5.3.2024 19:11

116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα παράγει ετησίως η Χίος (βίντεο)

Ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το 2028, εξήγγειλε από το Ομήρειο, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου

Στις σημαντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακόμα στις μικρές νησιωτικές περιοχές όπως η Χίος, αναφέρθηκε από το Ομήρειο όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όπως ανέφερε, ψάχνοντας τα στοιχεία των ρύπων στη Χίο, διαπίστωσε ότι το νησί παράγει ετησίως 116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος για τα δεδομένα της Χίου.

Η ίδια χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως πρόκληση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος αδράνειας της πολιτείας είναι πολλαπλάσιο του κόστους των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ηλεκτρική διασύνδεση Χίου και Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα, έως το 2028, μέσα από διεθνή διαγωνισμό που έχει προϋπολογιστεί στα 863 εκ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός του ΕΣΜΗΕ

Από τις αρχές του χρόνου πάντως το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), έλαβε το «πράσινο φως» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την περίοδο 2022 – 2031.

Σε αυτό το πλαίσιο εντός του χρονικού ορίζοντα του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η ολοκλήρωση πολλών αντιστοίχων έργων, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούν:

− Τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Δ´ Φάση),

− Τη διασύνδεση της Κρήτης (Φάση ΙΙ),

− Τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων,

− Τη διασύνδεση των νησιών Βορείου Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα στο πλάνο του διαχειριστή προβλέπονται τα εξής για τη διασύνδεση των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου:

Το έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου αφορά τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της ομάδας των Νήσων του Βορειοανατολικού Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τα εξής οκτώ (8) αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων - Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Οφέλη

Η υλοποίηση των διασυνδέσεων των Νησιών του Αιγαίου Πελάγους με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικά ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

-Η ενεργειακή απομόνωση των Νησιών αίρεται και διασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός αυτών, επιλύοντας οριστικά το ενεργειακό πρόβλημά τους. Αυτό το πρόβλημα μεγεθύνεται σταδιακά από το 2020 και περισσότερο από το 2030 λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονται από το ενωσιακό δίκαιο για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (όριο εκπομπών αερίων ρύπων).

-Ο καταναλωτής απαλλάσσεται από το υπερβάλλον τίμημα της ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα Νησιά, το οποίο κυμαίνεται για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, στο ποσό των € 500 εκ. έως και πλέον των € 800 εκ. ετησίως για το σύνολο των Νησιών, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

-Τα Νησιά αναβαθμίζονται περιβαλλοντικά, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, με την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών Σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν στο όριο ή και εντός του οικιστικού ιστού ακόμη και στις τουριστικές περιοχές.

-Η δραστική συμβολή στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

-Παρέχεται η δυνατότητα της ενεργειακής αυτονομίας των ίδιων των Νησιών με τον οικονομικότερο τρόπο. Τα Νησιά είναι δυνατό να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα με την ήπια αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων.

-Παρέχεται η αυξημένη ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία αποτελεί σημαντική ώθηση για την οικονομία των Νησιών και για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ