Απόψεις

21/12/15 13:56

τελ. ενημ.: 21/12/15 13:56

Τι συμβαίνει με τη ΒΙΑΛ;

Αυτές τις ημέρες ο Δήμος της Χίου καλείται να λάβει αποφάσεις για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και αφορά το πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε ξανά, για τα τι, τα πως και τα γιατί του κτηρίου της ΒΙΑΛ, όπως τα έχουμε εκφράσει επανειλημμένως εδώ και ενάμιση χρόνο.

Γιατί ο Δήμος της Χίου αγοράζει τη ΒΙΑΛ;

Ο Δήμος της Χίου αγοράζει τη ΒΙΑΛ για να τη χρησιμοποιήσει για τις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης που ήδη λειτουργούν εκεί, εδώ και τρία χρόνια, και τις οποίες στο άμεσο μέλλον χρειάζεται να επεκτείνει. Το ακίνητο είναι πολύ μεγάλο, με καλυμμένο χώρο πάνω από 6.000 τμ και έκταση οικοπέδου 35 στρέμματα που αναμένεται στο μέλλον να εξυπηρετήσει πολλές άλλες ανάγκες του Δήμου, εκτός από την επεκτεινόμενη ανακύκλωση. Ανάγκες όπως, αποθήκευση, αρχείο, στέγαση οχημάτων και μηχανημάτων, πιθανή λειτουργία συνεργείου, κλπ.

Μας είναι όντως απαραίτητο;

Η λειτουργία της ανακύκλωσης εδώ και τρία χρόνια βασίζεται στην ύπαρξη αυτού του κτηρίου. Για αυτό έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες λειτουργίας και οι περιβαλλοντικές άδειες που χρειάζονται προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα στο νησί μας. Μεγάλο μέρος του χώρου του μας είναι άμεσα απαραίτητο για την επέκταση του συστήματος με περισσότερους κάδους και προσθήκη του ρεύματος του γυαλιού. Εκτός αυτού, ο Δήμος έχει ήδη επενδύσει πριν από 2,5 χρόνια, περίπου 50.000€ σε εργασίες στο κτήριο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει η ανακύκλωση.

Είναι τώρα ώρα να μπαίνουμε σε τέτοια έξοδα;

Σίγουρα θα προτιμούσαμε να μην μπούμε ούτε τώρα, ούτε ποτέ σε τέτοια έξοδα. Ωστόσο, είναι πάνω από τρία χρόνια που η αγορά του ακινήτου είναι εκκρεμότητα για τον Δήμο, μιας και το είχε λάβει με χρησιδάνειο χωρίς αντάλλαγμα από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην χρήση και την αγορά του κτηρίου. Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ, χωρίς να εισπράττει χρήματα, γεγονός που τον φέρνει πλέον στην αναγκαιότητα να αποβάλει τον Δήμο και να καταστήσει το ακίνητο ασκεπές, ώστε να απαλλαγεί από τον φόρο. Η προειδοποίηση εκ μέρους του ήταν σαφής και σταθερή εδώ και ένα χρόνο. Ο Δήμος όμως βασίζεται σε αυτό το ακίνητο για τη λειτουργία της ανακύκλωσης. Άρα θα πρέπει να αποφασίσουμε στην ουσία για τη συνέχιση της ανακύκλωσης ή την αναστολή της έως ότου βρει άλλο χώρο ο Δήμος, χώρο που δεν βρέθηκε εδώ και 3 χρόνια παρ’ ότι αναζητήθηκε, να αδειοδοτήσει το χώρο, να κάνει νέες επενδύσεις για τη λειτουργία σε αυτόν της ανακύκλωσης. Άρα, μπαίνουμε τώρα σε αυτά τα έξοδα επειδή δεν είχαμε μπει εδώ και τρία χρόνια που έπρεπε και το χρησιμοποιούμε.

Το τίμημα της αγοράς του κτηρίου είναι εύλογο;

Η τιμή της αγοράς του ακινήτου, 670.000€, καθορίστηκε από εκτιμητή, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Οικονομικών, με μεθοδολογία που καθορίζεται από το Υπουργείο. Πλέον δεν λειτουργούν οι εκτιμητικές επιτροπές από Δημοτικούς Συμβούλους με βάση τις οποίες γινόταν οι αγορές στο παρελθόν. Για αυτό, παρ’ ότι οι αρχικές συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη πριν από τρία χρόνια είχαν γίνει για ποσά άνω του 1εκ.ευρώ, ο ιδιοκτήτης δέχθηκε τον προσδιορισμό της νέας τιμής, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα. Αν και οι τιμές των ακινήτων είναι κάτι περίπλοκο και ευμετάβλητο, μόνο το κόστος κατασκευής ενός παρόμοιου χώρου σήμερα ξεπερνά κατά πολύ το κόστος αγοράς.

Και που θα βρούμε τόσα λεφτά;

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει περιλαμβάνει την προκαταβολή 200.000€ και δύο δόσεις των 235.000€ τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017. Με αυτό τον τρόπο κατανέμεται το βάρος σε ένα βάθος αρκετών ετών, χωρίς να απαιτείται ο Δήμος να επιβαρυνθεί απότομα το ποσό. Τα χρήματα της προκαταβολής έχουν εξοικονομηθεί από τη συγκυριακή χρηματοδότηση του Δήμου για τις δαπάνες που έχει ήδη κάνει για το μεταναστευτικό, ενώ τα χρήματα των δόσεων θα τα λάβουμε από δανεισμό τον οποίο ήδη εξασφαλίσαμε για πολύ μεγαλύτερο ποσό. Εναλλακτικά, μπορούμε να εξετάσουμε τη χρηματοδότησή του από τα έσοδα του Δήμου από τη λειτουργία της ανακύκλωσης που έρχονται ανταποδοτικά από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τα οποία υπάρχουν ακριβώς, χάρη στη λειτουργία αυτού του κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό των δόσεων, παρ’ ότι είναι σημαντικό, θεωρείται αντιμετωπίσιμο στα πλαίσια του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου δεδομένης της αναγκαιότητας του κτηρίου και του μεγέθους του οφέλους.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το μεταναστευτικό;

Η αγορά του κτηρίου της ΒΙΑΛ και η αναγκαιότητά της είναι άσχετη από το μεταναστευτικό. Αποτελεί μια επένδυση του Δήμου Χίου απαραίτητη για άλλους λόγους οι οποίοι εκτέθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο είχαμε εντοπίσει την ανάγκη για ένα μεγάλο χώρο στον οποίο οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να κάνουν την καταγραφή των μεταναστών και να μπορούν να τους φιλοξενήσουν για τις λίγες μέρες μέχρι να εξασφαλιστεί η αναχώρησή τους με το πλοίο από τη Χίο. Ως καταλληλότερο χώρο προτείναμε τη ΒΙΑΛ και στις 4 κυβερνήσεις που πέρασαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιας και αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα μέρος του κτηρίου και της έκτασης του παλαιού εργοστασίου, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις προσωρινές ανάγκες που είναι τόσο οξείες και τέτοιες προδιαγράφονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Εάν η πρότασή μας είχε υιοθετηθεί τον καιρό που έπρεπε θα είχαμε αποφύγει τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε από τον Μάιο και μετά.

Γιατί ο Δήμος ανακατεύεται με το μεταναστευτικό; Ας το λύσουν αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα.

Ασφαλώς, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών αρχών. Η Κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις και καθορίζει το πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων, των μεθόδων καταγραφής, της διαχείρισης των προσφύγων, της επιστροφής των μη δικαιούμενων άσυλο, καθώς και όλων των οικονομικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών ζητημάτων που ανακύπτουν από την άσκηση κάθε πολιτικής. Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές οι οποίες υφίστανται σημαντικό μέρος των συνεπειών και στη Χίο έγινε φανερό ότι από τη στιγμή που ο Α’ και ο Β΄ βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης ασχολήθηκαν με το ζήτημα, οι επιπτώσεις ελαχιστοποιήθηκαν. Εξ’ άλλου υπάρχουν και τα παραδείγματα όπου η τοπική αυτοδιοίκηση αρνείται να ασχοληθεί, αφήνοντας ανεξέλεγκτες τόσο κυβερνητικές πρωτοβουλίες όσο και διεθνείς οργανώσεις με δραματικές επιπτώσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην οικονομία. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση