8.3.2023 6:44

12 βασικές επιτυχίες σε Οικονομία, Υγεία, Παιδεία της κυβέρνησης που αλλάζουν τη Χίο μας

Άρθρο Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότη Μηταράκη

Μου έλεγε ένας φίλος τις προάλλες, ότι στο δημόσιο λόγο μου στη Χίο επικεντρώνομαι συνήθως σε δύο θέματα, στο μεταναστευτικό και στα μεγάλα έργα, τα έργα της γενιάς μας. Αλήθεια είναι αυτό.

Νομίζω, καθώς τελειώνουμε την πρώτη τετραετία, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Χαμηλές ροές, σημαντική αποσυμφόρηση, ασφάλεια στη ΒΙΑΛ, κλείσιμο διαμερισμάτων ΕΣΤΙΑ, επιτυχής λειτουργία και κλείσιμο δομής καραντίνας, αποζημιώσεις και ανταποδοτικά. Αυτά χαρακτηρίζουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αεροδρόμιο (διάδρομος και κτηριακά), Φράγμα Κόρης Γεφύρι, Δικαστικό Μέγαρο είναι εργοτάξια σε εξέλιξη, ενώ η ανακαίνισή στο υφιστάμενο Πρωτοδικείο ολοκληρώθηκε, το Τελωνείο χρηματοδοτήθηκε και, αναμένουμε την αδειοδότηση και προκήρυξη του έργου. Όλα αυτά τα έργα θα παραδοθούν το 2023 και το 2024.

Αλλά δεν ασχολήθηκα μόνο με αυτά τα ζητήματα, σε αυτή, την 1η μου θητεία ως «κυβερνητικός βουλευτής Χίου». Σήμερα, θέλω να μιλήσω για 12 συγκεκριμένες ενέργειες και τα αποτελέσματα τους σε άλλους τομείς. Δεν είναι σίγουρα ένας περιοριστικός κατάλογος, απλώς επέλεξα αυτές τις ενέργειες για να παρουσιάσω την ευρύτητα του κυβερνητικού έργου στη Χίο.

1. Νησιωτικό ΦΠΑ: Με συντονισμένες προσπάθειες βοηθήσαμε την τοπική κοινωνία ενώ θεωρώ ότι εκπλήρωσα και μία προσωπική υποχρέωση από το 2015 απέναντι στη Χίο. Τον Ιούνιο του 2021 διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία που έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και καταστήσαμε μόνιμο τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Ανεξάρτητα από το ύψος των μεταναστευτικών ροών. Επόμενος στόχος, το 2025, είναι να επανέλθει το νησιωτικό ΦΠΑ σε Ψαρά και Οινούσσες.

2. Μείωση φόρου εισοδήματος Μαστιχοπαραγωγών: Τον Σεπτέμβριο του 2020, ήρθε ένα ακόμη μέτρο που αφορούσε ειδικά το νησί μας και το προϊόν του που το καθιστά μοναδικό σε όλο τον κόσμο, καθώς οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες Μαστιχοπαραγωγοί, ως μέλη της ΕΜΧ, θα έχουν έκπτωσης φόρου 30% για τα αγροτικά εισοδήματα τους. Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύει η έκπτωση φόρου 50% για τα ίδια εισοδήματα, ως μέλη της ΕΜΧ.

3. Αποζημιώσεις μαστίχα: Το χρέος της διακυβέρνησης δεν αφορά μόνο σε όσα έχεις προγραμματίσει αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις. Μία από αυτές για την Χίο μας ήταν και οι ζημιές στις καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αύγουστου. Εκεί, σταθήκαμε δίπλα και οι αποζημιώσεις ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ καταβλήθηκαν στις 20/02. Άλλη μία φορά, αποδεικνύουμε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σταθερά δίπλα στους Μαστιχοπαραγωγούς.

4. Νέες ιδιωτικές επενδύσεις: Η ομαλότητα και η κανονικότητα η οποία επήλθε στο νησί είχε ως αποτέλεσμα ένα κλίμα πολύ πιο φιλικό για ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες επέτρεψαν να ξεκινήσει το νέο ξενοδοχείο στην Λ. Ενώσεως, ενώ είδαμε και την εγκατάσταση νέας Τράπεζας στη Χίο. Επενδύσεις που έρχονται λόγο των βελτιούμενων προοπτικών ανάπτυξης της Χίου.

5. Νέο πολεοδομικό σχέδιο: Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας προκηρύχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο τα τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τους Δήμους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και αναμένεται άμεσα να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Το έργο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των νησιωτών, καθώς θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα, ενώ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

6. Ανακαίνιση σχολείων: Τα έργα κι η διαχείριση κρίσεων είναι σημαντικά και εξασφαλίζουν ένα υγιές μέλλον. Ένα ακόμη καλύτερο μέλλον, όμως, εξασφαλίζει και η επένδυση στην Παιδεία. Έτσι, χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Κάμπου, του 1ου Νηπιαγωγείου Καμποχώρων (Βασιλειώνικου), του ΕΠΑΛ Χίου καθώς και η ανακαίνιση του 3ου Γυμνασίου Χίου.

7. Θέσεις καθηγητών: Τα στοιχεία όμως πρέπει να στελεχώνονται και από το απραίτητο προσωπικό, έτσι, κατά την τετραετία της ΝΔ, έγιναν προσλήψεις μόνιμού προσωπικού: 182 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση γενικής παιδείας, 72 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ειδικής αγωγής, 10 καθηγητές στο Μουσικό Σχολείο και 5 ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

8. Προσλήψεις στην υγεία: Συνολικά από το 2019 έως σήμερα προσελήφθησαν 124 άτομα όλων των ειδικοτήτων, στο Γενικό Νοσοκομείο και στις ψυχιατρικές δομές. Παράλληλα, προχωρήσαμε τον Ιούλιο του 2021 στην πρόσληψη νέου οδηγού ΕΚΑΒ στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού, ενώ προσελήφθησαν 3 νέοι οδηγοί ΕΚΑΒ.

9. Μονάδα ΜΕΘ: Υπερδιπλασιάσαμε τα ενεργά κρεβάτια ΜΕΘ από 3 σε 7, εκ των οποίων 2 covid ΜΕΘ, 3 απλά και 2 κρεβάτια μονάδας εμφραγμάτων στην Καρδιολογική. Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε την πανδημία οργανωμένα, με απόλυτη επιτυχία, καθώς δημιουργήσαμε ειδική πτέρυγα Covid, αναπτύσσοντας 29 νέες κλίνες αρνητικής πίεσης.

10. Ανακαίνιση στα επείγοντα και κ.υ. Πυργίου: Εγκρίθηκαν η κτιριακή αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο και του Κέντρου Υγείας Πυργίου. Η ποιότητα της υγείας μας στο νησί αναβαθμίζεται συνεχώς.

11. Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στις Οινούσσες και τα Ψαρά: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο Καυσίμων συνιστά μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

12. Χρηματοδότηση από τα προγράμματα Leader: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 114 επιχειρήσεων από τα προγράμματα Leader αγροτικό και Leader αλιείας, στα οποία εντάχθηκαν συνολικά 114 επιχειρήσεις. Το σύνολο της εγκεκριμένης επιχορήγησης πλησιάζει τα 10 εκατ. Ευρώ, ποσό το οποίο ήδη έχει αργήσει να εκταμιεύεται.

Αυτονόητα, προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Αλλά κάθε μέρα δουλεύουμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, για να τα αντιμετωπίσουμε.

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση του "Π"

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ