19.11.2020 15:17

Ανάγκη αλλαγής κριτηρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Παρέμβαση του Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας Covid-19» αποτελεί «Μέτρο ελάχιστης στήριξης των μικρών επιχειρήσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου», δήλωσε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντας θετική την χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας για αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης από τα 25 στα 40 εκατομμύρια.

Παρόλα αυτά σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι εξαιτίας των κριτηρίων θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων καθώς υπάρχει μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

"Μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν πιθανότητα στον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, λόγω του ότι η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση ορίζεται στις 5 χιλιάδες ευρώ, ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων θα είναι το πολύ 8.000. Με άλλα λόγια, υπολογίζεται πως τελικά θα ενισχυθεί λιγότερο από το μισό των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Δεύτερόν, οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων της Περιφέρειας, αποκλείονται εξαρχής από το πρόγραμμα, βάσει του κριτηρίου Α1 της πρόσκλησης.

Οι παραπάνω ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης έχουν ήδη εκφραστεί από όλους τους εκπροσώπους των επιμελητηριακών και εμπορικών συλλόγων των νησιών του Β. Αιγαίου, καθώς και από την περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών».

Δεδομένου του μεγέθους του αντίκτυπου της πανδημίας, η οποία είναι εν πλήρει εξελίξει, για τις ήδη χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καλούμε την Περιφέρεια να αναπροσαρμόσει περαιτέρω το πρόγραμμα ενίσχυσης με τρόπο που να οδηγεί στην πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και δη των πλέον ευάλωτων και αδύναμων εξ αυτών.

Θεωρούμε πως η πρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος τουλάχιστον σε ύψος διπλάσιο του αρχικού, η ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στους δυνητικά ωφελούμενους και η παράλληλη μείωση του ποσού της ελάχιστης ενίσχυσης ανά επιχείρηση αποτελούν αιτήματα της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων των νησιών, τα οποία πρέπει να εισακουστούν".

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ