8.10.2018 14:25

Α. Μιχαηλίδης: «Η εκπαίδευση των παιδιών δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης»

Σαφή θέση, μακριά από χαρακτηρισμούς και αποφεύγοντας να ρίξει επιπλέον λάδι στη φωτιά, ο κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ΔΥΕΠ στα σχολεία της Χίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι η προετοιμασία ήταν προσεκτική και πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Παράλληλα αναφέρεται σε εύλογες ανησυχίες γονέων και συνιστά ψυχραιμία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Αναλυτικά αναφέρει:

Την προσεχή Πέμπτη θα ξεκινήσει η λειτουργία των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε κτίρια πέντε δημοτικών σχολείων και ενός γυμνασίου στο νησί μας. Η προετοιμασία για την εκκίνηση λειτουργίας των τμημάτων αυτών από το Υπουργείο, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους του εμπλεκόμενους φορείς ήταν προσεκτική και πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Σημειώνεται πως οι τάξεις ΔΥΕΠ λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες, υπό την εποπτεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης προσφύγων προέρχεται κυρίως από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Θεωρούμε πως ακόμα και η ελάχιστη κοινή λογική επιτάσσει να παραδεχτούμε πως η παροχή εκπαίδευσης σε 140 περίπου προσφυγόπουλα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο – εθνικό, τοπικό ή κοινωνικό. Οι, όποιες, εύλογες ανησυχίες εκπαιδευτικού ή υγειονομικού χαρακτήρα έχουν πλήρως απαντηθεί μέσω των προϋποθέσεων ένταξης των παιδιών σε ΔΥΕΠ και την ίδια την οργάνωση του προγράμματος διδασκαλίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι κραυγές οι οποίες, στο όνομα αντιρρήσεων για τη μεταναστευτική πολιτική, επιλέγουν την εκπαίδευση ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, εκφράζοντας έναν πρόχειρα κεκαλυμμένο μισαλλόδοξο και ξενοφοβικό λόγο. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να αφήσουμε να υπερισχύσουν αυτές οι φωνές όσοι προτάσσουμε το σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, και όσοι θέλουμε να ακολουθούμε τις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Και ευτυχώς τις τελευταίες μέρες στη Χίο φάνηκε ότι αυτοί δεν είμαστε λίγοι.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ