18.2.2013 12:01

Μοσχεύματα από φυτώρια της Χίου

Για τη φύτευση νέων σχινόδεντρων, ήταν γνωστός από παλαιά ο τρόπος με μοσχεύματα (κλαδιά σχινόδεντρου που φυτεύονταν οριζόντια στο χώμα με την άκρη τους κατακόρυφη στον αέρα) όπως γινόταν και για τον πολλαπλασιασμό των αμπελιών.
Βελτιωμένος και παραγωγικότερος τρόπος στα φυτώρια,  η τοποθέτηση σε σακούλες κλαδιών μήκους 32 εκατοστών (όπως οι ελιές) που εξέχουν ελάχιστα στον αέρα, όπου και  αναπτύσσονται τα πρώτα φυτά και μετέπειτα κλαδιά.
Ο πιο πάνω τρόπος σε σχέση με τον πρώτο έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, που οφείλονται στις περισσότερες  φροντίδες των φυτωρίων (τακτικό πότισμα κλπ) .
Έμαθα ότι υπάρχει τελευταία και άλλος τρόπος που εφαρμόζεται σε φυτώρια εκτός Χίου, με εξαναγκασμό του γεννητικού υλικού (κλαδιού) να βλαστήσουν  οι άκρες του (φύλλα) με τη χρήση ορμονών  οι οποίες στη συνέχεια κόβονται σε μικρά κλαράκια, τοποθετούνται σε μικρά πλαστικά γλαστράκια, μετά σε μεγαλύτερα και αργότερα σ’ αυτά που προσφέρονται  για πώληση.
Από πληροφορίες που συνέλλεξα τα δεντράκια αυτά (πολλά από τα οποία έχουν πωληθεί και στη Χίο) δεν προχωρούν (αναπτύσσονται) όπως τα πρώτα και δευτέρα.
Στη διένεξη ΕΜΧ και Δημάρχου δεν θα ήθελα να περέμβω για πολλούς λογούς,  μια και με τον δεύτερο (που στο παρελθόν θέλησα να βοηθήσω με τις γνώσεις μου)  επέτυχα το αντίθετο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής) με  συνέπεια να έχει εγκαταλείψει  σημαντικούς για τον μέλλον  του τόπου σχεδιασμούς (νερά Ρίνας, Ναγό, Δελφινιού)  και αντίθετα να εμμένει σε προώθηση κατασκευής  νέων μη ανταποδοτικών και ανασφαλών έργων όπως το Νέο Λιμάνι στο Βιολογικό έναντι Αεροδρομίου.
Ωστόσο στη  περίπτωση της αγοράς και φύτευσης  σχινόδεντρων με χρήματα χορηγών, ο δήμαρχος  έχει δίκιο να αγοράζει από φυτώρια  της Χίου που χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο με πασσαλάκια σε σακούλες, μια και επί πλέον  τα χρήματα παραμένουν στον τόπο.
Από την  Ε.Μ. Χίου διαχρονικά  (προηγούμενες διοικήσεις) περίμενα να αναπτύξει ένα τοπικό  ερευνητικό ινστιτούτο με φυτώριο, ώστε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στα μέλη της και να ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την καταστροφή  που συνετελέσθηκε το περσυνό καλοκαίρι.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ