26.2.2015 16:59

Να σοβαρευτούν για να προχωρήσουμε

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο δείχνει να παλινδρομεί. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια που θέτουν ακόμη και οι στοιχειώδεις κανόνες δημόσιας διοίκησης και τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς να νιώθει κανείς την ασφάλεια πως υπάρχει αντίδοτο. Για λόγους που ποτέ δεν εξηγήθηκαν δημόσια επαρκώς, η απόσταση που χωρίζει την χιώτικη ομάδα διοίκησης της Περιφέρειας με την Χρ. Καλογήρου δείχνει να μεγαλώνει. Σε τι όμως έχει να ωφεληθεί η Χίος από μια τέτοια κατάσταση; Αντίθετα ζημιώνεται πολλαπλά.

Οι προκλήσεις που έχει ο τόπος μπροστά του και ειδικότερα μέσα στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 εννοείται πως είναι αρκετές και τόσες που δεν θα έπρεπε να παίρνουν ανάσα τα τοπικά επιτελεία. Αντίθετα, εξαιτίας της ψυχρότητας από την οποία διέπονται οι σχέσεις Καλογήρου – Κάρμαντζη ο μηχανισμός (όποιος έχει απομείνει) δείχνει απόλυτα αν αντίστοιχος των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά.

Υπάρχει χρόνος; Σαφώς και υπάρχει απαντώ ευθέως. Αρκεί να συνδυαστεί με γερές σταγόνες νερού στο κρασί της αντιπαράθεσης και να γίνουν υποχωρητικά βήματα που θα φέρουν και πάλι τα νησιά και συγκεκριμένα και τη Χίο στο προσκήνιο του Περιφερειακού σχεδιασμού.

Είναι αδύνατον να έχουν σημειωθεί 5-6 κατολισθήσεις βράχων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, στο νησί να βρίσκονται ξένοι επισκέπτες και την ίδια στιγμή να αναζητείται εκείνος που θα δώσει την εντολή για να αναλάβει ένα συνεργείο τις επεμβάσεις καθαρισμού. Και είναι απίστευτο το τμήμα ενός  συνδυασμού που διοικεί την Περιφέρεια να απέχει από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και να μην ανοίγει μισό ρουθούνι προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Επιτέλους, ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει μικροπολιτική στις πλάτες ενός τόπου που του χρωστούν και δε χρωστάει σε κανέναν.

Έχω την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διοίκησης όπως στήθηκε δεν αποδίδει τίποτα. Δεν έχουμε ανάγκη από δυο – τρεις ανθρώπους που κρατούν ένα γραφείο ανάμεσα σε δυο σημαίες και το μόνο που τους έχει απομείνει είναι οι εθιμοτυπικές επισκέψεις.

Έχουμε ανάγκη αντίθετα, να σεβαστούμε απόλυτα το εκλογικό αποτέλεσμα, να παραχωρήσουμε ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες, να αφήσουμε τα νησιά να προτείνουν το σχέδιο τους για το μέλλον και συνολικά να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα.

Αυτό λοιπόν το κλίμα που σήμερα έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να περπατήσει. Έχουν ευθύνη όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να το αλλάξουν. Να σοβαρευτούν και να το κάνουν πράξη. Άμεσα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ