:25

«Αποτελώ κομμάτι της κοινωνίας της Χίου δεν είμαι «part time» Χιώτης»

Το πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. στη Χίο, Κ. Τρομπούκης, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και μιλά για όλους και για όλα

Η έντονη παρουσία του τον τελευταίο χρόνο στη Χίο αποτελεί δείγμα μίας δυναμικής διεκδίκησης για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νησί μας. Για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των ονομάτων του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. ο Κ. Τρομπούκης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για όλους και για όλα.

Εξηγεί πως βρέθηκε από την Άρτα στη Χίο, αναλύει τους προβληματισμούς του, αναφέρεται στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νησιού και απαντά σε όσους προσπαθούν να ταυτίσουν την πολιτική του παρουσία με τον Μ. Βουρνού εξ’ αιτίας της συγγένειάς τους.


Η προσωπική πορεία και η πρώτη επαφή με τη Χίο

 • Κατάγομαι από την Άρτα. Εκεί γεννήθηκα και έζησα μέχρι τα δεκαοχτώ μου,  όταν έφυγα για σπουδές στην Θεσσαλονίκη, στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Η πρώτη μου επαφή με τη Χίο είναι το 1994 όταν πήρα την πρώτη μου μετάθεση ως Υπίατρος των Καταδρομών. Λίγο πριν φύγω από τη Χίο γνώρισα τη μετέπειτα σύζυγό μου, την Ισμήνη, με αποτέλεσμα οι δεσμοί μου με τη Χίο να γίνουν μόνιμοι.
 • Το 1998 ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2002  την ειδικότητα της Ακτινολογίας. Παρέμεινα στο Στρατό μέχρι το 2004, οπότε αποστρατεύτηκα με αίτησή μου, λόγω της εκλογής μου ως Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο αντικείμενο της Ιστορίας της Ιατρικής, θέση που κατέχω μέχρι σήμερα.
 • Το 2008 μετακομίσαμε μόνιμα με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας στη Χίο, ενώ έκανα το βήμα να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση στη Χίο, ιδρύοντας τη Μαγνητική Τομογραφία Χίου, το πρώτο πλήρες ακτινοδιαγνωστικό κέντρο του νησιού. Έτσι φτάνω να μετράω σήμερα σχεδόν 25 χρόνια στενών σχέσεων με το νησί, ουσιαστικά τα μισά χρόνια της ζωή μου.

Ιατρική και πολιτική

 • Στον «στίβο» της πολιτικής είμαι πολύ νέος, παρότι δραστηριοποιούμαι ως ενεργός πολίτης από τα εφηβικά μου κιόλας χρόνια. Η ιατρική είναι λειτούργημα επίπονο. Σε ακολουθεί από τα φοιτητικά σου χρόνια μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ο ασθενής σου είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός πελάτης. Η σχέση αυτή είναι μοναδική. Σου εμπιστεύεται τη ζωή του. Αυτή είναι, υπό μια έννοια, και μια από τις ομοιότητες του πολιτικού και ιατρού.
 • Ο πολιτικός οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της ζωή των συμπολιτών του. Είτε τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους είτε όχι.

Πολιτικό στέλεχος ή υποψήφιος Βουλευτής;

 • Η ανακοίνωση του ονόματός μου μεταξύ εκείνων που διεκδικήσαμε με επιτυχία την τιμή και την ευθύνη να αποτελέσουμε μια ακόμη νέα αγωνιστική  Ομάδα του Κόμματος,  με σκοπό να συνεργαστούμε  στενά και με όλες μας  τις δυνάμεις  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αγώνα  για την ανόρθωση και την πρόοδο της Πατρίδας μας, μού έδωσε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθώ πιο ενεργά στον χώρο της πολιτικής.
 • Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που δεν προέρχονται από την κομματική επετηρίδα, αλλά μέσα από την κοινωνία και τις παραγωγικές της δομές, που θεωρούν ότι η επικρατούσα πολιτική κατάσταση δεν δύναται να συνεχιστεί και απλά δεν τοποθετούνται δημοσίως. Μέχρι πρότινος ήμασταν μια σιωπούσα πλειοψηφία. Οι παρεμβάσεις μου έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό, να αρθρωθεί επιτέλους η φωνή της λογικής, η φωνή εκείνων που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, όμως δεν βλέπουν στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό τη λύση που αναζητούν. Έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου και βρίσκομαι στη διάθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Το κίνητρο της ενασχόλησης με την πολιτική

 • Αυτό που με οδήγησε ήταν η επιθυμία μου να προσφέρω στον τόπο που ζω και εργάζομαι. Το άνοιγμα της ΝΔ σε νέους, άφθαρτους ανθρώπους, με καλά βιογραφικά, σε ανθρώπους της παραγωγής, που προέρχονται μέσα από την κοινωνία, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δραστηριοποιηθώ ενεργότερα.
 • Θεωρώ πως αν κάτι έγινε αντιληπτό τα χρόνια της κρίσης και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι η Χώρα δε χρειάζεται άλλες ασκήσεις επί χάρτου. Χρειάζεται όλους εκείνους που μοχθούν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα. Τον ιδιοκτήτη της μικρομεσαίας επιχείρησης, τον υπάλληλο, το νέο που σχεδιάζει τη ζωή του μακριά από το τόπο του, τον άνεργο που τα βγάζει δύσκολα πέρα. Όλους αυτούς οι επαγγελματίες πολιτικοί απέτυχαν να τους εκπροσωπήσουν. Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό, όχι άλλους «ουρανοκατέβατους».

«Δεν είμαι «part time» Χιώτης»

 • Το γεγονός ότι είμαι νέος στην πολιτική και η δραστηριότητα μου και όσο ήμουν αξιωματικός του Στρατού, αλλά και ως ακαδημαϊκού με έχουν φέρει αντιμέτωπο με ευθύνες και υποχρεώσεις που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, είναι ένα στοιχείο που νομίζω ότι με διαφοροποιεί. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω ένα στοιχείο, αυτό είναι η φυσική κοινωνικοοικονομική μου παρουσία στο νησί.
 • Ζω με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου μόνιμα στη Χίο. Η επιχείρησή μου βρίσκεται στη Χίο, η σύζυγός μου εργάζεται στη Χίο και τα παιδιά μας φοιτούν σε σχολείο της Χίου.  Είμαι αναπόφευκτα κομμάτι της κοινωνίας και όχι «part time» Χιώτης. Την επόμενη μέρα θα εξακολουθώ να βρίσκομαι στη Χίο. Να τη ζω καθημερινά με τα καλά της και τα προβλήματά της και θα πρέπει να μπορώ να κοιτάω αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια όπως πριν. Καθημερινά και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα και στις γιορτές.

Το Πανεπιστήμιο και η νέα γενιά

 • Η εικόνα που εισπράττω δεν είναι καλή. Οι περισσότεροι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπο για να φύγουν για το εξωτερικό. Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας δεν τους επιτρέπουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα.
 • Αναξιοκρατία, γραφειοκρατία, αβεβαιότητα και αστάθεια για το μέλλον, παντελής απουσία οποιωνδήποτε πολιτικών που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν, συνθέτουν μια εικόνα, που μόνο αντικίνητρα δίνει στους νέους μας για την παραμονή και τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα. Ελλάδα όμως χωρίς τους νέους της, χωρίς το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν υφίσταται. Αυτό το έχει αντιληφθεί και η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό στις δεσμεύσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ στο επίκεντρο βρίσκονταν οι νέοι. Αντίθετα η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα σωπαίνει εκκωφαντικά.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

 • Η εικόνα του Συστήματος Υγείας είναι αποκαρδιωτική. Οι υπηρεσίες υγείας κοστίζουν ακριβά στον ασφαλισμένο, ο οποίος, όταν τις χρειάζεται, είτε τις λαμβάνει σε χαμηλότερη ποιότητα από εκείνη για την οποία πλήρωσε είτε δεν τις απολαμβάνει καθόλου. Τα δε νοσοκομεία είτε υπολειτουργούν, είτε λειτουργούν στα όριά τους και αυτό κυρίως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και στην αυτοθυσία που επιδεικνύουν το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί βασικό συστατικό ενός κοινωνικού κράτους. Η ΝΔ έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη με τις απαιτούμενες αλλαγές που θα ανακουφίσουν άμεσα το υπάρχον Σύστημα Υγείας και θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να πιάνουν τόπο τα λεφτά των φορολογούμενων για το ΕΣΥ.

Μεταναστευτικό και Νέα Δημοκρατία

 • Ευθύνες για την εξέλιξη του φαινομένου έχουν η Ε.Ε. και πολύ περισσότερο η Τουρκία. Η μεν Ε.Ε. γιατί δεν έδειξε εξ’ αρχής τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η δε Τουρκία γιατί δεν εφαρμόζει πλήρως τις δεσμεύσεις  που έχει αναλάβει και προς την Ελλάδα αλλά και προς την Ε.Ε.. Την ευθύνη όμως για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΑΛ έχουν αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και οι Υπουργοί Βίτσας, Μουζάλας και Χριστοδουλοπούλου.
 • Οι υπουργοί αυτοί εξαπάτησαν συστηματικά την τοπική κοινωνία, αγνόησαν τα αιτήματά της, αδιαφόρησαν για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών που μένουν στα hot spot και τώρα θα πρέπει να εξηγήσουν πειστικά πού πήγε το 1,6 δις ευρώ που έφτασε από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ρόλος του βουλευτή είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα της περιφέρειάς του. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Β. Αιγαίο προασπίστηκαν τα συμφέροντα των νησιών μας ή τα έκαναν αποθήκες ψυχών;

Η Χίος τα τελευταία χρόνια

 • Τα περισσότερα προβλήματα της Χίου δυστυχώς είναι χρόνια. Προβλήματα που δεν λύθηκαν όταν έπρεπε να λυθούν και τώρα έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και απειλούν κάθε αχτίδα δημιουργίας στο νησί. Δυστυχώς η αναποτελεσματικότητα των διοικούντων, η έλλειψη οράματος και κουλτούρας συνεργασίας και εσχάτως η έλλειψη πόρων δημιούργησαν εν πολλοίς τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Δείτε για παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του νησιού. Η εικόνα αυτή δεν δημιουργήθηκε σε τέσσερα ή σε πέντε χρόνια και δεν παραπέμπει σε νησί που θέλει να διεκδικήσει μέρος της τουριστικής άνθισης της υπόλοιπης χώρας. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των υποδομών, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, όπου εκεί φαίνεται ακόμα περισσότερο η πηγή του προβλήματος.

Οι τομείς ανάπτυξης της Χίου

 • Τρεις βασικοί άξονες μπορούν να συνθέσουν το μοχλό ανάπτυξης της Χίου.  Η μαστίχα, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Η μαστίχα είναι ένα πανίσχυρο brandname διεθνώς. Έχουμε το μονοπώλιο της και πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή της. Απαιτούνται συνέργειες και συνεργασίες! Να συνδέσουμε δηλαδή την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών.
 •  Η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και η Χίος είναι συνυφασμένη μαζί της. Πρέπει να ενισχύσουμε τη ναυτική εκπαίδευση και να ενθαρρύνουμε τον προσανατολισμό των νέων μας προς αυτή.
 • Μπορεί οι ως τώρα επιδόσεις μας στον τουρισμό να μην είναι αυτές που πρέπει, όμως έχουμε απίστευτες δυνατότητες και μοναδικές ομορφιές που περιμένουν να τις αξιοποιήσουμε. Τι χρειαζόμαστε; Βασικές υποδομές, οδικό δίκτυο, αεροδρόμιο, λιμάνι και βέβαια ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών των επισκεπτών του νησιού μας.

Η συγγενική σχέση με το Μ. Βουρνού

 • Η πορεία μας, παρότι της προσδίδουν κοινά χαρακτηριστικά, λόγω της συγγένειας μας, δεν είναι ίδια. Όποιος επιχειρεί να μας ταυτίσει μάλλον δε ξέρει ούτε εμένα ούτε το Μανώλη. Η σχέση μας είναι πολύ καλή και δεν εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές του ενός και του άλλου. Πρόκειται άλλωστε για σχέση συγγενική.
 • Στην πορεία του ως δήμαρχος έχει κάνει σωστά και λάθη. Λάθη άλλωστε δεν κάνουν μόνο όσοι παραμένουν αδρανείς. Η αξιολόγηση του εναπόκειται  στους δημότες της Χίου.

Πολιτική και κομματική επετηρίδα

 • Είναι λογικό να επικρατεί η λογική της επετηρίδας; Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι κληρονομικό ή μήπως είναι δαχτυλίδι που περνάει από τον ένα πολιτικό στον επόμενο; Προφανώς η απάντηση είναι όχι. Μόνο η κοινωνία μπορεί να αποφασίσει ποιός μπορεί και ποιός δεν μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα της σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Και η ελληνική κοινωνία διψά για αλλαγή. Πραγματική αλλαγή. 
 • Οι βαρονίες έχουν πεθάνει. Όσοι νομίζουν ότι η ιστορία κάτι τους χρωστά οφείλουν αυτό να το διεκδικήσουν από την κοινωνία και όχι από την εξαργύρωση γραμματίων.

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χίου

 • Θεωρώ ότι η εκπροσώπηση της Χίου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Στερείται δυναμισμού και διεκδικητικότητας. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει όραμα για τη Χίο της επόμενης μέρας, παρά μόνο μια προσπάθεια διαχείρισης των πραγμάτων. Σε μια άλλη περίοδο ίσως να ήταν χρήσιμο κάτι τέτοιο και να ήταν και αυτό που θα χρειάζονταν η Χίος. Όμως τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τώρα απαιτείται όραμα, μεράκι και αποφασιστικότητα για να σύρουμε το κάρο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Νέα Δημοκρατία και δημοσκοπήσεις 

 • Η δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιωμένη και οδεύοντας προς τις εκλογές, που τότε οι διαφορές στον πολιτικό και τον προγραμματικό λόγο θα είναι ακόμα πιο ευδιάκριτες, οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο πως το μόνο αξιόπιστο κόμμα για να κυβερνήσει είναι η Νέα Δημοκρατία.
 • Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αποδεκτό από το σύνολο της κοινωνίας, που δηλώνει έτοιμη και ζητά να γίνουν όλες εκείνες οι απαιτούμενες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε σελίδα.
 • Οι πολίτες απαιτούν να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στην περιπέτεια των μνημονίων και όχι απλά ένα ημερολογιακό τέλος. Ζητούν επιτακτικά να ανασάνουν από τη βαριά φορολογία, ζητούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το κυριότερο όλων ζητούν να έχουν μια κυβέρνηση αντάξια του ρόλου της.

Η Χίος των επόμενων ετών

 • Φυσικά και είμαι αισιόδοξος για την Χίο. Πιστεύω στις αστείρευτες δυνατότητές της και στα μοναδικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κυρίως όμως πιστεύω στους ανθρώπους της. Είναι άνθρωποι ταξιδεμένοι, άνθρωποι του μόχθου,  αγνοί που αγαπούν τον τόπο τους και αγωνιούν γι’ αυτόν. Αυτό το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο τους είναι που με έχει κερδίσει και με έχει κάνει να θέλω να προσφέρω και εγώ  με όποιον τρόπο μπορώ.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ