8.6.2020 9:26

Οι υποδομές του νησιού μας στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής,των κυβερνήσεων…!

Την Τετάρτη (27-5-20), συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου η 1η Τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος,το οποίο είχε εγκριθεί από την νυν Περιφερειακή αρχή και την ψήφο ανοχής των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις 13-2-20!

 Το Τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης Περιφ.αρχης - ήταν χαρακτηρίζονταν από την έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου,που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις,για τη δημιουργία έργων-υποδομών, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των 10 νησιών της περιφέρειας Β.Αιγαιου.

Ο εγκλωβισμός στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής,που θέλει έργα, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, οδήγησε την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή να αποδεχτεί τις κατευθύνσεις της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπήκε στον κόπο να ψελλίσει τη διεκδίκηση κονδυλίων για τα νησιά.

  Ακολούθησε τη φιλοσοφία του Μαυρογιαλουρου, δημιουργώντας δεκάδες ετικέτες έργων, χωρίς να χουν τα απαραίτητα στοιχεία ωρίμανσης μελετών,κλπ,αυτό οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο απορροφητικότητας χρημάτων ΕΣΠΑ, σε επίπεδο περιφερειών της χώρας.

  Η νυν Περιφερειακή αρχή (ο θεός να την κάνει ανεξάρτητη ) δέσμια των πολιτικών ισορροπιών της, συνεχίζει το έργο της προηγούμενης αρχής έχοντας στο σακούλι της έργα, έργα, έργα, εκατοντάδες έργα,που δεν μπορούν να περπατήσουν …

 Οι Διευθύνσεις Τεχνικών υπηρεσιών στα νησιά εδώ και μια δεκαετία έχουν αποδυναμωθεί από επιστημονικό προσωπικό (έφυγαν αρκετοί έμπειροι επιστήμονες στα δημόσια έργα),με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία δημιουργίας των προϋποθέσεων, για το περπάτημα της ωρίμανσης των έργων.

  Η όποια δρομολόγηση μελετών ή έργων οφείλεται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του εναπομείναντος - λιγοστού- επιστημονικού προσωπικού!

  Και πώς λύνει το ζήτημα η Περιφερειακή αρχή, όχι διεκδικώντας - όπως τις τονίζουμε σε κάθε συνεδρίαση εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, - την πρόσληψη μόνιμου προσωπικου, πού θα ενισχύσει τις απαρφανισμενες υπηρεσίες, αλλά εγκλωβισμένη στις πολιτικές των ελαστικών εργασιακών σχέσεων περιμένει το κοινωφελές πρόγραμμα,τα οχταμηνα, τα δίμηνα κλπ.κλπ!!!

 Δηλαδή, Εργαζόμενους που τούς εκμεταλλεύεται χρόνια τώρα, - η εκάστοτε κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - έχοντας τους στην υπηρεσία, δαπανώντας τον περισσότερο εργασιακό χρόνο τους, να ενημερωθούν για το αντικείμενο,που θα αναλάβουν και για να το παραδώσουν.

  Έτσι αναμένονται να έρθουν στη: Λέσβο:1 Πολιτικός μηχανικός,στη Λήμνο : 2!!!,στην Ικαρία:1!!!, στη Σάμο: 2!!! και στη Χίο :1!!!

    Ο καθένας από μας μπορεί να συνειδητοποιήσει την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν!!!

    Οι μελέτες και τα έργα που έχουν ανακοινωθεί - με το υπάρχον προσωπικό- αποτελούν διακηρύξεις και θα μείνουν δυστυχώς διακηρύξεις!!!!

    Η έλλειψη διεκδικητικου πλαισίου αντανακλάται στα έργα, που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή τα χρήματα που δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση στα 10 νησιά του Β.ανατολικού Αιγαίου,για τους κατοίκους των.

  Στη Λέσβο - Λήμνο -Αι Στράτη προγραμματίζονται 65 έργα με χρηματοδοτική πίστωση 2.609.292 ευρώ!

  Στη Χίο -Ψαρα -Οινουσσες. προγραμματίζονται 35 έργα, με χρηματοδοτική πίστωση 2.081.890 ευρω!

(Εκ των οποίων 5 έργα, προβλέπεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 21-27,4 έργα υλοποιεί ο Δήμος Χίου, 2 έργα υλοποιεί η ΔΕΥΑΧ)

  Στη Σάμο -Ικαρια -Φουρνους -Θυμαινα προγραμματίζονται 21 έργα,με χρηματοδοτική πίστωση 721.438 ευρώ!

Από τα παραπάνω είναι εμφανής η κρατική υποχρηματοδότηση εδώ και πολλά χρόνια,για την αντιμετώπιση των αναγκών των νησιών και πως προδιαγράφεται το μέλλον τους, με*** το απεριόριστο** ενδιαφέρον της χθεσινής και της σημερινής κυβέρνησης.

Από δε τους προϋπολογισμούς των έργων φαίνεται ο χαμηλός βαθμός ετοιμότητας της Περιφερειακής αρχής να φτιάξει υποδομές,για τα νησιά!

  Ο προγραμματισμός σε πολλά έργα είναι ακόμα στο στάδιο των μελετών!!

Συγκεκριμένα:

  ΛΕΣΒΟΣ : Ο Προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι: 10.380.713 ευρώ. Η περιφέρεια δίνει για το 2020: 2.609.292 ευρώ!!!!!!

  ΧΙΟΣ : Ο Προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι: 4.792.501 ευρώ. Η περιφέρεια δίνει για το 2020: 2.081.890 ευρώ!!!!!!

  ΣΑΜΟΣ: Ο Προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι: 2.105.443 ευρώ. Η περιφέρεια δίνει για το 2020: 721.438 ευρώ !!!!!

   Η λύση που έχει δώσει - η νυν Περιφερειακή αρχή και το στηρίζουν είτε γιατί το πρεσβεύουν, είτε με ψήφο ανοχής, για να κρατούν τα προσχήματα οι άλλες κυβερνητικές παρατάξεις - στόχο έχει να οδηγήσει την Περιφέρεια Β.Αιγαιου να μετεξελιχθεί σε κρατική υπηρεσία,που θα δίνει σε ιδιωτικά γραφεία Συμβούλων,να προετοιμάζουν τους φακέλους έργων δηλ. τη μελέτη του κάθε έργου,λόγω ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού.

   Έτσι σε κάθε Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουμε την επανάληψη του ίδιου έργου... Όπως:πχ

   Λέσβος: Υπηρεσίες παροχής Συμβουλών στη Δ.Τ.Ε.Π.Ε. Λέσβου, σχετικά με τη συγκέντρωση στοιχείων,για την εκπόνηση μελέτης της οδού Ερεσσού-Σιγριου

10.000 ευρώ!!!

   Χίος: Υπηρεσία ετοιμασίας φακέλου, για την προκήρυξη της μελέτης,για την παράκαμψη του Βροντάδου. 8.000 ευρώ!!!!

   Εμείς,ως Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου τονίσαμε ότι είμαστε παρόντες στη διεκδίκηση κονδυλίων για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών των νησιών!!!

   Προτείνοντας: Την αγωνιστική διεκδίκηση της αύξησης της χρηματοδότησης για τα 10 νησιά σε συγκεκριμένους τομείς:

     Για τη δημιουργία έργων υποδομής, αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων κτιρίων πχ. Νοσοκομεία, Σχολεία, Γηροκομεία, Κρατικά κτήρια κλπ.

   Στα έργα,που εκτελούνται από τις υπηρεσίες της Π.Ε.Χιου (ΣΑΕΠ 088), δηλ. στα 10 έργα,δεν υπάρχει κανένα ή για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει το 10 ον έργο (προσεισμικός έλεγχος Δημοσίων κτηρίων, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 200.000 χιλ. ευρώ,που χαρακτηρίστηκε ΑΝΕΝΕΡΓΟ!!!).Το γιατί το γνωρίζει η Περιφερειακή αρχή!

   Να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που υπάρχουν χείμαρροι.

   Στα δε έργα (ΣΑΜΠ 988), Μελέτες Ωρίμανσης Έργων Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027,προβλέπεται -ακόμα ΤΩΡΑ-να γίνει Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2012 καί 2016,με βάση την έρευνα του ΕΚΠΑ, προϋπολογισμού 248.000 χιλ. ευρώ, καθώς και μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας χειμμαρων Κεντρικής και Βόρειας Χίου, προϋπολογισμού 186.000 χιλ.Ε.

Δηλ. Μέχρι να φτάσουμε στο έργο, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!!!!

 Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο εκμετάλλευσης των επιφανειακών υδάτων,για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, σ'όλο το νησί!

Απλά,μια προκαταρκτική μελέτη για τη δυνατότητα(…)στις λεκάνες Κορακαρη και Κατραρη, μόλις 62.000 χιλ Ευρώ.

  Καμία πρόνοια να δημιουργήσουν μικρά ανασχετικά φράγματα με κορμοδεσιες, να φτιάξουν αναβαθμίδες στους γύρω λόφους της Χώρας,του Βροντάδου,του Αγ. Γεωργίου Συκουση, Δαφνώνα, Θολοποτάμι κλπ κλπ..για να εμπλουτίσουν τα πηγάδια και να δημιουργηθούν προοπτικές βελτιώσεις της ποιότητας των υπόγειων υδάτων.πχ Κάμπος.

  Καμία ενέργεια στην πράξη -στα λόγια την αποδέχτηκαν-να δημιουργηθεί Μητρώο Χειμάρρων του νησιού,σε τρία επίπεδα Βόρεια, Κεντρική και Νότια Χίος, που θα δημιουργούσε στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό,την προστασία των περιοχών και της περιουσίας των πολιτών.

Να μην αναφερθούμε στο περίφημο έργο,που θα έλυνε το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού,το ΕΡΓΟ των ΕΡΓΩΝ της Κόρης Γεφύρι,για πολλά χρόνια θα τρώει τις σάρκες του Χιώτικου λαού!

 Νά γίνουν αντιπυρρικες ζώνες που να προστατεύουν τα εναπομείναντα δάση, τόσο περιαστικά στη Χώρα και το Βροντάδο, όσο στη Β.Δ. Χίο, όσο και στη Νότιο Χίο.

 Εξακολουθουν να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα,με όρους φτωχού συγγενή, χωρίς να διεκδικούν κονδύλια,που να βάζουν τις βάσεις ,για ανάπτυξη του δασικού πλούτου,του νησιού!

  Έτσι καμία πρόβλεψη,για έργα υποστήριξης των υπαρχόντων αρωματικών φυτών,που να τονώνουν την τοπική μελισσοκομία!

 Καμία πρόβλεψη για έργα υποστήριξης των υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων και του βιους των παράκτιων αλιέων…

 Καμία πρόβλεψη,για να αναστηλωθεί το Λοβοκομειο στον Κόφινα!

 Καμία πρόβλεψη,για τη δημιουργία σταθμού αναπαραγωγής Χιακού προβάτου…

 Καμία πρόβλεψη,για τη σωτηρία της εγκατελειμμένης και καταρρέουσας Βιομηχανικής Ιστορίας στα Ταμπάκικα,που θα οδηγούσε στη αξιοποίηση της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου και την αναβάθμιση της περιοχής.

Καμία πρόβλεψη, για τη στήριξη της μοναδικής στον κόσμο Βιβλιοθήκης Κοραή!

Καμία πρόβλεψη, για τη στήριξη του Παγκόσμιου μνημείου της Νέας Μονής,που καταρρέει, αφημένη στη μοίρα της …

Καμία πρόβλεψη, για τα Κάστρα του νησιού…Για να μην είμαι άδικος υπάρχει στο πρόγραμμα η ανακατασκευή φωτισμού Κάστρου Απολλίχνων προϋπολογισμού 30.000 χιλ.Ευρω!

 Καμία πρόβλεψη,για τη στήριξη των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού,για να μπορεί να αθληθεί η νεολαία μας.

Μακρύς ο κατάλογος των αναγκών των νησιών μας στη Χίο τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Καμία προοπτική,δεν θα υπάρξει,αν οι φορείς του νησιού δεν κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης των υποδομών του τόπου.

Καμία προοπτική,δεν θα υπάρξει στην οικονομία, πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, βλέπε τουρισμό,αν δεν στηριχθεί η υγειονομική περίθαλψη του νησιού και προστατευθεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του!

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, έχουμε τονίσει ότι η πολιτική -φιλοσοφία τους,-των μέχρι σήμερα περιφερειακών αρχών - είναι ενταγμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε επίπεδο περιφέρειας, γιατί πριμοδοτούν μόνο τα επιλέξιμα έργα,στη βάση των κατευθύνσεων,για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ!!

Εμείς έχουμε. τονίσει ότι χρειάζεται άλλος προσανατολισμός της οικονομίας,που θα αναπτύσσει ισόρροπα όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη των νησιών του Β.Α. Αιγαίου αν δεν φέρουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιφέρειας δηλ. κρασί, λάδι και μαστίχα!

Δεν μπορούμε να επιθυμούμε τη βελτίωση του τουρισμού στα νησιά και η Περιφέρεια,να μην υψώνει φωνή διαμαρτυρίας,για τις πανάκριβες τιμές εισιτηρίων, εμπορευμάτων και μεταφορικών μέσων,που πληρώνει ο κάθε πολίτης.

 Για τις ελλείψεις σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό στις μονάδες ΜΕΘ και τις μονάδες 

περίθαλψης στην ύπαιθρο!

Για το ότι πληρώνουν τα νησιά μας το ληστρικό ΦΠΑ!!!

Σήμερα η Νικαρια,η Λήμνος,η Θυμαινα, οι Φούρνοι,τα Ψαρά και οι Οινούσσες πληρώνουν 24% ΦΠΑ!!!!!!! Ποιος τουρίστας θα τρέξει….;

  Το μέλλον κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βρίσκεται στην κινηματική δυναμική τους., με στόχο την αλλαγή της πολιτικής,που εφαρμόζεται!!!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ