11.1.2018 10:22

Πολύ ευχαρίστως κ. Μπριλή, αλλά…

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που οι απόψεις σας όσον αφορά τον φορέα των Βαπορακιών συμπίπτουν με αυτές της Περιηγητικής Λέσχης Χίου, η οποία ήδη πριν τη διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού απευθύνθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, αιτούμενη την εκ μέρους του ανάληψη της επόμενης διοργάνωσης, με την ελπίδα της αναζωογόνησης του θεσμού.

Αυτό το σημείο, όμως, είναι και το μόνο στο οποίο υπάρχει σύμπτωση απόψεων μαζί σας. Σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μάλλον διαφωνούμε. Και είναι φυσικό να διαφωνούμε, αφού είναι ολοφάνερη η επιθυμία σας –αγαθή προαιρέσει φυσικά – να καταργηθούν τα Βαποράκια, στη δε προσπάθειά σας να πείσετε για το ορθόν της γνώμης σας, προβαίνετε και σε παράθεση ανακριβειών και εικασιών δικής σας εμπνεύσεως. Εν μέρει βέβαια είστε δικαιολογημένος, διότι δεν έχετε καμία σχέση με το διαγωνισμό, ούτε γνωρίζετε πώς εργάζεται η Περιηγητική κι ούτε θυμόμαστε να είχατε επιδείξει ποτέ κάποιο ενδιαφέρον για τα Βαποράκια.

Φέρεσθε να κόπτεσθε για το «έθιμο», οπότε θα είχε ιδιαίτερη σημασία να μας ενημερώσετε τί πράξατε εσείς για την περιοχή σας, το Φραγκομαχαλά και αν παρακινήσατε τα παιδιά της γειτονιάς σας να κατασκευάσουν βαποράκια και πότε αυτό συνέβη.

Θυμάστε «ξυλοδαρμούς» μεταξύ πληρωμάτων, οι οποίοι, όμως, εμάς μας διαφεύγουν εντελώς και θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μας θυμίζατε πότε υπήρξε κάτι τέτοιο.

Μέμφεσθε την Περιηγητική χρησιμοποιώντας μειωτικές αναφορές αλλά και αναλήθειες, όπως π.χ. ότι με ανακοινώσεις μας λίγο πριν το διαγωνισμό ζητάμε να δηλωθούν οι συμμετοχές των διαγωνιζομένων, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι από το 1976 μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει δηλωθεί καμία συμμετοχή, αφού πάντα τα πληρώματα κρατούν μυστική την κάθοδό τους στο διαγωνισμό μέχρι την ώρα έναρξής του –ή και λίγο αργότερα. Λέτε ακόμη, επίσης αναληθώς,  ότι «μετά την φετινή διαφωνία του Καστέλλου να μην αναγνωρίζει τη θέση που έλαβε, προμηνύεται του χρόνου να μην έλθει κανένα καραβάκι στην πλατεία». Πού το βρήκατε αυτό κ. Μπριλή; Το Καστέλλο όχι μόνο παρέλαβε τα βραβεία του –που ήταν δύο, γιατί έλαβε και το βραβείο για τα καλύτερα παινέματα-, όχι μόνο έφυγε χαρούμενο που συμμετείχε και φέτος στο διαγωνισμό αλλά ήδη οι εκπρόσωποί του μας δήλωσαν ότι «σχεδιάζουν από τώρα την επόμενη συμμετοχή τους για του χρόνου, γιατί απλούστατα το Καστέλλο δεν μπορεί να λείπει από τα Βαποράκια». 

Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν γνωρίζετε αρκετά πράγματα ούτε για την Περιηγητική, ούτε για το διαγωνισμό.

Οφείλουμε να τονίσουμε πως είμεθα απολύτως βέβαιοι ότι η παρέμβασή σας πηγάζει από την ειλικρινή αγάπη σας για τα έθιμα του τόπου μας και μόνον από αυτήν, χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα. Φοβούμεθα, όμως, ότι έχετε υποπέσει σε εσφαλμένη ερμηνεία του «εθίμου», διότι δείχνετε να μην αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει «Αγιοβασιλιάτικα Βαποράκια» και να μην έχετε κατανοήσει ότι πρόκειται περί εθίμου μετά διαγωνισμού, μιας κατάστασης δηλαδή, πιο σύνθετης από το απλό έθιμο.

Είναι άλλο πράγμα η διοργάνωση των Αγιοβασιλιάτικων Βαπορακιών κι άλλο το παραδοσιακό έθιμο αυτό καθαυτό. Τα Βαποράκια γίνονται μέχρι σήμερα γιατί το θέλουν τα παιδιά και τα σκάφη που έρχονται στο διαγωνισμό είναι περίτεχνα και αληθινά κομψοτεχνήματα κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει το κίνητρο του ανταγωνισμού. Άραγε πιστεύετε ότι, αν σταματήσει ο διαγωνισμός, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να ξαναδείτε τέτοιες κατασκευές; Η μήπως θεωρείτε ότι πρέπει να εξαφανισθούν αυτά τα υπέροχα σκαριά;

Πραγματικά δεν μπορούμε να βρούμε εξήγηση για την παρέμβασή σας. Ξιφουλκείτε υπέρ του εθίμου, γιατί λέτε ότι φοβάσθε μήπως σβήσει, κι αυτό το κάνετε τη στιγμή που φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, κυκλοφόρησαν τόσα πολλά καραβάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και από τα σχολεία και από τους Βρονταδούσους. Μήπως μόνο αυτά τα καράβια θέλετε κ. Μπριλή; Θα μπορούσατε ευθέως να ομολογήσετε ότι τα προτιμάτε από τα αριστουργήματα του διαγωνισμού μας και όχι να βάλλετε κατά της Περιηγητικής, της οποίας μέρος του χαιρετισμού που εκφωνήθηκε στην Πλατεία για τις αιτίες μη συμμετοχής στο διαγωνισμό συμπεριλάβατε σχεδόν αυτούσιο στο κείμενό σας, αλλά δεν βρήκατε το κουράγιο να αναφέρετε ότι αυτά τα είπε πριν από σας η Περιηγητική.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ