28.1.2013 15:32

Στη δυναμική της θαλάσσιας οικονομίας στηρίζεται η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας

Το τελευταίο εξάμηνο ανακόπηκε μια πορεία που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη για τη χώρα. Με τις επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η χρηματοδότηση της οικονομίας διασφαλίστηκε, η εμπιστοσύνη προς τη χώρα ανακτήθηκε, η εικόνα της στο εξωτερικό βελτιώθηκε, ενώ η εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης τέθηκε σε εφαρμογή με τις αναγκαίες προς αυτό μεταρρυθμίσεις.
Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει – κι αυτό κάνουμε - η μεγάλη δυναμική της θαλάσσιας οικονομίας. Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει η απόφαση ανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου (ΥΝΑ) με το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) ως πυλώνα και επιχειρησιακό βραχίονα.
Στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου μας που υλοποιούμε με ταχύτατους ρυθμούς, γιατί η χώρα πρέπει να γυρίσει άμεσα σελίδα, είναι να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική και στρατηγική για την οργάνωση, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ελληνικής ναυτιλίας, την αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, την εξασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και βέβαια να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια συνολική στρατηγική  για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών και ειδικότερα του Αιγαίου. Όλα αυτά γίνονται τώρα και για πρώτη φορά και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης.
Για πρώτη φορά επίσης η Ελλάδα δοκιμάζει με επιτυχία τη συγκρότηση και λειτουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας από τρία κόμματα που μεταξύ τους έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Η κυβέρνηση αυτή έχει εντολή και ορίζοντα τετραετίας και διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η αποσταθεροποίησή της θα παραμείνει όνειρο απατηλό για όσους ήδη την απεργάζονται.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε τη ρευστότητα της οικονομίας, ώστε να δρομολογηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μέσα στους επόμενους μήνες το Δημόσιο θα πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να απελευθερωθούν δάνεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και εμείς αυτές τις ημέρες ετοιμαζόμαστε για σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν ειδικά την Νησιωτική Ελλάδα.
Και να κλείσω με κάτι που αφορά στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και την φορολογική δικαιοσύνη – με την ευρύτερη έννοια. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η φορολόγηση των πλοίων υπό ξένη σημαία, η διαχείριση των οποίων γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία του συστήματος φορολόγησης των πλοίων με ελληνική σημαία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που έγινε. Και έτσι θα βαδίσουμε. Αφήνοντας πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος. Κοιτάμε μπροστά.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ