31.3.2018 15:31

Ο Ερντογάν, ο νησιωτικός Φ.Π.Α. και ο Ρουκετοπόλεμος

Ο τίτλος θυμίζει “ρώσικη σαλάτα”. Πιθανά προκαλεί την απορία τί θέλει να πει. Θα το εξηγήσω επαρκώς. Πρώτα όμως θα καταχωρήσω αυτούσια πρόσφατη δήλωση του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου. Έγινε προ ημερών στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Ιδού η δήλωση:

“Δεν είμαστε αφελείς κύριε Παπαδάκη να πάμε σε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις”!!

Οι ερμηνείες της (αποκαλυπτικής των προθέσεων) δήλωσης είναι δύο:

ΠΡΩΤΟΝ: οι εκλογές θα γίνουν πριν κοπούν οι συντάξεις (μιλάμε για γερό μαχαίρι), δηλαδή πριν τον προσεχή Δεκέμβριο, πιθανά το Φθινόπωρο.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αν οι εκλογές γίνουν το 2019 (όπως δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας), αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκοπέυει να μην κόψει εκ νέου τις συντάξεις και ας έχει ψηφίσει η ίδια το σχετικό νόμο προ πολλού. Προφανώς θα βρει (τότε) κάποια εύλογη  δικαιολογία για τη μη εφαρμογή του νόμου, την οποία θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι-δανειστές μας.

Στην περίπτωση της δεύτερης αυτής εκδοχής, θέλω να σταθούμε προσεκτικά εμείς οι νησιώτες του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.

Αν όντως, κατά τη δήλωση Καμμένου, μπορούν αν βρουν δικαιολογία (βάσιμη) έναντι των δανειστών και να μην κόψουν ξανά συντάξεις (ώστε να πάρουν ψήφους στις εκλογές), γιατί δεν κάνουν το ίδιο και με την ψηφισμένη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν από ετών στα νησιά μας και καταργούνται από 1ης Ιουλίου 2018;

Τη βάσιμη δικαιολογία την προσφέρει “στο πιάτο“ η ολοφάνερα επιθετική και άκρως προκλητική (έναντι όλου του Δυτικού Κόσμου) πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας του νεοσουλτάνου Ερντογάν (και όχι μόνο αυτού) ο οποίος απειλεί την Ελλάδα σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο.

Αυτή η άκρως επιθετική, έως πολεμική, τακτική της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα εμποδίσει κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας των νησιών του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, ακόμη και όταν η υπόλοιπη Ελλάδα θα ανακάμπτει από την κρίση.

Ιδού λοιπόν γιατί η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιταχθεί σθεναρά, έστω και τώρα, στην απαίτηση, (κυρίως του Δ.Ν.Τ.), για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι, από ετών, ισχύουν στα νησιά μας λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας που τα χαρακτηρίζει (μεγάλη απόσταση από το Κέντρο και ισχυρή πίεση της Τουρκίας).

Ας σταματήσει λοιπόν η αναποτελεσματική (όπως θα αποδειχθεί) θεωρία της εφαρμογής του “μεταφορικού ισοδυνάμου” ως αντιστάθμισμα της αύξησης του ΦΠΑ και ταυτόχρονα, “αν έχουν τα κότσια”, ΟΛΕΣ οι Πολιτικές Δυνάμεις του τόπου ας δηλώσουν ΕΠΙΣΗΜΑ και με ΚΟΙΝΗ ΦΩΝΗ προς Εταίρους και Δανειστές ότι, η ιδιαιτερότητα του Αιγαιακού Χώρου και η σπουδαιότητά του για το Έθνος μας, ΑΠΑΙΤΕΙ ειδικές και ιδιαίτερες πολιτικές για τα νησιά μας και όχι ισοπέδωση και κατάργηση οποιουδήποτε μέτρου μετριασμού των αρνητικών δεδομένων της περιοχής μας.

Και κάτι ακόμη:

-Αν όντως σκέπτονται τα νησιά μας και τους νησιώτες που δεινοπαθούν, θα έπρεπε ΟΛΟΙ τους, Κυβερνώντες, Κόμματα, Ιερά Σϋνοδος, ΜΜΕ, Ακαδημία Αθηνών, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και Όμιλος Νησιωτικών Επιμελητηρίων, να προτρέψουν τους συνέλληνες  να  επιλέξουν τούτα τα ακριτικά μέρη για τις Πασχαλινές ή τις Θερινές διακοπές τους.

Θα αντιτείνει βέβαια κάποιος ότι, εμείς οι νησιώτες, δεν προβάλουμε επαρκώς τα νησιά μας και ίσως θα έχει δίκιο. Ήδη υπάρχει άποψη που λέει ότι η φετινή προβολή της Χίου μέσω του ρουκετοπόλεμου είναι από ανύπαρκτη έως μηδαμινή. Μπορεί όντως να είναι έτσι. Όμως η Χίος δεν μπορεί να ταυτίζεται εσαεί μόνο με το ρουκετοπόλεμο. Η ανοιξιάτικη Χίος είναι μοναδική. Τα Θρησκευτικά της Μνημεία και τα ιδιαίτερα Πασχαλινά και μεταπασχαλινά έθιμα μπορούν, αν προβληθούν έξυπνα, να προσελκύσουν Έλληνες και ξένους τουρίστες. Το ίδιο ισχύει για τα πλεονεκτήματά μας ως τουριστικού προορισμού από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Αν κάτι μας λείπει (πέραν των σύγχρονων Πυλών εισόδου και των επαρκών κλινών) είναι η (υποτονική έως ανύπαρκτη) δραστηριοποίηση των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμεων με τον Τουριστικό κλάδο, με στόχο την τουριστική προβολή της Χίου. Αν οι ίδιοι δεν το επιχειρήσουν τολμώντας να ακολουθήσουν το δρόμο που φαίνεται να χαράσει η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου, τότε κανένας μας δεν πρέπει να μέμφεται μόνο τους αιρετούς για αναποτελεσματικότητα. Βέβαια, εκτός απ' όλα αυτά, στον φόβο που προκαλεί σε κάθε, εν δυνάμει, επισκέπτη των νησιών μας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, πρέπει να προστεθεί, ως αρνητικός παράγοντας, το κόστος εισιτηρίων προς και από τη Χίο. Άρα είναι πολλά τα αρνητικά που πρέπει να εξαλειφθούν, αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον για τα νησιά μας. Και επ' αυτού, τον λόγο και την ευθύνη, έχουν πολλοί, εντός και εκτός Χίου.

“Καλές Γιορτές” και “Καλό Πάσχα” σε όλους και όλες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ