12.1.2013 15:00

Τρία ζητούμενα- Τρεις εθνικοί στόχοι

“Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων”.
Λόγια σοφά του πιο σπουδαίου ρήτορα της αρχαίας Αθήνας, του Δημοσθένη (384-322π.Χ). Τα είχε απευθύνει στους Αθηναίους, όμως η ρήση  του έχει διαχρονική αξία και ισχύ.
 
“Χρειάζονται λεφτά Αθηναίοι και χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει”.
Ωμή αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
 
Βέβαια, όταν στην παρούσα συγκυρία λέμε ότι “χρειάζονται λεφτά”, δεν γίνεται να έχουμε κατά νου τις δόσεις των δανείων που μας χορηγεί η Τρόϊκα. Αυτές, ναι μεν είναι απολύτως αναγκαίες, όμως μοιάζουν με το οξυγόνο που χορηγείται στον ασθενή για να κρατηθεί στη ζωή. Από τη στιγμή που αυτό θα επιτευχθεί, η επιβίωση συναρτάται και εξαρτάται από την ικανότητα του ασθενή να προσλαμβάνει μόνος του το αναγκαίο οξυγόνο. Κατ' αναλογία, η Πατρίδα μας, για να επιζήσει, πρέπει να εξασφαλίζει ετησίως τα χρήματα που απαιτούνται για τις Κρατικές Λειτουργίες (Στρατός, Αστυνομία, Σχολεία, Νοσοκομεία, δομές πρόνοιας, συνταξιοδοτικά ταμείς, ΟΤΑ), τη συντήρηση των υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λ.π.) και την εκτέλεση νέων έργων.
 
Τα χρήματα αυτά, ως γνωστόν, κατά πάγια διεθνή πρακτική, εξασφαλίζονται κυρίως από την άμεση και έμμεση φορολογία των πολιτών και συμπληρωματικά από δανεισμό.
 
Προβλήματα σοβαρά ανακύπτουν όταν επιχειρήσεις και πολίτες, με διάφορους τρόπους, ακόμη και με κρατική ανοχή, φοροδιαφεύγουν. Φοροδιαφυγή παρατηρείται σε όλες τις Χώρες. 'Όμως σε μερικές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το “σπορ” έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις.
Η κατάσταση, είχε φθάσει στο απροχώρητο εδώ και χρόνια. Τώρα όμως με την συμπίεση μισθών και συντάξεων “δεν πάει άλλο”.
 
Η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ταυτόχρονη πάταξη της αισχροκέρδειας, πρέπει να αποτελέσουν διαρκή και μέγιστο ΕΘΝΙΚΟ στόχο.
 
Παράλληλος μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η υποβοήθηση και  στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις από 'Ελληνες και ξένους επενδυτές και να στηριχθούν για περαιτέρω ανάπτυξη, οι ήδη υφιστάμενες. Επιδίωξη, η εξαγωγή αγαθών και η κάλυψη μεγάλου μέρους των εγχώριων αναγκών σε διάφορα προϊόντα ώστε να περιορισθούν ισόποσα οι εισαγωγές τους. Μόνο έτσι θα μειωθεί η τρομακτική ανεργία και ταυτόχρονα θα αυξηθούν και άλλο τα κρατικά έσοδα.
 
Οι ως άνω δύο ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, προϋποθέτουν την παράλληλη επίτευξη ενός, εξίσου σημαντικού τρίτου στόχου ο οποίος σχετίζεται με την αναδιοργάνωση των Κρατικών δομών, τον εκσυγχρονισμό τους, την επικράτηση ευνομίας, την πάταξη της διαφθοράς, του ρουσφετιού, του χρηματισμού και της αναξιοκρατίας. 'Ολων δηλαδή όσων αποτελούν την σύγχρονη μορφή της “κόπρου του Αυγεία” η οποία σωρεύτηκε επί δεκαετίες και πρέπει επιτέλους να καθαριστεί.
Κατά την ανεπανάληπτη Ελληνική μυθολογία, η κόπρος του Αυγεία (Αυγείου), ήταν η κοπριά που είχε σωρευτεί επί τριάντα χρόνια στους τεράστιους στάβλους του εν λόγω Βασιλιά της 'Ιλιδος (αρχαία πόλη της Πελοποννήσου) όπου έθρεφε 3000 βόδια.
 
Ο Αυγείας και οι περί αυτόν, απολάμβαναν τα προϊόντα των βοοειδών, όμως αδιαφορούσαν για τον καθαρισμό των στάβλων. Μέχρι που το πρόβλημα έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις. Τότε ήταν που παρουσιάσθηκε ο Ηρακλής και πρότεινε στον Βασιλιά να καθαρίσει αυθημερόν τους στάβλους με μόνη ανταμοιβή 300 βόδια. Ο Αυγείας, βέβαιος ότι αυτό είναι ακατόρθωτο, δέχθηκε πρόθυμα.
Ο Ηρακλής, κατά τον ωραίο μύθο, αφού έσκαψε χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων, έστρεψε μέσα σ' αυτά τα ορμητικά νερά των γειτονικών ποταμών και, ώ του θαύματος,ο άθλος συντελέσθηκε αυθημερόν. 'Οσο για την αμοιβή του, αυτή ήταν η εκδίωξη από την 'Ιλιδα με βασιλική διαταγή!
Κάτι ανάλογο, δηλαδή έναν τιτάνιο-αλλά αληθινό και όχι μυθικό-άθλο έχει ανάγκη σήμερα η Πατρίδα μας. Για να “πάρει ξανά εμπρός η μηχανή”, πρέπει να καθαρισθεί γρήγορα και ριζικά η “σωρευμένη κοπριά”.
 
Προς τούτο αναζητείται εναγωνίως ο νέος, αληθινός και όχι μυθικός, Ηρακλής. 'Οσοι πιστεύουν ότι ο νέος άθλος μπορεί να συντελεσθεί μέσω θεόσταλτου εθνοσωτήρα ή μέσω οποιουδήποτε κόμματος, πλανώνται πλάνην οικτράν.
 
Ο άθλος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενότητας, συλλογικής προσπάθειας και ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών. Αν αυτό ισχύει-και ισχύει απόλυτα- τότε εγκληματούν κατά της Πατρίδας και του Ελληνικού Λαού όσοι και όποιοι πυροδοτούν συνειδητά την όξυνση των πολιτικών παθών και της ατελέσφορης κομματικής αντιπαράθεσης. Και εγκληματούν στον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό απ' αυτόν που βαρύνει όσους μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση με πράξεις και παραλείψεις τους.
 
Τούτες τις τραγικές και πολλαπλά επικίνδυνες μέρες που ζούμε, χρειάζεται καταλαγή, νηφαλιότητα, ψυχραιμία, κοινωνική ηρεμία και συνεργασία.
Διαφορετικά, οι στάβλοι με την κόπρο, όχι μόνο δεν θα καθαριστούν, αλλά θα γκρεμιστούν με πάταγο και θα καταπλακώσουν εντός των ερειπίων τους δικαίους και αδίκους.
                                                                                                     

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ