22.1.2013 14:34

Προς τα που τελικά να κοιτάξουμε;

Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Την ίδια που οι περισσότεροι ανέμεναν γενναίες κουβέντες και πρωτοβουλίες όσον αφορά στο μέλλον των λιμενικών υποδομών στο Νομό, καταγράφονταν ακόμη ένα επεισόδιο στην χρόνια πολιτική διαφωνία των Χιωτών αξιωματούχων να συμφωνήσουν ακόμη και στα τυπικά.

Αυτό κινδυνεύει πλέον να μετατραπεί σε γάγγραινα, στο μεγαλύτερο πρόβλημα και πρόκληση που έχει μπροστά του ο τόπος. Η συμφωνία όλων των υπεύθυνων προς μια  κατεύθυνση αδυνατεί να επιτευχθεί ακόμη και σε στοιχειώδη ζητήματα.

Θέλω να βάλω μια παράμετρο όμως. Η ασυμφωνία δεν προκύπτει αποκλειστικά για λόγους που σχετίζονται με το στρατηγικό σχεδιασμό του νησιού, ο οποίος κινδυνεύει να αλλάξει από μια νέα πρωτοβουλία όπως αυτή της επισκευής του υφιστάμενου λιμένα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Χίο είναι ανύπαρκτος για τους περισσότερους. Και ηλίου φαεινότερον ότι αλλιώς τον αντιλαμβάνεται ο Δήμαρχος, αλλιώς ο Υπουργός και αλλιώς ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Αντιθέτως η ασυμφωνία προκύπτει επειδή ανάμεσα στον έναν ή τον άλλον αξιωματούχο παρεισφρύουν προσωπικά χαρακτηριστικά. Κυρίως το πείσμα, το γινάτι, ο εγωισμός του καθενός να αποδείξει το ορθό της άποψής του. Είναι αυτό όμως γνώρισμα μόνο τοπικό; Όχι βέβαια. Είναι αυθεντικά ελληνικό.

Σε αυτό τον βάλτο απόψεων μοναδική άτυχη είναι η Χίος.

Άποψή μας; Δεν μπορείς να ξεκινήσεις καμία πρωτοβουλία επί των λιμενικών υποδομών, εάν προηγουμένως δεν αποφασίσεις τι θα κάνεις με τα Μεστά, τι θα κάνεις, με τον υφιστάμενο λιμένα, τι θα κάνεις με το νέο λιμένα.

Εάν δεν λυθούν όλα αυτά και δεν απαντηθούν μια κι έξω, κάθε σχεδιασμός θα γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης των εμπλεκομένων, που αναγνωρίζω ότι μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων. Όμως αν δεν συμβεί αυτό, τότε διολισθαίνεις σε λογικές που δεν προσφέρουν τίποτα.

Σκορπούν τις δυνάμεις του τόπου προς κάθε κατεύθυνση, αποπροσανατολίζουν, καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες και βυθίζουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο στην αβεβαιότητα.

Καθαρές λύσεις, καθαρές απαντήσεις για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι. Ειδάλλως όλοι μαζί ρίχνουμε χαστούκια... στα... (άντε να μην πω)!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ