Το ΝΕΡΟ είναι αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων και γι’ αυτό το λόγο αναγνωρίστηκε από τον Ο.Η.Ε. ως ανθρώπινο δικαίωμα!
Η διαχείριση του ΝΕΡΟΥ γίνεται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες μέχρι τώρα είναι 126 ανά την Ελλάδα, με διατυπωμένες προτάσεις να συγχωνευτούν σε 13, ή να υπαχθούν σε μια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων…). Οι ΔΕΥΑ είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά συγχρόνως έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια πλευρά παρουσιάζουν έσοδα- έξοδα και από την άλλη πλευρά δεν έχουν σκοπό το κέρδος,αλλά την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος!
Στο νησί μας την αντίστοιχη αρμοδιότητα έχει αναλάβει ( μέχρι στιγμής…) η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΝΧ). Στη συγκέντρωση που έγινε στο πρώην Δημαρχείο Καρδαμύλων με θέμα τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς,τα επιχειρήματα που ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΝΧ (απ’ όσο μπόρεσα ν’ ακούσω και να καταλάβω…), ήταν ότι:
α) Δεν αποτελούν αυξήσεις, αλλά … «εξορθολογισμό» στη διαχείριση του ΝΕΡΟΥ.
β) Ο… «εξορθολογισμός» αυτός γίνεται, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη κατανάλωση του ΝΕΡΟΥ και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την εξοικονόμησή του.
γ) Οι λογαριασμοί του ΝΕΡΟΥ είναι ανταποδοτικοί δηλ. τα έσοδα από τους πολίτες πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν ο «εξορθολογισμός» οδηγεί σε τριπλάσιες ή τετραπλάσιες αυξήσεις των ποσών των λογαριασμών, που καλείται να πληρώσει ο ήδη οικονομικά πιεσμένος πολίτης, μπορούμε να μιλάμε για ΙΣΟΤΙΜΗ και χωρίς ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ πρόσβαση στο ΝΕΡΟ;
Αν ο «εξορθολογισμός» γίνεται με σκοπό, τα συσσωρευμένα ζημιογόνα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων να επωμιστεί ο πολίτης ως ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτά, ποια είναι τελικά η διαφορά της Δημοτικής Επιχείρησης από έναν ΙΔΙΩΤΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, που αποσκοπεί κυρίως στο κέρδος;
Πώς θα φαινόταν άραγε, αν υποθετικά οι τοπικές κοινότητες της Β. Χίου στο πλαίσιο της αύξησης των εσόδων τους, αποφάσιζαν να «διαθέσουν» το ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ «ΝΕΡΟ» σε μια υπέρογκη τιμή (π.χ… 1000 ευρώ/κ.μ ), χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη τους, το αν «διψάει το υπόλοιπο νησί;
Επειδή στη σημερινή εποχή όλα μετατρέπονται σε «εμπορεύματα» και «αποτιμώνται» σε ΚΕΡΔΟΣ, φαίνεται να υπάρχει μια αντιφατικότητα μεταξύ του ρόλου της ΔΕΥΑΝΧ ως επιχειρηματία και του ρόλου της ως κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικής επιχείρησης .Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θα πρέπει:
- Η ΔΕΥΑΝΧ (μαζί με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ) να υπερασπιστεί πρώτιστα το ΝΕΡΟ ως ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ,το οποίο θα παρέχεται μ’ ένα συμβολικό αντίτιμο, που θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ο κάθε πολίτης!
- Να ασκηθούν πιέσεις (μαζί με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ) προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλ. προς το Κράτος και την εκάστοτε Κυβέρνηση που το εκπροσωπεί!
Το Κράτος πρέπει να συνεχίσει να παρέχει και να χρηματοδοτεί τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ, χωρίς να μετακυλίει τα αυξημένα κόστη στον πολίτη και χωρίς βεβαίως να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις στα τιμολόγια θα επιφέρουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς την εξοικονόμηση του ΝΕΡΟΥ!!
ΜΑΠΑ ΜΑΡΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.