30.3.2015 11:19

Το πάθος που διώκεται

Μεθαύριο εκπνέει η θητεία των Εφορευτικών Συμβουλίων των εποπτευόμενων από το κράτος Βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα. Διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας φέρουν την πολιτική του ηγεσία έτοιμη να αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων διοικήσεων. Όλοι στην ίδια μοίρα, ανεξάρτητα από το εύρος της προσφοράς τους, αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για άμισθες, τιμητικές θέσεις.

Η απόφαση του Υπουργείου, αν πάρει σάρκα και οστά, θα αποκλείσει από το εν ενεργεία Εφορευτικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του.

Δυο χρόνια τώρα πέτυχε με την ενεργητικότητα του και το παράφορο πάθος του προέδρου του, Χρ. Μπελλέ, να μας θυμίσει ότι η Βιβλιοθήκη Κοραή είναι ένας ανεξάντλητος πλούτος για το νησί μας, σπάνιας αξίας. Ίσως με τις υπερβολές και τις υπερβάσεις του, μα ποιο πάθος δεν χαρακτηρίζεται από τα συγκεκριμένα στοιχεία;

Έπεισε το Μουσουρούλη να ενεργήσει για την αγορά ενός σπουδαίου νεοκλασικού πίσω ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη. Τοποθέτησε συστήματα πυρόσβεσης, αντικλεπτικό, υποδομές απαραίτητες για κάθε σοβαρή βιβλιοθήκη. Έκανε τον εθελοντισμό να αγκαλιάσει το Πνευματικό Ίδρυμα, έστρεψε με τις εκδηλώσεις του, τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και τελευταία το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο χιώτες κάθε ηλικίας δίπλα του. Ζωντάνεψε ένα μαυσωλείο, ένα κλειστό κλαμπ για λίγους μέχρι τότε.

Τέτοιες περιπτώσεις δεν τις αποθαρρύνεις με την ισοπεδωτική λογική της αντικατάστασης όλων. Τις διορθώνεις, αν κάπου αισθάνεσαι ότι το πάθος παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες, τους ορίζεις όρια, αλλά δεν τις καταργείς.

Το πάθος του Μπελλέ ανέστησε τη Βιβλιοθήκη. Την ευθύνη για την πιθανή καρατόμηση του και την αποξένωση του κορυφαίου Πνευματικού μας Ιδρύματος από όσους πείσθηκαν να το αγκαλιάσουν, ποιος απ’ το Υπουργείο Παιδείας θα την αναλάβει; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ