13.2.2015 12:05

Συνολική δουλειά η προβολή της Χίου στην Daily Telegraph

Δύο λόγια για την επίσκεψη της Bettany Hughes στη Χίο, αποτέλεσμα του οποίου και το άρθρο στην μεγάλης κυκλοφορίας Αγγλική εφημερίδα dailly Telegraph, σχολιασμό επί του οποίου κάνατε στο σημερινό σας (σ.σ. χθεσινό) φύλλο.

H Bettany Ηughes, ιστορικός συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχει ειδίκευση στους αρχαίους πολιτισμούς και την ιστορία. Διατηρεί εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC 4.  Πολλές ταινίες της που προβάλλονται σε μεγάλης ακροαματικότητας κανάλια του Ηνωμένου Βασιλείου και αγγλόφωνες χώρες (Αυστραλία Ιρλανδία κ.α.) είναι καταγεγραμμένες στο δημοφιλές youtube, έχει παρουσιάσει το μουσείο της Ακρόπολης, την Κνωσό, μνημεία της Αιγύπτου, Σκανδιναβικων χωρών κ.α. Ορισμένα από τα ιστορικά βιβλία της έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Στην Χίο την κάλεσε ο Χιώτης λέκτορας και ομηριστής  του University Collge London Aντώνης Μακρινός που, για όσους δεν τον γνωρίζουν αφού ζει στο Λονδίνο, είναι εγγονός του ήρωα Αντώνη Γλύκα.

Για την καλλίτερη οργάνωση του ταξιδιού Ελληνική κρατική υπηρεσία από το Λονδίνο που ασχολήθηκε με το ταξίδι μας ανέθεσε τη φιλοξενία της συγγραφέως στη Χίο. Κατά την παραμονή της στο νησί μας έγραφε ένα νέο βιβλίο για τη σχέση του Βυζαντίου με τα νησιά της αυτοκρατορίας και ήταν ενθουσιασμένη με τη Νέα Μονή, τους Αγίους Πατέρες και την ιστορία τους.

 Με τη βοήθεια του Αντώνη, ορισμένων καλών Χιωτών και τη συνεχή δια ζώσης επαφή για περισσότερο από μία εβδομάδα, περιηγηθήκαμε στα Μαστοχοχώρια, στον αρχ. χώρο του Εμποριού, τη Δασκαλόπετρα και αλλού, ιχνηλατώντας με την Βettany την ιστορία και τη γεωγραφία της Χίου.

Επί τη ευκαιρία αυτής της δημοσιότητος οφείλουμε να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους τους φίλους που συμμετείχαν για το χρόνο, την καλή τους διάθεση και τις διάφορες παροχές.

* Βασίλης και Ρούλα Μπάλα (Masticulture) για τις εκδρομές, την αναπαράσταση καλλιέργειας της μαστίχας, την περιήγηση στα Μεστά και τα μαθήματα Ελληνικής μαγειρικής στον Περλέα από τον Νεκτάριο Ροδίτη.

* Γιώργος Φωκάς, δ/ντης του Αργέντικον, για την υπέροχη φιλοξενία, το δείπνο και τις άριστες υπηρεσίες για τις οποίες γράφτηκε λεπτομερής αναφορά στο άρθρο.

* Γρηγόρης και Χριστίνα Παρίση για τη σπιτική φιλοξενία, τις εκδρομές και τη μύηση της στη Χιώτικη βιβλιογραφία και ευποιία​.

* Νίκος Κλαδιάς με τη σύζυγο του για τον φανταστικό περίπλου μετά γεύματος στο επαγγελματικό τους σκάφος.

* Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη για τις ιστορικές αφηγήσεις της και την επίσκεψη στα μουσεία.

* Τον Αντώνη Μακρινό που την κάλεσε στη Χίο.

Εκ των προτέρων ευχαριστώ τη Μαρία Χαβιάρα, που ανέλαβε να μεταφράσει, ως Αγγλίδα που είναι, το άρθρο από δυσνόητα για εμάς φιλολογικά αγγλικά.

Χορηγός του ταξιδιού ήταν η κ. Μatti Εgon Ξυλά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ