9.5.2018 15:47

Περί αγάπης...

Επιστολές διάσημων: Albert Einstein και Αποστόλου Παύλου

Θα ήταν εύκολο να ξεκινούσα με «θεολογικές» προτροπές, π.χ. αυτό που είπε πρώτος Εκείνος, το «Αγαπάτε Αλλήλους», αλλά μάλλον θα πρωτοτυπήσω[1] αντιγράφοντας την επιστολή του Albert Einstein από το κείμενο της συγχωριανής μου Δέσποινας Κολιού (περ. «Καμπάνες», τεύχος 12, Απρίλιος 2018, σελ. 4). Η επιστολή απευθύνεται στην κόρη του και αναλύει τη δύναμη της αγάπης. Το γράμμα κυκλοφόρησε τη 10ετία του ’80 μαζί με πάνω από άλλα χίλια γράμματα, και το αντιγράφω (επαναλαμβάνω) από κείμενο της Δέσποινας Κολιού, Αντιπροέδρου του Σωματείου «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού»:

«Όταν πρότεινα τη θεωρία της σχετικότητας, πολύ λίγοι άνθρωποι με κατανόησαν και αυτό που θα αποκαλύψω τώρα, για να μεταδοθεί στην ανθρωπότητα, θα έρθει επίσης αντιμέτωπο με την παρανόηση και την προκατάληψη του κόσμου.

Σου ζητώ να φυλάξεις τα γράμματα για όσα χρόνια, δεκαετίες, είναι απαραίτητο, μέχρι η κοινωνία να έχει προχωρήσει αρκετά για να αποδεχθεί αυτό που θα εξηγήσω παρακάτω.

Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη, για την οποία η επιστήμη δεν έχει βρει μέχρι τώρα μια επίσημη εξήγηση. Είναι μια δύναμη που συμπεριλαμβάνει και κυβερνάει όλους και βρίσκεται ακόμη και πίσω από οποιοδήποτε φαινόμενο υπάρχει μέσα στο σύμπαν και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από εμάς. Αυτή η οικουμενική δύναμη είναι η ΑΓΑΠΗ.

Όταν οι επιστήμονες έψαχναν για μια ενοποιημένη θεωρία του σύμπαντος, ξέχασαν την πιο ισχυρή αόρατη δύναμη.Η Αγάπη είναι Φως, που φέγγει εκείνους που την προσφέρουν και τη λαμβάνουν.Η Αγάπη είναι βαρύτητα, επειδή κάνει κάποιους ανθρώπους να έλκονται από άλλους.Η Αγάπη είναι δύναμη, επειδή πολλαπλασιάζει το καλό μέσα μας, και επιτρέπει στην ανθρωπότητα να μην εξαφανιστεί μέσα στον τυφλό εγωισμό της.Η Αγάπη εκτυλίσσεται και αποκαλύπτει.Για την Αγάπη ζούμε και πεθαίνουμε.Η Αγάπη είναι Θεός και ο Θεός είναι Αγάπη.

Αυτή η δύναμη εξηγεί το καθετί και δίνει νόημα στη ζωή. Αυτή είναι η μεταβλητή που έχουμε αγνοήσει για πολύ καιρό, ίσως επειδή φοβόμαστε την αγάπη γιατί είναι η μόνη ενέργεια στο σύμπαν που ο άνθρωπος δεν έχει μάθει να μετατρέπει σε θέληση.

Για να κάνω ορατή την αγάπη, έκανα μια μικρή αντικατάσταση στην πιο φημισμένη εξίσωσή μου. Αν αντί για E=mc2, αποδεχτούμε ότι η ενέργεια για τη θεραπεία του κόσμου μπορεί να βρεθεί από τον πολλαπλασιασμό της αγάπης επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι η αγάπη είναι η πιο ισχυρή δύναμη που υπάρχει, επειδή δεν έχει όρια.

Μετά την αποτυχία της ανθρωπότητας στη χρήση και τον έλεγχο των άλλων δυνάμεων του σύμπαντος που στράφηκαν εναντίον μας, επείγει η συντήρησή μας με ένα άλλο είδος ενέργειας.

Αν θέλουμε το είδος μας να επιβιώσει, αν πρόκειται να βρούμε νόημα στη ζωή, αν θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο και κάθε ευαίσθητη ύπαρξη που τον κατοικεί, η αγάπη είναι η μία και μόνη απάντηση.

Ίσως δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κατασκευάσουμε μια βόμβα αγάπης, μια συσκευή αρκετά ισχυρή να καταστρέψει εντελώς το μίσος, τον εγωισμό και την απληστία που αφανίζουν τον πλανήτη.

Εντούτοις, καθένας κουβαλά μέσα του μια μικρή αλλά ισχυρή γεννήτρια αγάπης, της οποίας η ενέργεια περιμένει να απελευθερωθεί.

Όταν μάθουμε να δίνουμε και να παίρνουμε αυτή την οικουμενική ενέργεια, αγαπητή Lieserl[2] θa έχουμε επιβεβαιώσει ότι η αγάπη υπερνικά τα πάντα, μπορεί να υπερβεί το καθετί, επειδή η αγάπη είναι η πεμπτουσία της ζωής.

Λυπάμαι βαθιά που δεν μπόρεσα να εκφράσω αυτό που είναι μέσα στην καρδιά μου, η οποία χτυπά ήσυχα για σένα όλη μου τη ζωή. Ίσως δεν είναι πολύ αργά να ζητήσω συγγνώμη, αλλά καθώς ο χρόνος είναι σχετικός, χρειάζομαι να σου πω πως σ' αγαπώ και ότι χάρη σ' εσένα έχω φθάσει στην ύστατη απάντηση.»

Και συνεχίζω με την Α΄ προς Κορινθίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου (ένα τμήμα από αυτήν). Να σημειωθεί ότι όταν ξεκινούσα να αναλύω την Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προ 3μήνου περίπου, δεν γνώριζα ότι η εκλεκτή Χιώτισσα κ. Μαρία-Μαρκέλλα (Μαριέλλα) Βαρώνη θα είχε ως… εξώφυλλο τον ίδιο τον Ύμνο της Αγάπης στο περιοδικό «Καμπάνες» στο τεύχος του Απριλίου.

 

Αγαπητοί Αναγνώστες μου,

Δεν πειράζει που τη μεταφέρω ξανά (την Επιστολή) και την ερμηνεύω σε απλά Ελληνικά για να τη χαρίσω στους γνωστούς και φίλους μου[3]! Άλλωστε «η επανάληψη είναι η μήτηρ των σπουδών» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!...

Κείμενο πρωτότυπο (σελ. 314): «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλοναλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντα μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.»

Και πάλι στη σελ. 314: «Αν μπορώ να λαλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμα και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη για τους άλλους, οι λόγοι μου ακούγονται σαν ήχος χάλκινης καμπάνας ή σαν κυμβάλου αλαλαγμός[4]. Κι αν έχω της προφητείας το χάρισμα κι όλα κατέχω τα μυστήρια κι όλη τη γνώση, κι αν έχω ακόμα όλη την πίστη, έτσι που να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι ένα τίποτα. Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δεν μ΄ωφελεί.Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη·εκείνος που αγαπάει δε ζηλοφθονεί· εκείνος που αγαπάει δεν κομπάζει ούτε περηφανεύεται· είναι ευπρεπής, δεν είναι εγωιστής ούτε ευερέθιστος· ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει. Δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά μετέχει στη χαρά για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα ανέχεται· σε όλα εμπιστεύεται, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Ποτέ η αγάπη δεν θα πάψει να υπάρχει.»

Εγώ, αγαπητοί αναγνώστες, ούτε ιεροκήρυκας είμαι, ούτε βέβαια πολιτικός. Σκεφθείτε όμως (επαναλαμβάνω: σκεφθείτε, ή αν θέλετε, κλείστε τα μάτια και φαντασθείτε), αν ακολουθούσαμε τις προτροπές του Αποστόλου Παύλου θα υπήρχαν πόλεμοι[5]; Μήπως κάποιοι μας βάζουν να τρωγόμαστε με τους γείτονες (και… μεταξύ μας) και… ακολούθως, μας… «αναβαθμίζουν» τα Μιράζ μας και μας πωλούν (ή μας ενοικιάζουν) τις φρεγάτες τους;;;

Επανερχόμενος εις το περιοδικό «Καμπάνες» που εκδίδουν «Οι Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» (διάβαζε: που εκδίδει η κ. ΜαριέλλαΒαρώνη), θα εκφράσω ακόμα μια φορά τον θαυμασμό μου δίδοντας τα συγχαρητήριά μου για τη «νοικοκυροσύνη» που επικρατεί στις σελίδες του! (Όποιος έχει ασχοληθεί με το γραπτό λόγο με καταλαβαίνει!...). Είμαι υπερήφανος που μια ομάδα κυριών, που αρκετές από αυτές έχουν… Βρονταδούσικες «ρίζες» (η κ. Βαρώνη, η κ. Κολιού κ.α.), κάνουν αυτή τη θαυμάσια δουλειά, τις προτρέπω δε να συνεχίσουν και υπόσχομαι να είμαι αρωγός όπου και όσο μπορώ.

 

[1]     Θα «δευτεροτυπήσω» στην πραγματικότητα διότι τα κείμενα στα οποία αναφέρομαι (την επιστολή του Αϊνστάιν τουλάχιστον) την πρωτοείδα στο εξαίρετο περιοδικό «Καμπάνες» που εκδίδει η ταλαντούχα συμπατριώτισσά μας κ. ΜαριέλλαΒαρώνη.

[2]     Το όνομα της κόρης του.

[3]     Ευχαριστώ τον πατέρα Παναγιώτη Αλεξόπουλο που με βοήθησε: μου έδωσε φωτοαντίγραφο από το Εκλογάδιο (σελ. 314 και 315) με κείμενο και ερμηνεία!... Απλά, μεταφέρω το κομμάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα ως έχει και ακολουθεί η ερμηνεία του.

[4]     Ο θόρυβος που κάνουν τα δύο μπρούτζινα «πιάτα» στις φιλαρμονικές!

[5]     Βέβαια γνωστό είναι το: «Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο»!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ