15.10.2014 13:18

1η γιορτή πουλιών στην Κλειδού

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

«Ένα ταξίδι αναζήτησης των πουλιών» πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή στο Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Κλειδού, με τη συμμετοχή περίπου  100 μικρών και μεγάλων «παρατηρητών».
Η Γιορτή των Πουλιών, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη και έχει θέμα τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Στην Ελλάδα εταίρος της European Birdwatch είναι η Ορνιθολογική η οποία συντονίζει τις εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, σε περισσότερες από 30 περιοχές και σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δήμους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς.
Έτσι στη Χίο οι εθελοντές της ορνιθολογικής Μ. Καρίβαλη και Γ. Κυριαζής καθώς και ο Στ. Σπυράκης από το κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κλειδού και η Σ. Τάζογλου από το εργαστήρι περιβαλλοντικής επιβίωσης, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να καλύψουν το κενό της έλλειψης οργανωμένου υγρότοπου στο νησί όπου θα μπορούσαν οι συμμετέχοντας να παρατηρήσουν τα πουλιά και  αποζημίωσαν του συμμετέχοντες με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια.
«Ο στόχος ήταν να παρακολουθήσουν ζωντανά τα πουλιά τα παιδιά, κι επιλέξαμε την Κλειδού ως πιο οργανωμένο χώρο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο νησί οργανωμένος υγρότοπος. Δουλέψαμε πολύ σε εργαστήρια κατασκευών, φτιάξαμε πουλιά και ταΐστρες, ζωγραφίσαμε και γενικά αφιερώσαμε πολύ χρόνο στα εργαστήρια» εξηγεί η κ. Καρίβαλη και συνεχίζει «χωρίστηκαν τα παιδιά σε ομάδες και διέσχισαν μονοπάτια μέσα στο δάσος της Κλειδούς. Εκεί άκουσαν και είδαν πουλιά όπως οι κίσσες και τα κοτσύφια, μιλήσαμε για τη μετανάστευση των πουλιών κ.λπ.»
Η πρώτη γιορτή πουλιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η δεύτερη ίσως να πραγματοποιηθεί στη μεταναστευτική περίοδο της άνοιξης για τα πουλιά κι ίσως μέχρι τότε υπάρξει και η δυνατότητα τα παιδιά να δουν από κοντά τα μεταναστευτικά πουλιά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ