15.3.2018 9:55

Μείωση φορολογίας. Η ΝΔ θέλει και μπορεί!

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν στην εφορία ποσά μικρότερα των 500 €. Καταγράφεται, με άλλα λόγια, αυτό που όλοι βιώνουμε: η άγρια υπερφορολόγηση, που στερεί, τόσο ατομικά, όσο και στη χώρα κάθε δυνατότητα για ανάκαμψη.  

Αποκαλύπτεται με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υπερφορολογήσει τους πολίτες, έπληξε και πλήττει κυρίως τα μεσαία και μικρότερα εισοδήματα. Επιλογή την οποία και επιβεβαίωσε με την ψήφιση μέτρων για το 2019 και 2020, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να γίνει προσπάθεια επίτευξης των ψηλών πλεονασμάτων στα οποία δεσμεύτηκε. Στο πλαίσιο αυτό η προσπάθεια να μιλήσει ο Πρωθυπουργός των φόρων, Α. Τσίπρας, για μείωση φορολογίας, βρίσκεται στα όρια του αστείου, αν και εξηγείται από την απελπισία τους να διατηρηθούν σε αξιοπρεπή ποσοστά όποτε και αν γίνουν εκλογές. Πλέον, μετά από όλη τους τη διαδρομή και τα απίθανα ψέματα τους, ούτε ο καθρέπτης τους πιστεύει αυτά που λένε.

Για όλους μας το ζητούμενο δεν είναι το παρελθόν, όπου και ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά το μέλλον. Και σε αυτό το μέλλον που μας αξίζει δεν χωρούν ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η βασική αρχή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφεύγει συστηματικά τον εύκολο και λαϊκίστικο λόγο αποτυπώνεται σε όλο το πρόγραμμα της ΝΔ.

Ειδικότερα στο θέμα της φορολογίας στο προγραμματικό μας πλαίσιο προβλέπονται τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μεσοπρόθεσμες δράσεις, υλοποιήσιμες. Συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών άλλων,  περιλαμβάνονται:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μέσα σε δύο χρόνια.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 29%
  • Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ στις 25.000 €
  • Εισαγωγή κατώτερου φορολογικού συντελεστή 9% από το 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα μέχρι 10.000 €.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με 40% για δαπάνες που αφορούν σε λειτουργική, ενεργειακή, αντισεισμική και αισθητική αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών.

Παράλληλα, υπάρχουν μέτρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο 10ετών, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων κα. Ή μέτρα, που μπορούν να ωθήσουν αποφασιστικά την απασχόληση, όπως μείωση της φορολογίας ανάλογα με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά που προβλέπονται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημόσια δεσμευτεί για κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου μεταξύ των πρώτων που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τη Νέα Δημοκρατία το φορολογικό αποτελεί ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, τόσο λόγω των μέτρων που περιλαμβάνει, όσο της δραστικής απλοποίησή του. Ενώ για εμάς αποτελεί στόχο να τεθεί η 5ετία ως το χρονικό όριο που δεν θα γίνονται μεταβολές στο φορολογικό σύστημα. Ο συνδυασμός, δε, με χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και με εκτεταμένες αλλαγές στις διαδικασίες αδειοδότησης μπορούν να αποτελέσουν ένα στιβαρό εργαλείο ώθησης της ανάπτυξης και να αυξήσουν την απασχόληση, με δημιουργία νέων, ποιοτικών, θέσεων εργασίας.  

Το «κόστος» όλων των μέτρων του φορολογικού προγράμματος έχει υπολογιστεί και αντισταθμίζεται από εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου. Περαιτέρω, ας θυμηθούμε και την ομιλία του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Γεωργιάδη,  στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ, στην οποία τόνισε ότι πέτυχαν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα από τα προσδοκώμενα, όπου προχώρησαν σε μείωση φορολογίας! Αλλά και το αντίστοιχο δικό μας παράδειγμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το 2014, όπου συνέβη ακριβώς το ίδιο, αυξήθηκαν τα έσοδα. Και είναι λογικό να αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση όταν η φορολογία κινείται σε λογικό πλαίσιο.

Προκειμένου να προλάβω κάποιους που θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι και πάλι διαβάζουν υποσχέσεις, απαντώ με τα λόγια του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Συνεχώς ακούω συμβουλές ότι πρέπει να υπόσχομαι περισσότερα. Αλλά δε θα το κάνω, γιατί το ζήτημα δεν είναι πώς θα εκλεγώ, αλλά το πώς θα κάνω τη δουλειά, αφού εκλεγώ Πρωθυπουργός».  

Για όλους όσοι επιθυμούμε να πάει η Ελλάδα μπροστά, δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της αλήθειας και της σκληρής δουλειάς. Και σε αυτό το δρόμο μας καλεί, με πλήρη επίγνωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ