Άποψη

4/10/16 16:03

τελ. ενημ.: 4/10/16 16:03

Όχι το «δέκα το καλό», ούτε παλιόχαρτο να ήτανε !!!

Προχθές ρώτησα τους φίλους της παρέας μου: Τι θεωρείτε ως το καλύτερο, το πιο δυνατό  «χαρτί» της Ελλάδας; Περίμενα ως επικρατέστερη απάντηση τον τουρισμό. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν όλοι (δεν ήταν όλοι Χιώτες) απάντησαν γρήγορα και αυθόρμητα «η ναυτιλία».

Ομοφώνως και αβίαστα καθημερινοί άνθρωποι αποφαίνονται ότι η σημαντικότερη βιομηχανία της Ελλάδας είναι η ναυτιλία.

Την κυρίαρχη αυτή πηγή πλούτου αυτή η χώρα διαχρονικά «αγωνίζεται» να την αφελληνίσει.

Για την εκπαίδευση των στελεχών του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου του κόσμου έχουμε δέκα Ακαδημίες. Ειρήσθω εν παρόδω, έχουμε σαράντα τέσσερα μουσικά σχολεία και δέκα εκκλησιαστικά και καλώς έχουμε.

Σε αυτά τα ναυτικά σχολεία πλοιάρχων και μηχανικών, λοιπόν, είναι απαραίτητο τα ναυτικά μαθήματα π.χ. ναυτιλία, ναυτική τέχνη, Radar, ναυτικές μηχανές κλπ. να τα διδάσκουν Πλοίαρχοι και Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Αυτή την τακτική ακολουθεί η Χώρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που ξεκίνησε η ναυτική εκπαίδευση.

Οι σύγχρονοι ωρομίσθιοι «ναυτοδιδάσκαλοι» είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να είναι εν ενεργεία ναυτικοί. Πάντοτε προσλαμβάνονταν συνταξιούχοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί για την εκπαίδευση των σπουδαστών και οι οποίοι αμείβονται με κάτι ελάχιστο για τις υπηρεσίες που εξαιρετικά φιλότιμα και με αγάπη προσφέρουν.

Αυτά βέβαια μέχρι τον τυφώνα «Katrougalos». Ο συγκεκριμένος και πολυσυζητημένος «ναυαγοσώστης» αποφάσισε μεταξύ των άλλων ότι οι είκοσι-τριάντα «ναυτοδιδάσκαλοι»-καθηγητές ναυτικών μαθημάτων που θα προσληφθούν στις Ακαδημίες όλης της Χώρας από το σχολικό έτος 2016-17 και εφ’ εξής θα απολέσουν το 60% της ήδη κατακρεουργημένης σύνταξης που τους απέμεινε. Και φυσικά δεν πάει κανείς.

Η ακαδημαϊκή χρονιά όμως, ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου στις ΑΕΝ δίχως καθηγητές ναυτικών μαθημάτων και εφόσον η Κυβέρνηση συνεχίσει την «ναυσιπλοΐα» της με ταχύτητα dead-slow astern για την επίλυση του προβλήματος το εξάμηνο για τους σπουδαστές θα χαθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ναυτιλία έχει μάθει πια να αντιδρά γρήγορα στις στραβοτιμονιές του ελληνικού γκουβέρνου. Την θέση των Ελλήνων δοκίμων ενδέχεται να τις καταλάβουν αλλοδαποί.

Εμείς ως ναυτότοπος που φιλοξενεί δυο Ακαδημίες, με δεκάδες σπουδαστές Χιώτες πρέπει να αντιδράσουμε και ελπίζω σε άμεσα διαβήματα!!

Δείτε επίσης