1.11.2015 11:45

Ρεσιτάλ υποκρισίας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το προσφυγικό

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι σφοδροί ανταγωνισμοί μαίνονται στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με αφορμή την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος (Σύνοδος Κορυφής 10 ηγετών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μη μελών και μελών της ΕΕ - και της Ελλάδας).

Τα καραβάνια των ξεριζωμένων, προσφύγων και μεταναστών από τις επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική και από τη φτώχεια που τους «προσφέρει» η καπιταλιστική βαρβαρότητα που αυτοί στηρίζουν, κατακλύζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Χιλιάδες άνθρωποι και πολλά παιδιά χάνονται στις θάλασσες, κυρίως στο Αιγαίο, και εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρούνται σε αντίξοες συνθήκες στο ύπαιθρο, χωρίς τις στοιχειώδεις ανθρώπινες υποδομές.

Την ΕΕ και τις αστικές τάξεις σε όλες τις χώρες «δεν τις πήρε ο πόνος» για τα θύματά τους. Αυτό για το οποίο «τρώγονται» είναι το πώς θα διαχειριστούν η κάθε μία προς το συμφέρον της, τόσο επικοινωνιακά όσο και πρακτικά, αυτόν τον τεράστιο όγκο ανθρώπων και ποιος θα πληρώσει το κόστος για όσους τελικά, μετά από πολλά «κόσκινα», μείνουν και αξιοποιηθούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στην καπιταλιστική οικονομία.

Οι αποφάσεις και αυτής της Συνόδου, όπως και των προηγούμενων, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν:

Αυστηρότερη διαλογή των απελπισμένων ανθρώπων και ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, που με την ευκαιρία θα χρησιμεύσουν για μακροχρόνιες επιδιώξεις, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην ενίσχυση της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ, την περιβόητη FRONTEX, που αποκτά αρμοδιότητες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό ανοίγει και την υπόθεση συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που χρόνια τώρα προωθούν οι ιμπεριαλιστές, ουσιαστικά κάνοντας τα στραβά μάτια στη ...σύμμαχη χώρα Τουρκία, που προκαλεί και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΕΕ και ΟΗΕ σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης εγκλωβισμένων προσφύγων. Παρά τις μεγαλοστομίες και τις φανφάρες της κυβέρνησης, η οποια δέχτηκε να φιλοξενεί προσωρινά, αλλά στην ουσία μόνιμα, 50.000 ξεριζωμένους ανθρώπους, όχι σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως λεγόταν στην αρχή, αλλά σε διάφορα και με τη λεγόμενη επιδότηση ενοικίου σε 20.000 πρόσφυγες.

Τις επικίνδυνες, και για τους λαούς και για τους ίδιους τους ξεριζωμένους, αποφάσεις της ΕΕ η κυβέρνηση προσπαθεί να τις εξωραΐσει και να παρουσιάσει το «κρέας ψάρι». Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι «άνοιξε» κανονικότατα η συζήτηση για το «κλείσιμο» των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και η ανάθεση στη Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ή σε συνεργασία με την Τουρκία στο Αιγαίο;

Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί είναι φανερό ότι το Προσφυγικό θα χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους εναντίον του.

Η πάλη του λαού και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ξεριζωμένους, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυαστούν με πάλη για την κατάργηση της Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ