2.5.2018 13:54

ΦΠΑ: «Η Κυβέρνηση κάνει ότι κοιμάται...»

«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να καταργήσει την εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά», αναφέρει σε πρόσφατες απαντήσεις - Απρίλιο 2018 και Νοέμβριο 2017 - ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί σε έλληνες ευρωβουλευτές. Επιβεβαιώνοντας, για ακόμη μία φορά, ότιη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αυτή που πρότεινε και εφάρμοσε το μέτρο. Και να μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε πολλές φορές απορρίψει την ιδέα.

Στη συνέχεια ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σύνδεσε την αναστολή της εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά με το μεταναστευτικό, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα σε ένα αντισταθμιστικό μέτρο που αφορά στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας των νησιών. Παράλληλα, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιχειρούμενη πρακτική εφαρμογή «μεταφορικού ισοδύναμου», καθώς το μόνο που εξυπηρετεί είναι το επικοινωνιακό στόλισμα των ομιλιών του Πρωθυπουργού.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φαίνεται να απέχει και από τα δρώμενα στην Ευρώπη, όπου από το 2016 έχει εκκινήσει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ. Πρόσφατα, μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας πρόταση της Επιτροπής με αρκετά σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Διατηρείται ο κανονικός συντελεστής, με ελάχιστο ύψος το 15%.
  • Προτείνονται δύο συντελεστές μεταξύ 5% και του κανονικού συντελεστή.
  • Ένας συντελεστής 0% (απαλλαγή από τον ΦΠΑ).
  • Ένας μειωμένος συντελεστής μεταξύ 0% και των μειωμένων συντελεστών.
  • Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξαντλητικού και δεσμευτικού καταλόγου για την κατάταξη των προϊόντων στις κλίμακες του ΦΠΑ, από μία λίστα που θα περιλαμβάνει μόνο προϊόντα (όπως όπλα, αλκοόλ, καπνός κλπ) που υποχρεωτικά θα είναι στην ανώτερη κλίμακα.

Δηλαδή θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα Κράτη-Μέλη να κατατάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες στις κλίμακες του ΦΠΑ. Επιπλέον, προβλέπεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όριο τζίρου 100.000 € για τη δυνατότητα απαλλαγής από ΦΠΑ, απλουστεύσεις διαδικασιών για επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκ. € κα. 

Βασικός στόχος της ΕΕ είναι να μειωθεί η απάτη που προκαλεί απώλεια εσόδων, εκτιμώμενου ύψους 50 δισ. € ετησίως, αλλά και να μειωθεί το κόστος εφαρμογής του συστήματος ΦΠΑ από τις ΜμΕ.

Να διευκρινίσουμε ότι ο κανονικός συντελεστής είναι το ελάχιστο όριο. Σήμερα για την Ελλάδα ο συντελεστής αυτός έχει οριστεί από την κυβέρνηση στο 24%. Επίσης, μέχρι τώρα η κατάταξη προϊόντων στις δύο μικρότερες κλίμακες ΦΠΑ γίνεται με επιλογή μόνο για δύο διαφορετικές κατηγορίες από συγκεκριμένο κατάλογο.

Στη συζήτηση αυτή που εξελίσσεται, λαμβάνοντας πλέον μορφή τελικών προτάσεων, αποτελεί ένα σοβαρό ερωτηματικό αν τα άρθρα, τα οποία τιτλοφορούνται ως «ειδικό καθεστώτος που ισχύουν μέχρι τη θέσπιση του οριστικού καθεστώτος» και αφορούν στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να παρέχει μείωση κατά 30% στα  νησιά διατηρούνται ή όχι. 

Ερωτηματικό,επίσης, αποτελείαν η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί με το θέμαή απλώς περιμένει να κάνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Και ανακαλώντας τη μέχρι τώρα πορεία της στις διαπραγματεύσεις, που έχει στεφθεί με συνεχείς αποτυχίες, τότε μόνο πλήρη κατάργηση του δικαιώματος μπορούμε να αναμένουμε. 

Ερωτηματικό αποτελεί το πώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσε να ζητήσει  να εξακολουθούν να ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές όταν η ίδια απεμπόλησε και παρέδωσε το δικαίωμα αυτό με την εφαρμογή του 3ουμνημονίου.

Η ΝΔ έχει πολλαπλώς υποστηρίξει και προτείνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Παρεμβαίνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο μέτρο της δυνατότητας της ως αντιπολίτευση, για τη στήριξη εθνικών στόχων, ακόμη και όταν η κυβέρνηση δεν ενημερώνει σχετικά. Έχει δεσμευτεί για στοχευμένες παρεμβάσεις που να μειώνουν το φορολογικό βάρος στους πολίτες και να ευνοούν την ανάπτυξη. Έχει καταθέσει και εξειδικεύει το προγραμματικό της πλαίσιο. Και προφανώς η ΝΔ θα μπορούσε με σοβαρότητα και επιχειρήματα να προασπίσει καλύτερα το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως και στο παρελθόν το έπραξε.

Όμως, στην παρούσα φάση το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛαντί να δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης προκαλεί μόνο προβλήματα και επιβαρύνσεις στους νησιώτες και την οικονομία, ναρκοθετώντας προοπτικές και αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας. Και αυτό δεν καλύπτεται πίσω από κανένα αναπτυξιακό συνέδριο (μέχρι στιγμής 14 συνέδρια στις 13 περιφέρειες της χώρας, ένα για κάθε περιφέρεια!) και ψεύτικες εξαγγελίες. Άλλωστε τα μνημειώδη «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και «παράλληλο πρόγραμμα» ακόμη είναι στη μνήμη των πολιτών, ενώ τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πληρώνονται καθημερινά από όλους με την υπερφορολόγηση και το λογαριασμό να ανέρχεται στα 15,5 δισ. €‼!

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ