8.12.2017 13:57

Πως απονευρώσαμε έτσι το Αιγαίο;

Τελούσε σε καθεστώς μόνιμης επιφυλακής. Ο συνοριοφύλακας δεν έχει την πολυτέλεια ούτε για ένα λεπτό να πιαστεί στον ύπνο στη σκοπιά του. Μια δική του νάρκωση θα είχε συνέπειες σε ολόκληρο τον εθνικό κορμό, οπότε ο Αιγαιοπελαγίτης είναι σε εγρήγορση για τον εαυτό του, για το σπίτι του, για τον τόπο του, μα και για όλη τη χώρα. Έτσι έμαθε να ζει τόσα χρόνια, μετά την προσάρτηση της νησιωτικής Ελλάδας στον εθνικό κορμό. Κι αυτή του η ζωντάνια είχε μεταδοθεί σε όλο το εύρος της ζωής του. Οι νησιώτες ήταν απ’ τα πιο δυναμικά κύτταρα του σύγχρονου ελληνισμού.

Ήταν... Γιατί τώρα πια έντονα αμφισβητείται. Σχεδόν όλες οι διεκδικήσεις τους απέναντι σε ένα κράτος δομημένο μόνο με αθηνοκεντρικά συστατικά χάνονται. Τώρα μας παίρνουν και το … λάβαρο. Για τα νησιά οι μειωμένοι φορολογικοί δείκτες ήταν η ελάχιστη – ίσως και η μόνη – αναγνώριση της Πολιτείας πως αντιλαμβάνεται τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας επιβίωσης σ’ αυτά. Ας μην επαναλαμβανόμαστε μεταξύ μας με αποδεικτικά παραδείγματα.

Ξέραμε απ’ την αρχή του 2.017 ότι οι νησιωτικοί φορολογικοί συντελεστές θα έμπαιναν πάλι στην παρανοϊκή κλίνη του Προκρούστη απ’ τους εταίρους. Συμφωνήσαμε, κακώς όπως αποδεικνύεται, τη μάχη να τη δώσουμε στη χρονική κόψη του ξυραφιού, απ’ τα μέσα του Νοέμβρη και μετά. Αποκοιμηθήκαμε κι από τις αισιόδοξες προβλέψεις ενός οικονομικού επιτελείου, που έχει κατεβάσει και … τα σώβρακα στις διαπραγματεύσεις. Και τώρα;

Κοιτάζουμε τις παλικαρίσιες προ ημερών δηλώσεις των αρχών μας κι αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο οι δηλώσεις μετατρέπονται και σε παλικαρίσια αντίδραση. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα, κάθε μέρα που περνά η πιθανότητα να χαθεί το μόνο οικονομικό αντιστάθμισμα της νησιωτικής μας φυσιογνωμίας μετατρέπεται σε βεβαιότητα και πρωτοβουλία συντονισμού, έστω μιας τελευταίας αντίδρασης, δεν αναλαμβάνεται από πουθενά. Σε λίγο την καθημερινότητα μας θα απασχολεί η αγωνία για τη γαλοπούλα στο τραπέζι, τα κυκλοφοριακά τέλη, τα δώρα κάτω από το δέντρο την Πρωτοχρονιά. Κι ο Άγιος Βασίλης θα πετάξει φέτος με ανάλαφρο έλκηθρο πάνω απ το Αιγαίο, φέρνοντας κοινό δώρο την απώλεια του Φ.Π.Α..

Πως το καταντήσαμε έτσι το άλλοτε δυναμικό Αιγαίο; Γιατί το απαλλάξαμε από κάθε ηγετική μορφή, ικανή να το συνεπάρει σε σύγχρονους, δίκαιους αγώνες; Με ποιες δικαιολογίες θα καλύπτουμε τον οικονομικό μαρασμό του, όταν είμαστε ανίκανοι να υπερασπιστούμε τα «λάβαρα» του; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ