10.3.2018 12:39

Αποκρύπτει τα στοιχεία για την απόδοση της κατάργησης του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ η κυβέρνηση

Ξεθεμελιώθηκε μια βασική οικονομική παράμετρος για τα νησιά, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, και κανένας δεν γνωρίζει την απόδοση του μέτρου τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Την υπόθεση ανακίνησε με ερώτηση του ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας, εισπράττοντας απάντηση "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Στην απάντηση που έλαβε, δεν δόθηκαν αυτά τα στοιχεία, γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται ή δεν θέλει να απαντήσει.

Είναι ξεκάθαρα ερωτήματα για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες των νησιών, ποιες ήταν οι επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν ήδη καταργηθεί εδώ και καιρό.

Όταν λέμε δημόσια έσοδα, δεν εννοούμε μόνο τα έσοδα από το ΦΠΑ αλλά και από το φόρο εισοδήματος στις συγκεκριμένες περιοχές.

Προφανώς, τα στοιχεία αυτά, για να αποφεύγει η κυβέρνηση να τα δώσει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν τις αρνητικές επιπτώσεις εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στις τοπικές οικονομίες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ