3.1.2013 18:51

Να διώξουμε την υπερβολή

 
Τα συναισθήματα σίγουρα μπερδεύτηκαν στους πιο πολλούς από εμάς το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Λίγο μούδιασμα, λίγο παγωμένο χαμόγελο, λίγο τρακ. Όπως κι αν το δεις, το 2013 είναι μια νέα χρονιά αλλά δεν παύει να είναι και μια συνέχεια του 2012 που τουλάχιστον όλα πήγαν στραβά. Θεόστραβα για την ακρίβεια σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
 
Συνταγές δεν υπάρχουν που να εξασφαλίζουν ότι ο χρόνος που ξεκίνησε θα είναι καλύτερος. Αυτό επαφίεται πεντακάθαρα στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας και η καθεμιά θα αποφασίσουν να πορευτούν.
 
Το μόνο σίγουρο που διαπιστώνω στον κοινωνικό ιστό μας είναι πως η κοινωνία συντηρικοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς αναθεωρώντας αξίες, ιδανικά, πιστεύω. Η κοινωνία αναζητεί απάγκιο σε μια εποχή που τα πάντα μοιάζουν όχι μόνο αβέβαια, αλλά προκλητικά ρευστά.
 
Επομένως η ασφαλής διέξοδος είναι να επιστρέψουμε πίσω με βήματα γοργά και να αναθεωρήσουμε όλα όσα μέχρι σήμερα μας έκαναν να μοιάζουμε περισσότερο καμπόσοι από όσο πραγματικά είμαστε. 
 
Φέτος περισσότερο από ποτέ οι οικογένειες έμειναν σπίτι και απέφυγαν σε πολλές περιπτώσεις τις εξόδους και τα έξοδα. Οι παρέες, όπως και η δική μου, μαζεύτηκαν τη μια στο σπίτι του ενός και την άλλη στου άλλου και μοιράστηκαν εμπειρίες, αναμνήσεις, γέλασαν, έφαγαν και ήπιαν χωρίς υπερβολή αλλά  με «μέτρο», που αν και το ορίσαμε ως έννοια, το απολέσαμε πρόωρα.
 
Ακόμη όμως και τα δώρα που ο ένας  έδωσε στον άλλο είχαν για πρώτη φορά μια συμβολική αξία και όχι εκείνη της υπερβολής που μας χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια.
 
Η αρχή λοιπόν για τον επαναπροσδιορισμό μας στο παγκόσμιο χάρτη της προόδου και της ανάπτυξης έχει ήδη αρχίσει στους περισσότερους, τουλάχιστον σε εκείνους που λειτουργούν με λογική.
 
Πάντα θα υπάρχουν οι υπερβολικοί εκείνοι «τύποι» που συμπεριφέρονται λες και δεν τους επηρέασε τίποτα. Αυτούς ελεύθερα μπορείτε να τους αποφεύγεται διότι είναι φορείς του χειρότερου ιού. Του ιού της υπερβολής και της αλαζονείας.
 
Αν μια ευχή κάνω λοιπόν είναι μόνο αυτή. Να αποφύγουμε ή ακόμη καλύτερα και να διώξουμε την υπερβολή.
 
Καλή και ευτυχισμένη Χρονιά. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ