21.7.2023 14:26

Οι δημοτικές εκλογές ως πείραμα

Η συμμετοχή μου στις εκλογές για τον δήμο Χίου ως υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί για μένα ένα προσωπικό και κοινωνικό πείραμα. Τίποτε παραπάνω. 

Η διαδρομή μου στην δημόσια ζωή του νησιού ξεκίνησε το 1997, με την ίδρυση του Κέντρου Χιακών Μελετών Πελινναίο και την έκδοση του ομώνυμου περιοδικού, και συνεχίστηκε κατόπιν του 2010 με την λογοτεχνία, τα δε τελευταία χρόνια με την ενεργή συμμετοχή μου στην αγροτική παραγωγή και την μαστιχοκαλλιέργεια. 

Από μαθηματικός που σπούδασα και από το Ταμπάκικο του Καραμαούνα που δούλευα τα εφηβικά μου καλοκαίρια κατέληξα συνειδητά να γίνω αγρότης - παραγωγός, μέσα από μια μακρά διαδικασία, η οποία διήρκεσε δυόμιση πολυσυλλεκτικές σε εμπειρίες και γνώσεις δεκαετίες και αφού γνώρισα πολλούς ανθρώπους, υπηρέτησα πολλές ιδιότητες, έκανα πολλή έρευνα, κατέθεσα συγγραφικά πολλή ψυχή και απέρριψα ο, τι δεν ήταν ουσιώδες, αληθινό και αξιοπρεπές κατά την δική μου εκτίμηση.

Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν ούτε στο ελάχιστο κάποιος τίτλος ακόμη, ούτε καν του συγγραφέα δεν με ενδιέφερε ποτέ να αποκτήσω, δεν με ενδιαφέρει κάποια δήθεν κοινωνική αναγνώριση, κάποια επιβράβευση, δεν έχω ποτέ διεκδικήσει βραβεία, απεναντίας με απωθούν οι διαδικασίες τους, οπότε είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσω ούτε ψήφους με τις συνήθεις γνωστές διαδικασίες. 

Προσωπικά πάντα αρκούμουν να δουλεύω, προσφέροντας ο, τι πίστευα ωφέλιμο στο κοινωνικό σύνολο, μόνον για να αισθάνομαι δημιουργικός και για να ζω ποιοτικά, και πάντοτε μονάχα σε συνεργασία με όποιους ανθρώπους ήταν έτοιμοι να προσφέρουν και οι ίδιοι, καθώς και με την υποστήριξη όποιων ήταν ήδη έτοιμοι να εκτιμήσουν τα έργα μας. Η πνευματική καλλιέργεια, το γούστο και η πολιτική άποψη είναι θέματα αυστηρά προσωπικά και δεν εκβιάζονται.

Η μακροχρόνια λοιπόν έρευνα και μελέτη του νησιού σε ανθρωπολογικό, κοινωνιολογικό, ιστορικό, πολιτισμικό αντικείμενο αλλά και σε περιβαλλοντικά πεδία, καθώς και η εξίσου μακροχρόνια ώσμωσή μου με την κοινωνία και τον τόπο έχουν κατασταλάξει εντός μου ένα συνολικό και ολοκληρωμένο όραμα για το νησί, τους ανθρώπους του, την πολιτισμική του ταυτότητα και τους φυσικούς πόρους του, όραμα του οποίου αρκετές παραμέτρους έχω κατά καιρούς καταθέσει με δημόσιες τοποθετήσεις εδώ αλλά σε αυτή την τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές θα προσπαθήσω να καταθέτω ξανά με κάθε ευκαιρία.

Δεν έχω καμία αίσθηση ότι είναι κάτι μοναδικό και σπουδαίο το όραμα αυτό, ούτε έχω καμία απαίτηση να το ενστερνιστείτε. Την προσωπική μου εμπειρία και αλήθεια καταθέτω απλά και τις σκέψεις μου για το μέλλον του νησιού, έχοντας εντρυφήσει στο παρελθόν και στο παρόν του. Αν σας φανούν χρήσιμα για το κοινωνικό σύνολο και για το νησί όλα αυτά καθώς και η παρουσία μου στα δημοτικά έδρανα, τον τρόπο και τον δρόμο τον γνωρίζετε. Αν όχι, δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος. Έτσι κι αλλιώς, ό.τι είναι να γίνει, γίνεται σε αυτή τη ζωή, και ο.τι μπορεί ο καθένας μας, κάνει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ