31.3.2015 11:09

Να συζητήσουμε για πάρκινγκ

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Δήμος Χίου κατέβαλλε μια και μοναδική φιλότιμη προσπάθεια να εντάξει στο τότε ΕΣΠΑ την κατασκευή σύγχρονου υπόγειου πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Η περιοχή που είχε επιλεγεί ήταν το παζάρι και συγκεκριμένα στο χώρο όπου παλαιότερα οι μανάβηδες της περιοχής άπλωναν τους πάγκους τους όπως σε μια λαϊκή.

Τότε είχαν ξεκινήσει διαδικασίες, έρευνες, γεωτρήσεις και άλλα απαραίτητα, ωστόσο, με τις αντιρρήσεις της Αρχαιολογίας (πως το έπαθε) το θέμα πάγωσε, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε και το θέμα θάφτηκε βαθιά στην μακρά λίστα προτεραιοτήτων.

Να θυμίσω μόνο ότι η Δημοτική Αρχή Μεννή, είχε ως σχεδιασμό την δημιουργία υπόγειου- υπέργειου χώρου στάθμευσης με σύγχρονα μέσα και δυνατότητα φιλοξενίας δεκάδων αυτοκίνητων προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο.

Δέκα χρόνια μετά έχουν μεσολαβήσει 3 δημοτικές διοικήσεις, η τελευταία αυτή του Μαν. Βουρνού. Καμία, μα καμία δεν νόησε να επαναφέρει το αρκετά σοβαρό ζήτημα στην επιφάνεια των προτεραιοτήτων της. Οι περισσότερες δημοτικές διοικήσεις φρόντισαν να νοικιάσουν, με το αζημίωτο, ανοικτές μάντρες, είτε ιδιωτικές, είτε δημόσιες, τις οποίες ονόμασαν χώρους στάθμευσης ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για αλάνες τύπου: εμπάτε σκύλοι αλέστε....

Η σημερινή εικόνα του κέντρου αντέχει δεκάδες βελτιώσεις όμως καμία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν προηγουμένως δεν τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί το θέμα των θέσεων στάθμευσης. Την καυτή πατάτα κανείς δεν την αγγίζει. Ακόμη και η Δημοτική Αρχή Βουρνού δείχνει να έχει αποδεχτεί την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να προσπαθεί πάνω στο δεδομένο πρόβλημα να προσθέσει και άλλα.

Εφόσον όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία παρέχονται από την Ε.Ε. και ευκαιρίες για μια ακόμη πιθανή διερεύνηση υπάρχουν γιατί δεν το προσπαθεί; Γιατί δεν ξεκινά μια διαδικασία να επαναφέρει το ζήτημα ενός δημοτικού οργανωμένου χώρου στάθμευσης στο κέντρο ή έστω πέριξ  του ιστού του πόλης που να διευκολύνει και να δώσει ανάσες στους πεζούς και στους επισκέπτες;  Γιατί στο τέλος ανέχεται να διαιωνίζει ένα πρόβλημα που δεν έχει άλλη ορατή και ρεαλιστική λύση;

Η ανάγκη για οργανωμένους χώρους στάθμευσης είναι δεδομένη και καθημερινή. Διαφορετικά, πως να βρει η πόλη διέξοδο, πως να γίνει η αγορά ελκυστική, πως να αλλάξουμε νοοτροπία όταν ο καθ ύλην αρμόδιος φορέας δεν μας δίνει τα μέσα για να το πετύχουμε;

Εάν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η πόλη υστερεί σε δεκάδες δεκάδων υποδομών, το να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση είναι μια καλή αρχή. Αρκεί η νέα δημοτική αρχή να την αντέχει και η διάθεσή της μέχρι στιγμή είναι να μην ακουμπά «καυτές πατάτες». 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ