28.7.2017 13:45

Το πολιτικό οικοδόμημα «Γιάννης Μπουμπάρης»

Ο Γιάννης Μπουμπάρης αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολιτικό οικοδόμημα του οποίου τα χαρακτηριστικά γνώρισαν όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης του και πρέπει να μελετήσουν οι επόμενοι, ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού ή  κομματικής ταυτότητας.

 Βασικό στοιχείο των θεμελίων αυτού του οικοδομήματος ήταν οι αυστηροί κανόνες, οι οποίοι αφορούσαν τον χαρακτήρα του ίδιου και της προσωπικότητας του. Δηλαδή ο Γιάννης Μπουμπάρης ήταν αυστηρός και αμετακίνητος, πρώτα απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στις αξίες της ηθικής, της εντιμότητας, των μηνυμάτων που στέλνει η ίδια η προσωπικότητα του τοπικού άρχοντα, στις αξίες που υπηρετούν την έντιμη και ειλικρινή σχέση του με τον πολίτη. Δεν ξέρω αν κόπιασε να συγκροτήσει και συμπορευθεί με αυτήν την αυστηρότητα απέναντι πρώτα στον εαυτό του ή  ήταν στοιχείο του ανθρώπινου και πολιτικού dna του. Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο με βάση αυτή την αδιάλλακτη και σταθερή σχέση του εαυτού του με τις αξίες .

 Θεμελίωσε την πολιτική του παρουσία και επεβλήθη πολιτικά. Κατά την αρχιτεκτονική έκφραση του πολιτικού του οικοδομήματος υπήρξε δεκτικότατος σε προτάσεις – απόψεις – διαφοροποιήσεις. Και τούτο διότι πίστευε ότι η συμμετοχή όλων θα δώσει τη σωστή όψη, το σωστό και διαχρονικό προφίλ.

Μόνος και αδιαπραγμάτευτος όρος πάντα ήταν η μη απομάκρυνση από τις αξίες που πρέσβευε και υπηρετούσε  Έθεσε τέσσερις φορές στην κρίση του Χι άκου λαού το έργο του. Δύο φορές έλαβε εξουσιοδότηση να συνεχίσει την Τρίτη, όταν άλλη  ήταν η άποψη του Χιώτικου λαού, την απεδέχθη και εδώ και πάλι ο Μπάρμπα- Γιάννης, όπως πολλάκις έλεγε, απεσύρθη με τα χαρακτηριστικά των αρχών του και όπως πολύ σωστά έχει γραφτεί «καλογέρεψε».

Δεν τόλμησε να κάνει τον έξυπνο. Δεν τόλμησε να κάνει τον δάσκαλο διά των θεωριών του. Δεν τόλμησε να κάνει τον υποβολέα, όπως μας έχουν άλλοι συνηθίσει.

Και όλα αυτά γιατί ήξερε να είναι αυστηρός πρώτα με τον εαυτό του, πρώτα με την συνέπεια του,  πρώτα με όσα θα μπορούσε να καταθέσει στην πράξη και δεν ήταν εξουσιοδοτημένος πλέον. Όπως έκλεισε την επαγγελματική του δράση για να αφοσιωθεί στην ενεργό πολιτική και προσφορά, έτσι κοφτά ανταποκρίνεται να βλέπει από μακριά την προσφορά του στη Χίο  και να αφήσει χώρο στους επόμενους.

Άρχοντα «Μπάρμπα –Γιάννη» μας πίκρανες με το φευγιό σου.  Μας συντροφεύουν οι πράξεις σου, οι μνήμες της διαδρομής σου, το πικάντικο χιούμορ σου και πάνω απ' όλα η λάμψη της διαδρομής σου διότι ήσουν αυτόφωτος Αστέρας της χιακής μάνας γης.

Καλό σου ταξίδι Άρχοντα. Σε ευχαριστούμε για τα μαθήματα ζωής – πολιτικής. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ