9.5.2020 20:08

Να προτάξουμε επιτέλους τα μεγάλα έργα του νησιού

Ορισμένες φορές δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη με τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το μείζον πρόβλημα του

προσφυγικού- μεταναστευτικού.

Η σύνθεση του ΔΣ αποτελείται από 7 διαφορετικές παρατάξεις με ότι αυτό συνεπάγεται και είναι η εικόνα όλων των δημοτών γι αυτή την δημοτική θητεία.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος,οι αποφάσεις είναι πολύ προσεγμένες και ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους δημότες,με στόχο πάντα να φτάσουμε στην επιθυμητή κανονικότητα του νησιού μας.

  1. Στο θέμα που έθεσαν στην συνεδρίαση του ΔΣ της 8/5/2020 οι 1.044 υπογράφοντες κάτοικοι-επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Καρφά σχετικά με τα νέα στοιχεία της μίσθωσης ακινήτου για την ¨ΔΙΑΜΟΝΗ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ¨, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ,ικανοποιώντας στο σύνολο τα αιτήματα των δημοτών.

Προηγήθηκε εκτενής συζήτηση επί του θέματος.

  1. Στις 8/4/2020 το ΔΣ λόγω της εκπεφρασμένης βούλησης της Κυβέρνησης να δημιουργήσει χώρο περιορισμού προσφύγων-μεταναστών στη Χίο λόγω κορονοϊού αποφάσισε τα παρακάτω, που είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά, με την υπ´αριθ. 148/2020 απόφαση του.

Αναφέρονται οι προτάσεις των συνδυασμών.

Η παράταξη του κ. Δημάρχου:

Ναι σε χώρο καραντίνας.

Από κει και πέρα η επιλογή του χώρου είναι θέμα του Υπουργείου με τον τρόπο που κρίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις υγειονομικές διατάξεις.

Να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην παρουσιάζει μορφή δεύτερης δομής αλλά να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα.

Η επιλογή του χώρου με διαφανείς διαδικασίες που θα συνάδουν με τις οδηγίες του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ καθώς και η λειτουργία του, να είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Η παράταξη του κ. ΒΟΥΡΝΟΥ:

Εμείς συμφωνούμε με αυτή την πρόταση (του Δημάρχου) την οποία κάνετε εσείς (Πρόεδρε του ΔΣ), δεδομένου μάλιστα ότι βάλατε μέσα ή να βάλετε παρακαλώ πάρα πολύ την πρόταση, ότι σύμφωνα με την προτροπή της Ε.Ε. να εκκενώσει τα ΚΥΤ των νησιών όπως τώρα εάν το κάνει η κυβέρνηση δεν παραβαίνει την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας και σ' αυτή την περίπτωση εμείς θα συμφωνήσουμε προκειμένου να συγκλίνουμε κάπου.

Η παράταξη του κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:

Απαιτεί την υιοθέτηση των πρακτικών και των προτύπων που έχει επιλέξει η Εθνική Επιτροπή, ο ΕΟΔΥ, οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αθήνα και σε άλλους νομούς (π.χ. Ξάνθη κλπ.), κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κατάλληλων, καλά εξοπλισμένων χώρων και όχι στην δημιουργία νέας δομής.

Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα προκύψουν μέσα από δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Η παράταξη του κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ:

Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Προτείνουμε, την δημιουργία αμφίδρομου κινητού πλωτού δικτύου μεταξύ των τριών νησιών

για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεσα μετακίνηση τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών (μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων ή κτιρίων.

Οι παρατάξεις των κ. ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ, κ. Στάθη,

κ. Αντωνόγλου:

Η ύπαρξη χώρου καραντίνας λόγω της πανδημίας πρέπει να έχει αυστηρώς προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ύπαρξη δεύτερης δομής στην Χίο.

Κατά την άποψη μου που βγαίνει από τα πρακτικά του ΔΣ, στην ουσία διατυπώθηκαν μέσα από διάλογο δύο διαφορετικές και καθόλα σεβαστές προτάσεις.

Η μια πρόταση έλεγε ναι στην δημιουργία νέου προσωρινού χώρου, λόγω της πανδημίας, για την καραντίνα των νεοεισερχομένων προσφύγων-μεταναστών.

Ο χώρος αυτός να είναι προσωρινός,να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ και να εξευρεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο με δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες.

Η άλλη πρόταση έλεγε, ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης και η δημιουργία αμφίδρομου κινητού πλωτού δικτύου μεταξύ των τριών νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεσα μετακίνηση τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών (μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Ασφαλώς η κάθε πρόταση έχει την αξία και το ειδικό βάρος της και είναι χρήσιμες στην προσπάθεια επίλυσης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα στοιχεία η απόφαση 148/2020 είναι αναρτημένη στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με

ΑΔΑ: ΩΦΚΓΩΗΝ-ΗΚΠ.

Το ΔΣ παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις του, λειτουργεί αρκετά ώριμα, με σύνθεση στο τέλος των αρχικά διατυπωμένων διαφορετικών προτάσεων.

Καλό είναι να μπουν σε άμεση προτεραιότητα και τα μεγάλα θέματα του Νομού μας, λιμάνι, αεροδρόμιο, τουρισμός, ανάπτυξη, υποδομές, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αρκετά άλλα που θα δώσουν πνοή και ζωή στο τόπο μας.


 
Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ