10.9.2013 14:30

Πιάνει στασίδι για τα… μπάζα

ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο ΔΙΑΝΟΧ

Στη διαχείριση των μπαζών και των λοιπών οικοδομικών υλικών, στοχεύει ο ΔΙΑΝΟΧ μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο πρόεδρος του, Στ. Σουρέλας με έγγραφο του ζητά από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, τη συνδρομή της σε επίπεδο Τεχνικής Υποστήριξης για την εναλλακτική διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές & Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) και την προεπεξεργασία των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Σουρέλας αφού αναφέρει την έλλειψη από όλο τον Νομό οργανωμένης συλλογής και διαχείρισης των υλικών που περιλαμβάνονται στα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και την αποσπασματική διαχείριση αυτών των υλικών, καθιστά σαφή την αναγκαιότητα έναρξης και αυτής της δράσης και υποστηρίζει ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Προετοιμασία μελετών

Η επόμενη προγραμματική περίοδος ξεκινά το 2014 και ολοκληρώνεται το 2020 και σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν έργα που αφορούν στην ανακύκλως,η στη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Αυτό το δεδομένο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Στ. Σουρέλας που έγκαιρα προετοιμάζει το έδαφος. «Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω παρά να πιάσουμε στασίδι στην εκκλησιά. Θα είμαστε έτοιμοι, με μελέτες και πρόταση, θα τις υποβάλουμε όταν ανοίξει το μέτρο και θα μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ενταχθούμε» εξηγεί ο πρόεδρος τα της διαδικασίας.

Ο σχεδιασμός

Επί της ουσίας τώρα όπως τόνισε στον «π» : «Όλα αυτά τα υλικά από οικοδομές, και κατεδαφίσεις υπάρχουν παντού διάσπαρτα στο νησί. Η εικόνα αυτή δεν τιμά κανένα και πρέπει κάπου εδώ να σταματήσει. Επειδή δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο, θα το προσπαθήσουμε μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σκεφτόμαστε για τη δημιουργία τεσσάρων σταθμών μεταφόρτωσης αυτών των υλικών, στη ΒΑ, ΒΔ, Κεντρική και Νότια Χίο. Εκεί θα γίνεται η προδιαλογή των υλικών. Κάποια θα πηγαίνουν στην ανακύκλωση, άλλα θα επαναχρησιμοποιούνται κι άλλα θα μετατρέπονται σε οικοδομικά υλικά όπου μετά από την επεξεργασία τους σε σπαστήρα θα βγαίνουν άμμος, χαλίκι και χοντρό χαλίκι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημόσια έργα», εξηγεί ο κ. Σουρέλας.

Χώμα θα πιάνεις χρυσάφι θα γίνεται

Το παραπάνω μπορεί να είναι υπερβολικό όμως ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ θεωρεί πως μακροπρόθεσμα μέσα από τη σωστή διαχείριση τω απορριμμάτων θα υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους. «Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά πέρα από αυτό τα σκουπίδια πια δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως σκουπίδια. Η σωστή τους διαχείριση μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη. Είμαστε στη Χίο στη  νηπιακή ηλικία σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν υπήρχαν υποδομές, τώρα τις δημιουργούμε και προχωράμε. Το μικρότερο όφελος που μπορεί να έχουμε είναι στο να καλυφθούν από τη δραστηριότητα μας τα έξοδα του προσωπικού. Από εκεί και μετά τα πάντα είναι ανοικτά, όρεξη να υπάρχει και συνετές κινήσεις» είπε χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των δημοτών στους σταθμούς μεταφόρτωσης κατέληξε «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως κάποιες δράσεις πρέπει να γίνουν. Εμείς θα διασφαλίσουμε να είναι κάπου που να μην εμποδίζουν ούτε την καθημερινότητα ούτε την αισθητική του δημότη. Συζήτηση και συνεννόηση χρειάζεται και συνειδητοποίηση πως όλα δεν είναι άσπρο ή μαύρο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ